Moak Special Bar - dél-olasz risztrettó

Nyomtatás

moak special bar szemes kávé tesztA Moak kávéházat 1967-ben alapította Giovanni Spadola Modicában, Szicíliában. Néhány éven belül megkezdődött a legjobb minőségű nyers kávészemek importálása Indiából, Afrikából, Dél- és Közép-Amerikából. Fia, Allessandro, és lánya, Annalisa, csatlakozásával a cég növekedése és evolúciója elérte a második generációt, mely különösen a HoReCa-ra és a minden kontinensre kiterjedő terjesztésre specializálódott.A minőség, a kávé iránti szenvedély, a professzionalizmus, a vezető innováció, a belső kémiai labor és a barista tréningek csak néhányak azok közül a tényezők közül, melyek nagy részben hozzájárulnak ahhoz, hogy a Caffé Moak egy fontos céggé váljon. A Moak gondos odafigyeléssel és megfontolással elegyítette a legjobb minőségű Arabica és Robusta kávészemeket, hogy létrehozzon öt Horeca Deluxe terméket, melyek teljes ízvilággal és egyenletes savassággal rendelkeznek. Ezek a keverékek nagyobb arányban tartalmaznak Arabica kávét. Ebbe a csoprotba tartozik a Special Bar kávékeverék, amely 80% arabika, és 20% robuszta kávét tartalmaz. Ez egy speciális kávékeverék. Íze rendkívül aromás, mely a virágos és vaníliás árnyalatnak és a könnyed, kellemes savassági mértéknek köszönhető. Ha cukor nélkül isszuk, utóíze kellemes, a kókuszra emlékeztet - tudtuk meg a forgalmazótól.

Tisztelt Olvasó!

Tesztünk óhatatlanul szubjektív, eredményeink függnek a rendelkezésünkre álló gépektől, és a tesztelők egyéni izlésétől,  mindazonáltal elég jól megközelítik azt a végeredményt, amit egy fogyasztó fog tapasztalni otthonában a hozzávetőleg hasonló képességű háztartási gépei birtokában. A kereskedelmi minőségű (tehát kiváló) gépeket használó kávézók hozzáértő személyzettel sokkal többet is kihozhatnak a kávékeverékekben rejlő ízekből, de hozzáértés és a minőség iránti elkötelezettég hiányában a mi eredményeinket is alulmúlhatják.

A Moak kávék hazai forgalmazójától, az S.K.Moak Hungary Kft.-től kaptuk a lehetőséget a tesztelésre.

Pontozás:

Krém egységessége, tartóssága: 1-5 pont
Íz harmónia: 1-10 pont
Testesség: 1-5 pont
Ár/érték arány: 1-10 pont

A tesztelés szempontjairól bővebben itt olvashat!


moak special bar szemes kávé teszt csomagolásKávé típusa: Moak Special Bar

Pörkölés ideje: , Lejárat ideje: 2014.07.23 , Csomagolás: 1kg-os szelepes csomagolás
Ár: 9090 - Ft/kg, , Forgalmazó adatai


Luigi:

A héten egy újabb Moak mintát bontottam. A szemek itt is, mint korábban kicsit vegyesre vannak pörkölve, sötétebbek és világosabbak is vannak. Az őrlést az átlagosnál enyhén finomabbara állítottam. A minta egy kicsit fáradtnak tűnik, főleg a tesztperiódus vége felé érződik rajta. A lefolyása aránylag szépen indul, de a közepénél erős szőkülés kíséretében felhígul. A krém közepes vastagságú, de tartós és olajossága sem rossz. Keverésre záródik, szépen ül a csésze oldalára. Színe vöröses árnayalatú enyhe mintázódással. Kicsit féltem a Moaktól, mert az előzőleg tesztelt példányok túlzott kesernyésbe fordultak, amit nem szeretek. Itt azonban nem éreztem nagyon kiugróan, inkább csak a csésze elfogyasztása utáni percekben jelent meg némi tonikosság. A hőmérsékletet magasan kellett kezdenem, és a tesztperiódus végére már minden kevésnek tűnt. A kávé íze főként a kakaós vonalon mozog, egy kicsit talán szétszórt. Enyhén savakat is érzek, melyeket leginkább vörösbogyósokhoz hasonlítok: áfonya, ribizli. A kávé természetes édessége nem túl intenzív, leginkább karamellizált cukor jellegű. Készítési hőfoktól függően jelen lehet még mandula aroma, és magvasság is, mely a cukorral együtt grillázsos jellegű. Testessége nem túl jelentős, talán egy kevésbé kipihent minta jobban teljesítene. A tejbe beolvadt a kávé, átlagos kapucsínókat kaptam.

