KezdőlapbelépésregisztrációFórumkosárfacebookyoutube

Amit tudni szeretnél a kávéról

Amit az eszpresszóról tudni érdemes

Eszpresszó Nem kétséges, hogy a kávé származása, minősége, összetevői és azok aránya mindennél döntőbben befolyásolják a készülő eszpresszó minőségét. Mielőtt azonban rátérnénk ezek részletes tárgyalására, vannak általános megfontolások is, amelyekkel meg...

Kávékészítési eszközök és használatuk

Hosszú kávé máshogyan - Hario V60

A hosszú kávéra, vagyis a csöpögtetős eljárással készített kávéra sokan csak legyintenek, pedig ebben a műfajban is lehet nagyszerű minőséget produkálni. Természetes itt is nagyon fontos, hogy tisztába legyünk a...

Vásárlási tanácsok

Kávéfőzőt vennék, de milyet?

Kávéfőző vásárlási tanácsok eszpresszóhoz, és egyéb kávékészítési módszerekhez: Gyakran felmerülő kérdés, hol szóban, hol a fórumon, és úgy gondoltuk, hogy összefoglaljuk az erre általában adott válaszokat.   Milyen kávéfőzőt vegyek 30.000.-ig? A kérdés teljesen...

Lájkolj minket!

I. AeroPress Magyar Bajnokság és Konferencia Szekszárdon

aeropress bajnokság győztesKorábban hírt adtunk arról, hogy Szekszárdon ismét kávés eseményeket rendeznek. A Tóth Sándor nevével fémjelzett Lucky Cap és A Kávé Háza kezdeményezésére a Magyar Kávé Egyesülettel és az AeroPress-el közösen november 23-24-én Kávés Konferenciát, Barista Partyt és AeroPress Bajnokságot tartott. Azt hisszük, hogy szerencsés a magyar kávétársadalom, hogy Szekszárdon másként gondolkodnak a kávéról! Nézzük mi is történt valójában.
November 23-án délután a szekszárdi Bormúzeum konferenciatermében nyílt fórumon beszélgettek szakmabeliek és fogyasztók a kávékultúra helyzetéről, alakulásáról, jövőjéről, bemutatták a 2013-ban bevezetésre kerülő Kávéházi Minősítési Rendszert, valamint köszöntötték a Barista Válogatott megjelent tagjait, és élménybeszámolóra kérték őket.

fórumA fórumon a szervezők nagy örömére viszonylag sok fogyasztó jelent meg, ugyanakkor sajnálattal állapítjuk meg, hogy a szakmai résztvevők száma a korábban is aktívakra korlátozódott. Érthetetlen, hogy meghatározó piaci szereplők, barista iskolák, forgalmazók számára az esemény nem tűnt fontosnak. Úgy látszik tortát sütni nem szeretnek, csak kivágni a saját szeletüket. A fórumot Tóth Sándor a Magyarországi Baristák, Kávéforgalmazók és Kávéházak Egyesületének elnöke nyitotta meg és kezdetét vette az aktív párbeszéd. A jelenlévő forgalmazók hasznos visszajelzéseket és igényeket hallhattak a fogyasztók részéről, akik megerősítették, hogy a minősítési rendszer bevezetését követően biztos, hogy a minősítéssel rendelkező üzleteket fogják keresni.

luigiA fórum lezárását követően Horváth Lajos (cup tasting), Kiss Zoltán (Cezve/ibrik), Juhász Edit (latte art) és Orosz Ákos (Coffee in good spirits) bajnokok tartottak élménybeszámolót a világbajnokságokról. Őszinte, emberközeli és szórakoztató programrész volt, sajnálhatja, aki nem volt részese.

A rendezvény ideje alatt az épület katakombás pincerészében A Kávé Háza által kialakított kávéház üzemelt, ahol a Lucky Cap kettő blendje, a Caffé Carraro Don Corteze és Nezvál Máté sajátpörkölésű kávéja volt fogyasztható, melyet szendvicsek és a VértesFood által helyben sütött elképesztően zseniális pékárui egészítettek ki Dinga Csaba jóvoltából.

A program 19 órától A Kávé Házában folytatódott „Barista Party nem csak baristáknak” címen. Közel ötven érdeklődő regisztrált az eseményre, ahol szarvas hátszín, rozmaringos fasírtgolyók, márványsajt krém zeller szárral és még tengernyi finomság biztosította az alapot a Stefán Ételbár prezentálásában. Az est megnyitója egészen különleges volt. Tóth Sándor a Szöuli versenyzők felkészítőjeként indulásuk előtt néhány palack 1996-os nyers pezsgőt tett félre az ünneplésre. Minden jelenlévő egy-egy pohár ünneplő itallal a kezében köszöntötte a 2012-es barista válogatottat és fogyasztotta egészségükre. Csend volt és a kávéházban hihetetlenül lehetett érezni a tiszteletet a büszkeséget és örömöt. Több ilyen kellene!

