KezdőlapbelépésregisztrációFórumkosárfacebookyoutube

MoKambo Buon Gusto és Oro teszt

Tartalomjegyzék

mokambo buon gusto és oro tesztA Caffè MoKambo egy hosszú és figyelemre méltó történettel rendelkező vállalat. A céget 1972 elején alapították, mikor a két testvér Camillo és Vincenzo Di Nisio, akinek miután baristaként dolgoztak és megtanulták, hogy hogyan lehet a legjobb módon eszpresszót főzni, úgy döntöttek, hogy nyitnak egy kicsi kávépörkölőt az ősi városban, Chieti-ben, amely a zöld hegyek és a kék színű Abruzzese tenger között terült el. Ma a céget még mindig a két alapítótestvér vezeti, folytatva azon hagyományukat, hogy egy kiváló terméket készítsenek, amely a kézműves termelést ötvözvi a legkorszerűbb technológiával.

 

A MoKambo kávé hivatalos forgalmazójától a Doddy coffee Bt.-től kaptuk a lehetőséget a tesztelésre.

Pontozás:

Krém egységessége, tartóssága: 1-5 pont
Íz harmónia: 1-10 pont
Testesség: 1-5 pont
Ár/érték arány: 1-10 pont

A tesztelés szempontjairól bővebben itt olvashat!

mokambo buon gustoKávé típusa: MoKambo Buon Gusto

Ár: 2580.- Ft, Forgalmazó adatai

Név/konfiguráció
A krém egységessége és tartóssága
íz harmónia (Az édes, a savas és a keserű egyensúlya)
Testesség (testes, lekerekedett, sima)
Ár/érték arány
Összpontszám
Luigi/Faema Family őrlő és kávéfőző
5
5
3
7
20
Monyesz/ Solis SL90
5
5
4
9
23
Blaze/Gaggia Evolution-Iberital Challenge
4
6
3
9
22
Jobog/Saeco Crema bronzbojlerrel, OPV-vel ellátva, nyomásfokozó nélküli kar+Iberital őrlő
4
6
3
8
21
SiD/Olympia Express Club + Anfim Best, Quick Mill 0650 + Gaggia ipari őrlő
5
5
2
7
19


Név Szöveges értékelés, konklúzió
Luigi A robuszta gazdagság látszik és érződik is rajta. Erős, áthatolhatatlanul vastag krémje van. A cukrot nem lehet úgy, olyan erővel rádönteni, hogy elsüllyedjen. Az íze kortyolgatás közben keserűcsokis, mellette sörös, malátás íz tűnik fel. A keserűség végigkíséri az italt, beüt még halvány penészes jegy is. Lecsengéképpen karamellás-mogyorós íz jön elő, amely hamar továb áll, és csak a keserűség marad. A fogyasztási összkép jó, de teljesen átlagos jellem inkább. Erősebb robusztakedvelőknek lehet, hogy az egyik kedvencük lesz. Emiatt reggeli ébresztőkávénak jó lehet. Elsősorban risztrettónak, dupla eszpresszónak ajánlanám, mivel ekkor jobb ízkioldódás miatt kicsit eltolódik a keserű jegy hátrafelé. Cappuccinónak iható, robuszta többsége ellenére nem volt kellemetlen mellékíze.
Monyesz A babok sötét pörkölésűek, fényesek, közepesen olajosak, szépek, válogatottak, kevés a törött szem. Illatuk dohányos-füstös jellegű, nem túl erős (ezt okozhatja a nem friss bontás). Daráláskor közepesen tapad, enyhén csomósodik.Tartós és vastag crema, a cukrot jól tartja meg, a cukor süllyedése után záródik, és fogyasztás során végig megmarad, közepesen olajos, színe sötét mogyoróbarna. Egyértelműen a keserű íz irányába tolódik, némi fűszeres utóízzel, ami tartósan nem marad meg. Savasság nem tapasztalható. Kicsit fáradt kávé benyomását keltette (előzetesen már kóstoltam ezt a kávét, akkor jobb benyomást tett rám). Markáns, erőteljes kávé, kevés testességgel. Eszpresszót és kapucsínót is főztem belőle, elsősorban az előbbinek tartom alkalmasnak.
Blaze