Kávégép: Faema Family / Kávéőrlő: Mazzer Major
Pontszám: Krém: 4 / Íz, harmónia: 6 / Testesség:4 / Ár-érték arány: 5 / Összpontszám: 19

 

Monyesz:

A mintában a szemek pörkölése nem egyenletes, igaz csak árnyalatnyi eltérés van, de láthatóan fajtánként pörkölték. A szemek épek, apróbb szeműek. A minta illata füstös, és sajnos kiderült, hogy bizony kicsit már öregecske! Bár alig kellett az átlagosnál finomabbra őrölni a tankönyvi lefolyáshoz, de az elején minden esetben fekete levesként indult meg, és csak szép lassan krémesedett fel, aztán az adag közepe tájától már szőkült a crema. A cukrot egyébként jól állta, de ez valószínűleg a robuszta tartalmának köszönhető, nem a frissességnek. Ízében is hiányos volt, inkább a kellemes kakaós és pörkölt gabonás vonalat lehetett csak megfogni, míg utóízében a mokkásságot. A szőkülés miatt jobbára a risztrettókat próbáltam csak eltérő hőfokon, de sok javulást nem tapasztaltam. Cukorral jobbnak találtam ezt a kávét, némileg kisimította az ízeket, és egy csokis jelleget adott a kávénak.

Kávégép: Gaggia Baby '80 / Kávéőrlő: Compak K6
Pontszám: Krém: 4 / Íz, harmónia: 4 / Testesség:4 / Ár-érték arány: 5 / Összpontszám: 18

 

Blaze:

Újabb Moak minta amit kaptunk, az átlagosnál picit világosabb szicíliai pörkölés, a babok nem olajosak még, csak fénylenek. Őrléskor semmi kitörő illatot nem érzek, talán picit fáradt a minta ez az első gondolatom. Sajnos ez az első egy-két lefolyáskor be is igazolódik : feketén indul be, később krémesedik csak fel, és viszonylag hamar szőkül : a fáradtság biztos jelei! Hőfokban fent kell keresgélni, vélhetően a minta öregedése miatt, őrlése a „joker” pont környékén van. A krém jó, hajlamos cirmosodásra, a cukrot tartja, olajossága is megfelelő. Ez a Moak keverék elég egyszerű, alapja egy jó minőségű (keserű) kakaópor, ezen van egy fűszeres aroma, és picike karamell, mokkás íz még, de ezek igen haloványan. No, ez nem egy szofisztikált blend! Tapasztalatom szerint ezek a dél-olasz kávék cukorral a legjobbak, ez itt be is igazolódik : egy kis cukor javít az összképen, egész jó risztrettónak úgy. Tejben nem volt rossz. Összességében az az érzésem, hogy ebben több lenne, de sajnos a minta nem friss, így bizonyára nem tudtuk a keverékben rejlő potenciált teljesen kiélvezni.

Kávégép: Grimac La Uno / Kávéőrlő: Mahlkönig Vario
Pontszám: Krém: 4 / Íz, harmónia: 6 / Testesség:5 / Ár-érték arány: 5 / Összpontszám: 20

 

Lorien:

Eheti mintánk a tipikus dél-olasz stílus képviselője. A szemek nem teljesen egyenletesen, de sötét pörkölésűek, viaszos fényűek, olajkicsapódás csak elvétve vehető észre rajtuk, többnyire épek, csak néhány töredezett kávébab volt a csomagban. Az átlagosnál finomabb őrlést és nagyjából normál hőfokot igényelt a készítéshez. A lefolyása alapján már a fáradás kezdődő jeleit mutatta, hajlamos volt az eltáncolásra, illetve viszonylag későn kezdett felkrémesedni. Legjobb formáját cérnavékonyan induló csapolással sikerült előhozni belőle. Krémje talán emiatt nem volt annyira kiváló, hogy a maximális pontot megadjam rá, mennyisége csak átlagos, mintázódásra csak tökéletes elkészítés esetén volt hajlamos, a csésze falára felkúszott, de nem volt meg az igazi vastag, klasszikus krémgyűrű. A cukrot is csak lassan süppedve tartotta. Ízvilágában le sem tagadhatná szicíliai származását, masszívan étcsokoládés, már-már kakaósba húzó, füstös-fűszeres, pörkölt gabonás, enyhén mandulás, marcipános jegyekkel, utóízében kakaós-kesernyés lecsengéssel. Feltétlenül érdemes egy kanál cukrot adni hozzá, szépen kikerekíti az ízeket, megerősíti a marcipánt, és egy nagyon halvány aszalt gyümölcsös beütést is felhozhat. Tejes italban leginkább macchiátónak javaslom. Koffeintartalmát közepesnek éreztem.

