Goppion Gran Miscela Dolce - Bársonyosan csokoládés

Nyomtatás

goppion gran miscela dolce szemeskávé tesztA Goppion caffé az észak-olasz kávépörkölő történelem és hagyomány része. A Goppion család története 1858-ban Luiginál kezdődik, aki Pietro nevű fiával elkezd kávéval foglalkozni. Majd a családból a század elején a 6 fiú testvérből négyen kávétermelő országokban szereznek tapasztalatokat, és megnyitják Trevisoban első kisüzemüket, mely a háború után ipari üzemmé alakul. 1960-ban ők vezetik be először a vákum csomagolási eljárást, hogy tovább friss maradjon a kávé. Szakemberei a kávétermelő országokban a legjobb ültetvényekről vásárolnak, kiválasztják azokat a termelőket, akik garantálni tudják a legkiválóbb minőséget. Terménymintákat kérnek be, és az előkostólás után rendelik meg a megfelelő zöldkávét a termő területekről. A feldolgozás során ragaszkodnak a jól bevált régi lassú tradicionális feldolgozási eljárásokhoz. Speciálisan a vendéglátás számára fejlesztettek ki csúcs termékeket, ezek minőségi tanusítvánnyal rendelkeznek. A Caffe Grande Kft. forgalmazza az Olasz Naturalmix cég széles íz-palettájú Parisien forró csokoládéit, Lawson's teáit, és krémkávé különlegességeit. A GRAN MISCELA DOLCE 85% arabika és 15% robuszta tartalmú, Brazil és Közép-Amerikai mínőségi tanusítvánnyal ellátott főként arabica kávéból készült keverék. Rendelkezik az Espresso Italiano di Qualità (Minőségi Olasz Espresso) minősítéssel, ami a GTTC által garantált és igazolt, minőségi védjegy. Csak néhány olyan kávékeverék kapja meg, amelyek sajátos, magasfokú minőségi tulajdonságokkal rendelkezik és amelyekre egy termékvizsgálati jegyzőkönyv nyújt garanciát. Bársonyos ízvilág, édes csokoládés és testes jelleggel. Nagyon alacsony koffeintartalommal, főként espressonak ajánljuk - tudtuk meg a forgalmazótól.

Tisztelt Olvasó!

Tesztünk óhatatlanul szubjektív, eredményeink függnek a rendelkezésünkre álló gépektől, és a tesztelők egyéni izlésétől,  mindazonáltal elég jól megközelítik azt a végeredményt, amit egy fogyasztó fog tapasztalni otthonában a hozzávetőleg hasonló képességű háztartási gépei birtokában. A kereskedelmi minőségű (tehát kiváló) gépeket használó kávézók hozzáértő személyzettel sokkal többet is kihozhatnak a kávékeverékekben rejlő ízekből, de hozzáértés és a minőség iránti elkötelezettég hiányában a mi eredményeinket is alulmúlhatják.

A Goppion kávék hazai forgalmazójától, a Caffe Grande Kft-től kaptuk a lehetőséget a tesztelésre.

Pontozás:

Krém egységessége, tartóssága: 1-5 pont
Íz harmónia: 1-10 pont
Testesség: 1-5 pont
Ár/érték arány: 1-10 pont

A tesztelés szempontjairól bővebben itt olvashat!


Kávé típusa: Goppion Gran Miscela Dolce

Pörkölés ideje: , Lejárat ideje: , Csomagolás: 1kg-os szelepes csomagolás
Ár:
9000- Ft/kg, , Forgalmazó adatai

goppion gran miscela dolce szemeskávé teszt csomagolás 

Név/konfiguráció
A krém egységessége és tartóssága
íz harmónia (Az édes, a savas és a keserű egyensúlya)
Testesség (testes, lekerekedett, sima)
Ár/érték arány
Összpontszám
Luigi/Faema Family + Mazzer Major
4
7
4
7
22
Monyesz/ Gaggia Baby '80 + Compak K6
4
8
4
7
23
Blaze/Grimac La Uno + Mahlkönig Vario
4
7
4
7
22
Lorien/La Cimbali Domus Classic + Mazzer Mini
5
7
4
6
22
SiD/Arrarex Caravel + Olympia Maximatic + Mazzer Super Jolly
4
7
3
7
21


