KezdőlapbelépésregisztrációFórumkosárfacebookyoutube

Goppion Speciale Bar Espresso kávékóstoló

goppion speciale bar espresso szemeskávé tesztA Goppion caffé az észak-olasz kávépörkölő történelem és hagyomány része. A Goppion család története 1858-ban Luiginál kezdődik, aki Pietro nevű fiával elkezd kávéval foglalkozni. Majd a családból a század elején a 6 fiú testvérből négyen kávétermelő országokban szereznek tapasztalatokat, és megnyitják Trevisoban első kisüzemüket, mely a háború után ipari üzemmé alakul. 1960-ban ők vezetik be először a vákum csomagolási eljárást, hogy tovább friss maradjon a kávé. Szakemberei a kávétermelő országokban a legjobb ültetvényekről vásárolnak, kiválasztják azokat a termelőket, akik garantálni tudják a legkiválóbb minőséget. Terménymintákat kérnek be, és az előkostólás után rendelik meg a megfelelő zöldkávét a termő területekről. A feldolgozás során ragaszkodnak a jól bevált régi lassú tradicionális feldolgozási eljárásokhoz. Speciálisan a vendéglátás számára fejlesztettek ki csúcs termékeket, ezek minőségi tanusítvánnyal rendelkeznek. A Caffe Grande Kft. forgalmazza az Olasz Naturalmix cég széles íz-palettájú Parisien forró csokoládéit, Lawson's teáit, és krémkávé különlegességeit. A Speciale Bar Espresso brazil és közép-Amerikai arabika, és válogatott magas mínőségű robusta kévéból készült keverék. Intenzív kerek telt ízvilág kiemelkedő testes és krémes tulajdonságokkal. Közepes koffeintartalom, espressonak és cappuccinonak is ajánljuk - tudtuk meg a forgalmazótól.

Tisztelt Olvasó!

Tesztünk óhatatlanul szubjektív, eredményeink függnek a rendelkezésünkre álló gépektől, és a tesztelők egyéni izlésétől,  mindazonáltal elég jól megközelítik azt a végeredményt, amit egy fogyasztó fog tapasztalni otthonában a hozzávetőleg hasonló képességű háztartási gépei birtokában. A kereskedelmi minőségű (tehát kiváló) gépeket használó kávézók hozzáértő személyzettel sokkal többet is kihozhatnak a kávékeverékekben rejlő ízekből, de hozzáértés és a minőség iránti elkötelezettég hiányában a mi eredményeinket is alulmúlhatják.

A Goppion kávék hazai forgalmazójától, a Caffe Grande Kft-től kaptuk a lehetőséget a tesztelésre.

Pontozás:

Krém egységessége, tartóssága: 1-5 pont
Íz harmónia: 1-10 pont
Testesség: 1-5 pont
Ár/érték arány: 1-10 pont

A tesztelés szempontjairól bővebben itt olvashat!


Kávé típusa: Goppion Speciale Bar Espresso

Pörkölés ideje: , Lejárat ideje: , Csomagolás: 1kg-os szelepes csomagolás
Ár:
7745- Ft/kg, , Forgalmazó adatai

goppion speciale bar espresso szemeskávé teszt csomagolas 

Név/konfiguráció
A krém egységessége és tartóssága
íz harmónia (Az édes, a savas és a keserű egyensúlya)
Testesség (testes, lekerekedett, sima)
Ár/érték arány
Összpontszám
Luigi/Faema Family + Mazzer Major
3
7
4
6
20
Monyesz/ Gaggia Baby '80 + Compak K6
3
5
4
4
16
Blaze/Grimac La Uno + Mahlkönig Vario
3
5
3
4
15
Lorien/La Cimbali Domus Classic + Mazzer Mini
4
6
4
5
19
SiD/Arrarex Caravel + Olympia Maximatic + Mazzer Super Jolly
4
5
4
4
17