Szekszárdi borok (mi más?), finom kávék, Juhász Edit meseszép cappuccinói és Orosz Ákos világbajnoki címet érő italai színesítették a programot. Morafcsik Péter az MBU, mint aranyfokozatú támogató képviseletében sajátkészítésű kacsamájpástétommal lepte meg a vendégeket és maradt a biztos pontnál, az aperol spritz-nél. :) Elmondása szerint az eddigi legjobbat fogyasztotta a Kávé Házában. :)

A tervezett 23-órás zárás, bizony nem volt tartható, a vendégek éjjel 1 óra után indultak csak szállásukra.

Szombat reggel.

A Bormúzeumnál berendezett Lucky Cap kávéházban nagy sürgésforgás volt. A pultban tucatnyi AeroPress, a Faema E61, a Lucky Cap I. AeroPress Blendje, melynek összeállításában a Kapucziner segédkezett és egy hegynyi KeepCup vidította a látogatókat, miközben az emeleten megtörtént a versenyzők eligazítása. 15 darab AeroPress a YoCore Bt., Három Mahlkönig daráló Hajcsunk Tibor, egy Marco víztorony az Ecorange Kft (Balázsi Péter) és indukciós lapok, Kettle kannák, mérlegek, kendők a Lucky Cap jóvoltából biztosították, hogy igazán profi verseny legyen.

Az Indulók:
  • kör: Amberboy-Kiss Ádám, Kakas Bon-Bon manufaktúra, Várady Tibor
  • kör: Dömötör Dávid, Orosz Ákos, Nyerges Péter
  • kör: Dr. Váncsodi József, Morafcsik Péter, Szőlősi Lívia
Fontos kiemelnünk három indulót! Az első körben induló Kaks Bon-bon (Máriagyűd) tulajdonosai, Tésenyi Andrea és Szabó János tandemben indultak úgy, hogy magánszemélyként csupán egy hónapja használnak AeroPresst.

A harmadik körben induló Dr. Váncsodi József a pécsi klinikán ügyelt reggel 8 óráig, majd átvágtatott Szekszárdra, hogy örömteli szórakozásból versenyre keljen a profikkal. Maximális riszpekt! No és indult Morafcsik Péter is, aki az idei évben már többször bizonyította, hogy kedveli a baristák világát. Neked is köszönjük Péter!

versenybenmegfontolt öntés

hajcsunk tiborAz elkészített italokat a versenyterülettől elzárt épületben értékelte a zsűri, melyet erős csapat alkotott. Horváth Lajos többszörös magyar cuptasting bajnok, Hajcsunk Tibor az SCAE regionális koordinátora és a Magyar Kávéegyesület elnökhelyettese, és harmadikként az AeroPress képviselője. A vizsgálatot Tóth Sándor felügyelte és videón rögzítette az értékelést, hogy a verseny tisztasága vita esetén igazolható is legyen.

orosz ákos munka közbenKülönleges megoldások, tudatos és ráérzésből elkészített italok, fúrógéppel meghajtott kézi őrlők és a bartender lazasága tette szórakoztatóvá az egyébként meglepően komoly selejtezőt. Az érdeklődők számát nem tudjuk megbecsülni, a lényeg szerintünk az, hogy teltház volt.

A selejtezőkből összeállt a döntősök listája: Dömötör Dávid, Morafcsik Péter és Várady Tibor.

A döntőben a versenyzők nagy koncentrációval igyekeztek jó italokat készíteni, bár Péter nem hazudtolta meg magát, 4 perc alatt elkészült, majd felajánlotta segítségét a többieknek.

Az értékelést követően Hajcsunk Tibor a zsűri elnöke, Tóth Sándor szervező és Ádám Attila az aeroPress forgalmazója hirdette ki az eredményt.

2012-ben az I. Magyar AeroPress Bajnokság végeredménye:
  • 1. helyezett: Várady Tibor
  • 2. helyezett: Morafcsik Péter
  • 3. helyezett: Dömötör Dávid
Az eredményhirdetést követően a bajnok nem úszta meg, a nézők sorban álltak a Lucky Cap I. AeroPress blendjéből készített bajnokitalért. Levezetésként a kávéházi részben még beszélgetések zajlottak, majd a résztvevők jó része átvonult A Kávé Házába kis „tanulmányútra”. A telt ház miatt ugyan szűkösen, de jó kedvvel zárták az eseményt.

Köszönjük a Lucky Cap-nek, A Kávé Házának, Tóth Sándornak, a Magyar Kávéegyesületnek, a Kapucziner kávémanufaktúrának, az AeroPressnek, a Bormúzeumnak, a Mahlkönignek, a Marconak, és a VértesFoodnak, valamint minden részvevőnek látogatóként, vagy versenyzőként.