Név Szöveges értékelés, konklúzió
Luigi A csomagot bontva egységes színűre pörkölt szemeket látok. A szemek színe közepesen sötét, felületük tompán fénylik, olajkiválás csak nyomokban fedezhető fel. A keverék nagyobb és apróbb szemekből tevődik össze, viszonylag sok törmelékkel. Átlagos őrlést kíván és alacsony vízhőfokot. A kávé még elég friss lehet, vastagon, krémesen folyik ki és könnyen megéghet, mely a krémen kevésbé látszik, de a kifolyás közben a bugyogás jelzi. A kifolyás végig szép krémes, szőkülés csak a vége felé észlelhető. A krém színe márványos, sárgásbarna és vörösesbarna foltokkal. A vastagsága jó, olajossága közepes. A kávé íze a korty elején csokoládés és gyümölcsös. Édessége visszafogott, hőfoktól függően leginkább mandula és mogyoró aromákban érződik közvetlenül a korty után. Robuszta tartalmat halványan, de érezni, ha odafigyelek rá. A kávé utóíze enyhén füstös, kesernyés, mely optimális körülmények között is jelen van, azonban ha a hőmérsékletünk nincs rendben azonnal jobban megmutatja magát. Kapucsínónak átlagos volt, a savassága ellenére nem érztem túl markánsnak a tejjel.
Monyesz

A mintában a szemek pörkölése egyenletes, közepes, felszínük matt, fénytelen. Sok törött szemet is láttam, megvizsgálva a babokat, mintha felrobbantak volna. A minta illata egyébként friss pörkölésre utalt. Próbaként az őrlőt joker állásba állítottam, a hőfokot hagytam a közepes hőfoktartományban. Az első csapolás 18g-bólmeglepően jól sikerült, igaz a lefolyás lassabb lett a tankönyvi 25-30mp-nél, és a cremát az átlagosnál sötétebbnek találtam, de ízre nem volt égett az ital. A hőfokot lejjebb vittem, de erőteljes keseredés volt a válasz. Tehát ez a kávé sötétebb crema mellett ad ideális ízeket. Nem is akár milyeneket! Szinte a teljes spektrumot átfogva rumos-csokis, egy kis bogyós gyümölccsel kombinálva, aminek jót tesz kevéske cukor. A savak is megnyílnak a kevés cukor hatására, érdemes szerintem így fogyasztani. Utóízében enyhe keleties fűszerességet, szegfűszeget is éreztem, főleg, ha nagyon lassú lefolyással csapoltam. Igazán a testességre sem lehet panasz, jobb az átlagosnál. A crema kellően vastag, szépen mintázódik, de kicsit hajlamos az összeesésre. Ettől függetlenül egy nagyon élvezhető blend, ha a hőfokot eltaláljuk, már nyert ügyünk van! Tejes italnak sem rossz, kellemes kapucsínók készülhetnek belőle.

Blaze

A kapott minta bontáskor kellemes, friss kávé  illatot áraszt. Pörkölési szintje egy átlag észak-olasznak felel meg, a szemeken elvétve van pici olaj csillanás, de még nem olajosodtak ki teljesen. Őrléskor is kellemes az illat, a szép lefolyást a teljesen átlagos „joker” állásban adja. 
Hőfok tekintetében is teljesen átlagos az igénye, nem kell magasra menni, olyankor hajlamos bőrösödni a krém, megég és előtérbe kerül egy keserű íz, plusz nagyon hangsúlyossá válik a marcipán íz. A jól eltalált hőfokon a crema szép, megfelelő vastagságú, és olajossága is jó. Cukrot tartja. Az alapja étcsokoládés, ezen „fekszik” egy kellemes gyümölcsösség, közepes sav fogja, és utóízben egy kis karamella és mandula érezhető. Piciny cukorral a gyümölcsössége-savassága erősödik, erősítve a desszert kávés érzetet. Összességében igen harmonikusnak érzem a keveréket, koffein tartalma közepesnek mondható, a minta jó friss, a teszt időszak alatt végig szép lefolyása volt, nem észleltem öregedést rajta. Tejben hozza az elvárhatót, de nekem legjobban dupla risztrettóként ízlett.