A kávé erős, igen vastag krémmel rendelkezik : köszönettel a magas robusta hányadnak.  Igen kesernyés, kakaó íz dominál : utóíze is meglepően keserű, kakaós.  Útóíze pár percig érezhető. Halványan érezhető egy keserűcsokis íz is. A kávé igen erős, magas a koffein tartalma : ütős. Mindenképpen jó reggeli „ébresztő” kávénak.   A kávé risztrettóként hozza ki a legtöbb ízt, eszpresszóként jobban dominál keserűsége.  Eszpresszó kávéhoz ragaszkodóknak egy csöppnyi tej segíthet a keserű-fanyar íz tompításában.   Kapucsinóként is igen finom, nem zavaró a magas(abb) robusta hányad.  Fogyasztási összképe jó, közepes kávénak értékelhető a testessége alapján is.

Jobog Az alap illat igénytelen kávékat idéző mokkás, mellette étcsokis.  Lefőzve krémorgia. A krém sötét, tartós. Erős diós íz, ez finom, egyre erősödő camabert sajtos jelleggel ez is finom és ritka is. A háttérben keserűség nyomok, de nem tör elő csak az utóízben bujkál. Többféle ízréteget nemigen tudok benne fölfedezni. Egyszerű ízű ám finom kávé. Utóíze diós, nem erős de tartós. Legvégén enyhe füst aroma keveredik az utóízbe. Érdekes tulajdonsága, hogy kissé összehúzza a számat. Vackor vagy kökény csinál ilyet, igaz azok nagyon erős ízzel és brutálisan, ez az összehúzó hatás nem kötődik ízhez, és nem erős vagy kellemetlen. Érdekes. Ajánlom kapucsínónak, az enyhe keserű mellékíz remekül ellenpontozza az édeskés tej ízt. Más felhasználása, eszpresszó alkalmanként.
SiD A tesztelt kávé kellően friss volt, szépen jött le, tigrismintás krém. Kesernyés, tömény étcsokoládés, kakaós íz jellemzi ezt a kávét. Semmilyen meglepetést nem okoz, eléggé egyhangú kesernyés, markáns ízvilágú. Karos géppel készítve a kesernyés alapíz eltűnik, marad a markás étcsokoládés, kakaós íz, egyébként sajnos nehéz a kesernyés ízt kizárva elkészíteni. Nem egy kimondottan deszert kávé, inkább amolyan reggeli fejbekólintós.
Andrew Esztétikus, szakszerű, aromavédő egyirányú szelepes csomagolás, zacskóbontás után erőteljes, de harmónikus illat, egyeneletes pörkölés, a szemek felszínén olajos kicsapódás nem látható; szép, összességében az átlagtól eltérően kisebb kávészemek. a MoKambo Boun Gustio kifejezetten ristrettonak, dupla ristrettonak és eszpresszónak, illetve az ezekből készített italoknak alkalmas, pl. cappuccinonak. Nem javasolt americano, vagy lungo (hosszúkávé) készítésére! A MoKambo Boun Gusto étcsokoládés, finoman kesernyés-kakaós jellege ristretto formájában, ill. espresso formájában érvényesül legjobban; hosszúkávéként (americano, lungo) a keserű, csersavas-adstringens ízhatás megbontja a kávé egyensúlyát.

mokambo buon gusto krémorgiamokambo buon gusto cappucinomokambo buon gusto crema

Összegzés: A MoKambo Buon Gusto igazi vastag krémet, valóságos krémorgiát mutat be. Ízvilágában nem túl bonyolult diós és étcsokis jelleg fedezhető fel enyhe keserűséggel a háttérben. Kifejezetten erősebb robusta kedvelőknek ajánljuk, reggeli ébresztő kávéként. Risztrettónak, és dupla eszpresszónak ajánljuk leginkább, mivel a jobb ízkioldódás miatt így kissé hátratolódik a keserű jegy , de kapucsínónak is megfeleő lehet. Elmondható, hogy odafigyelést igényel az elkészítése, mert egy kis figyelmetlenséggel könnyen előtérbe kerül a keserű jelleg. Ár/érték aránya nagyon jónak mondható.