Név Szöveges értékelés, konklúzió
Luigi A héten szintén egy Goppion mintát nyitottam. A csomagban egységes színű szemeket látok. A szemek színe, mint az előzőnél közepesen sötét, felületük tompa fényes, a szemek nagyok és egészek. Az előző Goppionhoz képest jóval melegebbet szeret, 4-5 fokkal emeltem meg a víz hőmérsékletét a kazánba. A kávé már nem lehet túl friss, ezt mutatja az előzőhöz képest emeltebb hőfok és a lefolyás is. Azonban egyáltalán nem a kifáradt kategória. A kifolyás végig krémes, szőkülés csak a vége felé észlelhető. Stabil gép követelmény. A krém színe  vöröses mogyoróbarna. A vastagsága gyengébb az előzőhöz képest, olajosságát jobbnak mondanám. A kávé íze a világosabb északi olasz arabikák bogyósgyümölcsösségén ül. Édessége visszafogott, inkább szárazabb. Az édes aromák leginkább a tesztperiódus elején érezhető gazdagabb mandulásságban nyílvánul meg, de a hét vége felé sokat tompul, hiába emelem a készétési hőmérsékletet. A kávé utóíze arabikás, fanyarkás. Az előző mintában lévő kesernyésség nem jellemzi, ezt a keveréket jobban kedveltem. Kapucsínónak finom volt, a kávé savassága szépen belesimul a tejbe, talán egy kis testességget hiányolok belőle. 
Monyesz

A mintában a szemek pörkölése egyenletes, közepes szintű. Feltűnő, hogy a kis kerektől az egész nagy hosszúkásig minden féle alakú előfordul. A minta illata füstüs-mokkás jellegű. Az őrlőt a joker állásba állítottam, ez nagyjából meg is felelt, a tesztidőszak végére ezen kellett keveset a finomabb őrlés irányába igazítani. A termosztátot a közepesnél feljebb vettem, hogy némiképp a fortyogós tartományba essen a vízhőfok. 18g-mál több őrelményre nem volt szükség a dupla szűrőben, bár az ízek miatt ennyiből is leginkább csak dupla risztrettókat készítettem. Ugyanis bárhogy próbálkoztam, nem sikerült egy kellemetlen hosszan tartó, a szájban sokáig megmaradó tonikos keserűséget kizárni az italból. Bár jelen van a kávé ízében a gyümölcsös, karamellás vonal, mégsem éreztem, hogy ezek harmonikusan összeállnának, ráadásul a mokkás vonal - ami a hosszan érezhető keserúségbe megy át az utóízben - agyoncsapta a többi ízjegyet. Nem sikerült lassabb lefolyással sem ezen változtatni. A cremát csak közepesre értékelem, sötétebb árnyalatú az átlagosnál, keveréskor ki-ki villan alóla az ital, igaz ettől függetlenül végig kitart. Risztrettónak vagy tejes italnak tudom ajánlani.

Blaze

A második Goppion minta kissé világosabb pörkölésnek hat, illata nem átütő. Őrléskor mokkás, kissé  fanyar illatot érezni. Az előző keverékhez képest nálam durvábbra kellett őrölni, tapasztalatom szerint ennél nem célszerű a lassú, csepegős, vékony egérfarok lefolyásra törekedni, inkább a normál lefolyásra „menjünk”. A crema közepesen vastag, a cukrot tompítja, mintázódásra nem volt hajlamos. Olajossága megfelelő. A kávé uralkodó ízjegye egy keserű kakaós-gyümölcsös, a korty végén mandula-marcipán aromával. A gyümölcsös ízt nem tudnám definiálni, néha savanykás gyümölcsöt érezni, figyeljünk a helyes hőfokra, mert savanyúság-keserűség kombinációval tud büntetni. Hőfok terén közepes igénye van, gépünkhöz mérten ide vegyük, vagy a közepes alatt picivel. Kényes a hőre, lefolyásra úgy vélem. Nekem személy szerint nem volt egyben a blend, nem tűnt harmonikusnak, ezt maximum egy benzinkúton tudom elképzelni mint felszolgált kávé. A legjobbakat dupla (18gr.) risztrettóként hozta, tejben hozza a kötelezőt, de ott sem ugrik ki. Az előző Goppion minta hozzám közelebb áll, az jobban ízlett.