Lorien

Eheti mintánk általában közepesen sötét pörkölésű, de számos világosabb és egészen koromfekete szemet is felfedezhetünk benne. A kávébabok selymes fényűek és bár épek, de “észrevehető” mennyiségű törött is található közöttük. Az átlagosnál valamivel finomabb beállításokkal érdemes őrölni, úgy, hogy a lefolyása csöpögősen vagy szinte cérnavékonyan meginduló, és fokozatosan felvastagodó legyen. Hőmérséklet-igényéről nehéz konkrétumokat mondani, ez egyéni ízlés dolga is, mert nagyon kis változással teljesen más ízprofilt kaphatunk, és igazából mindegyikben található valami izgalmas, egyedi. Általában a közepesen magas, 90/10-es keverékeknek megfelelő ponttól csökkenthetjük a normál hőfokig. A krémje bőséges, hőfoktól függően többféleképpen is mintázódhat, kevergetés után záródik. Állaga és olajossága nagyon jó, a cukrot jó pár másodpercig megtartja, majd lassan süppedve nyeli el. A csésze falára feltapad a krémgyűrű. Mint már az elején megjegyeztem, rengeteg ízvilágot rejt magában. Magasabb hőfokon egy csokoládés-marcipábombát kapunk halvány gyümölcsösséggel, vajkaramellás lecsengéssel. Ahogy csökken a készítési hőfok, a csokoládé megmarad, és először egy virágos-parfümös beütés jelenik meg, a marcipán mandulába szelídül, majd még tovább hűtve inkább a fűszeres, harsány citrusos-gyümölcsös és a pörkölt magvas jegyek erősödnek, az utóízében pedig egyre inkább a mokkás-karamellás kesernyésség uralkodik el. Egy kiskanálnyi cukor minden esetben jótékony hatással van rá. Tejes italokban nem volt módom minden esetben végigpróbálni, de talán a gyümölcsösebb vonal jobban muzsikált. Mindent összevetve nekem a marcipános változata tetszett a legjobban, cukorral és nélküle is egyaránt, szűkre szabott eszpresszónak csapolva. Koffeintartalmát mérsékeltnek éreztem, a nap bármelyik szakában bátran fogyasztható.

SiD Eheti tesztünk alanya egy Goppion keverék, mely a szemrevételezés alapján arabica túlsúlyos. A pörkölés olaszos, de nem túl sötét, nem olajos. A kávé lefolyása szép, a minta friss érzetű, a vízhőmérsékletre nem kimondottan érzékeny, megégetni nehéz, bár túl magas hőfokon a savak képesek teljesen eltűnni ebből az egyébként kellemesen savas keverékből. A krémesség és az ital konzisztenciája megfelelő. Az ital íze kellemesen savas, de kicsattanóan gyümölcsösnek nem mondható. Az uralkodó ízjegyek a sült kenyérhéj és a mandula, magasabb hőfokon marcipán. Cukorral nálam nem bizonyult jónak, az édesítés teljesen felborította az ital egyensúlyát. Úgy gondolom, hogy ennek a Goppion keveréknek a fő erőssége a tejes italokban rejlik, nagyon finom, lágy kapucsínókat készítettem belőle.

goppion gran miscela dolce szemeskávé teszt kávébabokgoppion gran miscela dolce szemeskávé teszt csapolásgoppion gran miscela dolce szemeskávé teszt kioldódás
goppion gran miscela dolce szemeskávé teszt kávékészítésgoppion gran miscela dolce szemeskávé teszt krémgoppion gran miscela dolce szemeskávé teszt eszpresszó

Összegzés: Közepesen sötét, egyenletes pörkölésű kávébabok, selyemfényű csillogással. Őrléskor az ilatta kellemes. Átlagos őrlési finomságot, és hőfokot igényel. Kifejezettenn felhasználó barát blend. A nagyon magas hőfok azonban kiöli a savakat ebből a keverékből. Lefolyása szép, a krém mennyisége bőséges, állaga, olajossága nagyon jó, szépen mintázódik. Íze csokoládés, gyümölcsös, marcipános, kiegészülve mandulás, mogyorós, karamellás aromákkal. Magasabb hőfokon a marcipán kerül előtérbe, és a gyümölcsösség csökken. Leginkább eszpresszónak, risztrettónak ajánljuk, de tejes italokban is nagyon jól szerepelt.

Pörkölés
Világos Közepes Közepesen sötét Sötét
 
Arabika Robuszta
85% 15%
Ajánlott kávékészítési eszköz Ajánlott kávékészítési mód Mennyire szerettük
Eszpresszógép
Automata kávégép
Filter, Frenchpress, AeroPress
Kotyogó
Risztrettó
Eszpresszó
Tejes ital
Hosszú kávé

 

Ha kóstolta már ezt a kávét pontozza le Ön is a mi pontozási rendszerünk alapján, illetve írja le véleményét!
A tesztel kapcsolatos véleményét elmondhatja fórumunkban. Kattintson ide!