Kávégép: La Cimbali Domus Classic / Kávéőrlő: Mazzer Mini
Pontszám: Krém: 4 / Íz, harmónia: 6 / Testesség:5 / Ár-érték arány: 5 / Összpontszám: 20

 

Sid:

A Moak ismét szállított nekünk egy kis dél-olasz stílust. Elsőre valahogy nem akart ízleni és eléggé morogtam erre a kávéra: a minta nem tűnik a legfrissebb pörkölésnek, normál hőfokon a kávéital sápadt és keserű. Merre tovább? Lépésenként elkezdtem emelni a vízhőmérsékletet és végül szinte az eddigi legmagasabb értékig el kellett mennem, tehát ez egy rendkívül hőigényes kávé a sötét pörkölés ellenére. A crema a sötétebb sárgásbarnától a mogyoróbarnáig megengedett, de aki a nulla savasságot kedveli, az elmehet a vörösesbarna cremáig is, ami a hőfokot illeti. A kávé krémje megfelelő, nem túl vaskos, de egy arabica túlsúlyos keverékhez rendben van. Az ízek terén édességre és picit füstös, picit kesernyés ízekre lehet számítani. Alapvetően étcsokoládés, mandulás, malátás ez a kávé, alacsony hőfokon némi kellemes savassággal. Eleinte inkább cukorral fogyasztottam, de miután ráéreztem az elkészítésére, simán lecsúszott cukor nélkül is. Kapucsínónak nálam nem vált be, mert picit átüt a tejen a keserű íz. Tipikus dél-olasz risztrettózásra javaslom ezt a kávét, akár napi 5-6-ot is le lehet gurítani belőle.

Kávégép: Arrarex Caravel + Olympia Maximatic / Kávéőrlő: Mazzer Super Jolly
Pontszám: Krém: 4 / Íz, harmónia: 7 / Testesség:5 / Ár-érték arány: 4 / Összpontszám: 20

 

Név Krém Íz Test Ár Össz:
Luigi 4 6 4 5 19
Monyesz 4 5 4 5 18
Blaze 4 6 5 5 20
Lorien 4 6 5 5 20
Sid 4 7 5 4 20

moak special bar szemes kávé teszt kávébabokmoak special bar szemes kávé teszt kifolyásmoak special bar szemes kávé teszt csapolás
moak special bar szemes kávé teszt csészemoak special bar szemes kávé teszt krémmoak special bar szemes kávé teszt eszpresszó

Összegzés: Igazi dél-olasz pörkölésű kávébabok, amik még nem olajosak, csak fénylenek. Átlagos, vagy az átlagosnál picit finomabb őrlési beállítást, és magas hőfokot igényel. Legjobban a crema szinénél láthatjuk. Nagyjából a mogyoróbarna, és vörösesbarna árnyalatot keressünk. Lefolyáskor lassan krémesedik fel, de a krém minősége jó. A cukrot tartja és olajossága is rendben van. Ízében az étcsokis, kakaós alapot, mandulás, marcipános, malátás aromák egészítik ki, fűszeres, és mokkás jegyekkel kiegészülve. Tipikus dél-olasz jellegű blend, amit leginkább risztrettónak, vagy eszpresszónak ajánlunk.

Jellemzők
Pörkölés: Közepesen sötét
Összetétel: 80% arabika - 20% robuszta
Ajánlott kávékészítési eszköz
Karos gép:
Automata:
Filter:
Ajánlott kávéital
Risztrettó:
Eszpresszó:
Tejes ital:

 

Ha kóstolta már ezt a kávét pontozza le Ön is a mi pontozási rendszerünk alapján, illetve írja le véleményét!
A tesztel kapcsolatos véleményét elmondhatja fórumunkban. Kattintson ide!