Lorien

A második Goppion minta az előzőnél világosabb, közepesnek mondható pörkölésű, a szemek mattos fényűek, többnyire épek. Az őrlemény illata friss, intenzív, kissé savanykás. A darálót nagyjából a joker beállításban járathatjuk, esetleg egy kicsit utána állíthatunk finomabb irányba. A hőfok tekintetében nagyobb a mozgástér, ennek ellenére hamar megállapodtam ott, ahol a 90/10-es keverékek zömét szoktam csapolni. Lefolyása vékonyan meginduló, majd fokozatosan felvastagodó, egyébként pedig szép egyenletes. A krém mennyisége inkább csak átlagos, a cukrot nem tartja, csak lassan süppedősen nyeli. Konzisztenciája azonban nagyon jó, a csésze falán ott a krémgyűrű. Színe és mintázódása hőmérsékletfüggő, ahogy nekem a legjobban ízlett, akkor inkább homogén rozsdavöröses árnyalatú volt. Ízvilágát alapvetően meghatározza a savas, citrusos vonal, karakteres csokoládésság és a marcipán. Mellettük felfedezhetőek még halvány virágos-fűszeres, pirított olajos magvas, mandulás, kakaós jegyek, utóízében pedig kakaó és fanyarkás zölddiós kesernyésség, illetve feljöhet egy kis mokkás jelleg is. Már csak az erős savasság végett is érdemes egy púpos kávéskanálnyi cukorral megszelídíteni, igazi desszertkávét kapunk belőle. A savak tompulnak, megjelennek a trópusi gyümölcsök, és ami a legfőbb, néha már olyan érzésem volt, mintha egy gyümölcsös-csokoládés marcipánkockát majszolnék. Tejes italok alapjául egészen jól használható alapanyagnak tűnt, kellemes kapucsínó készíthető vele. Koffeintartalma alacsony, a nap bármely szakában bátran fogyaszthatjuk.

SiD Sorban a második Goppion mint a múlt heti Gran Miscela Dolce szegényebb testvére. Felismerhető a rokonság kettejük között, de az eheti alany megszenvedte az olcsósítást. A kávé krémessége, lefolyása rendben van, de már nem veti szét a frissesség. Könnyen szőkül, hígul és alacsony hőmérsékleten egész egyszerűen savanyú, nem üdítően pezsgő, gyümölcsös jellegű savasság ez, hanem inkább ecetes. A vízhőfokot extrém magasságokba emelve (PID-es Gaggián 114°C) sikerült kigyomlálni a savanyúságot anélkül, hogy a kávé komolyabban megégett volna. Ami marad ezek után, az egy fás, enyhén marcipános, malátás elegy, amiben én nem leltem örömömet. Ez a Goppion keverék engem nem győzött meg.

goppion speciale bar espresso szemeskávé teszt kávébabokgoppion speciale bar espresso szemeskávé teszt kifolyásgoppion speciale bar espresso szemeskávé teszt csapolás
goppion speciale bar espresso szemeskávé teszt krémgoppion speciale bar espresso szemeskávé teszt eszpresszógoppion speciale bar espresso szemeskávé teszt kapucsínó 

Összegzés: Közepes, egyenletes pörkölésű kávébabok. Illata őrléskor intenzív. Átlagos őrlési finomság, és közepesen magas hőfok adja a legélvezhetőbb végeredményt. A krém színe vörösesbarna, közepes vastagságú, a cukrot süppedősen nyeli el. Állaga és konzisztenciája jó. Íze kakaós, étcsokoládés, ami gyümölcsös aromákkal egészül ki. Felhedezhetünk még mandulás, marcipános, mokkás jegyeket is. Sajnos ezek az aromák nem alakítanak tökéletes harmóniát. Tejes italokban egész jól működik, de eszpresszó, risztrettó vonalon is hozza a kötelezőt.

Pörkölés
Világos Közepes Közepesen sötét Sötét
 
Arabika Robuszta
75% 25%
Ajánlott kávékészítési eszköz Ajánlott kávékészítési mód Mennyire szerettük
Eszpresszógép
Automata kávégép
Filter, Frenchpress, AeroPress
Kotyogó
Risztrettó
Eszpresszó
Tejes ital
Hosszú kávé
 

 

Ha kóstolta már ezt a kávét pontozza le Ön is a mi pontozási rendszerünk alapján, illetve írja le véleményét!
A tesztel kapcsolatos véleményét elmondhatja fórumunkban. Kattintson ide!