Maranello 100% Arabica - csak stabil géppel

Nyomtatás

maranello 100% szemeskávé tesztA Caffe Diemme 1927-ben Padovában családi vállalkozásként indult. A kezdetektől fogva törekedet a legjobb minőség elérésre különös tekintettel a HO.RE.CA szektorban. A kávé iránti szenvedély és a kitartó munka segített abban, hogy (know-how) a nemzetközi piacokon bemutassunk egy tökéletes eszpresszó kávét! A kávé állandó kiváló minőségét mint minden másnak a jó alapanyag , illetve a folyamatos ellenőrzés adja, melyre a Caffe Diemme különös hangsúlyt fektet. Melyet az is bizonyít, hogy az alapanyagot termelő országból közvetlen szállítással szerzi be. A Caffe Diemme több fajta kávét állít elő, arabika és minőségi robuszta kávé fajtákból. Egyik méltán nagy bűszkesége a Maranello caffe 100% arabica, amit 8 fajta kíváló minőségű kávébabból válogatnak össze. Ezt a kávékülönlegességet külön megrendelésre, limitált mennyiségben gyártják. Egy olyan kuriózum, melynek ízvilágát, egyedi karakterét a kávé gurmanok is tökéletesen élvezik. Egyediségét a benne rejlő étcsokoládé, mogyoró ízek keveredése és az elkészítés során látható vörös - mogyoró színhatás is bizonyítja - tudtuk meg a forgalmazótól.

Tisztelt Olvasó!

Tesztünk óhatatlanul szubjektív, eredményeink függnek a rendelkezésünkre álló gépektől, és a tesztelők egyéni izlésétől,  mindazonáltal elég jól megközelítik azt a végeredményt, amit egy fogyasztó fog tapasztalni otthonában a hozzávetőleg hasonló képességű háztartási gépei birtokában. A kereskedelmi minőségű (tehát kiváló) gépeket használó kávézók hozzáértő személyzettel sokkal többet is kihozhatnak a kávékeverékekben rejlő ízekből, de hozzáértés és a minőség iránti elkötelezettég hiányában a mi eredményeinket is alulmúlhatják.

A Diemme kávék hazai forgalmazójától tulajdonosától, Sóti Róbert -től kaptuk a lehetőséget a tesztelésre.

Pontozás:

Krém egységessége, tartóssága: 1-5 pont
Íz harmónia: 1-10 pont
Testesség: 1-5 pont
Ár/érték arány: 1-10 pont

A tesztelés szempontjairól bővebben itt olvashat!


Kávé típusa: Maranello 100% Arabica

Pörkölés ideje: , Lejárat ideje: , Csomagolás: 250g-os fémdobozos
Ár: 12.80
0- Ft/kg, , Forgalmazó adatai

 maranello 100% szemeskávé teszt csomagolás

Név/konfiguráció
A krém egységessége és tartóssága
íz harmónia (Az édes, a savas és a keserű egyensúlya)
Testesség (testes, lekerekedett, sima)
Ár/érték arány
Összpontszám
Luigi/Faema Family + Mazzer Major
4
8
4
5
21
Monyesz/ Gaggia Baby '80 + Compak K6
4
7
4
4
19
Blaze/Grimac La Uno + Mahlkönig Vario
4
6
4
5
19
Lorien/La Cimbali Domus Classic + Mazzer Mini
4
8
3
5
20
SiD/Arrarex Caravel + Olympia Maximatic + Mazzer Super Jolly
4
7
3
5
19


Név Szöveges értékelés, konklúzió
Luigi A tesztre kapott Maranello keverék tetszetős 250 grammos konzervben érkezett. A lejárati dátum 2014 márciusa. Bontva szép és egészséges szemek, viszonylag sötét pörköléssel, a babok felületén oljakiválás látható. A szemek jó édeskés csokoládés illatúak. A kávé közepes készítési hőmérsékletet igényel. Kényes keveréknek érzem, jól befűtött hőstabil gépet kér, kellő odafigyeléssel, különben az íze az elégséges színvonalat súrolja csak. Az eszpresszó űrtartalmát inkább alulról közelítem meg, jól áll a keveréknek a lassú szaggatós lefolyás. A lefolyás krémesen indul, végig szép marad. Szőkülés minimális, kb. a 20. másodperc körül látható. A krém színe mogyoróbarna, foltosodára hajlamos. Vastagsága átlagos, 100% arabikához mérten jó, a krém tartóssága és olajossága szintén. Szépen kúszik a csésze oldalára. Az íze letisztult, nincs túlbonyolítva, rendes észak-olasz stílusú arabika keverék. Csokoládés alapokon visszafogott fűszeressége van, enyhe savasság amiben mazsolás gyümölcsösséget érzek. Cukor nélkül is rendben van az édessége, mely leginkább az említett mazsolában és keserűmandulás-marcipános aromákban jelentkezik. Az utóíze hosszan tart, csokoládés, a tesztidőszak végére egy kesernyés füstösség is belép. Ez a kesernyésség egyébként ha nincs rendben a hőmérséklet vagy hibázok, jobban megmutatta magát. Nekem tetszett ez a kávé, főleg rövid eszpresszónak ajánlom, de arabika lévén krémes kapucsínónak is jól harmónizált, igaz kicsit háttérbe szorultak az ízek. Ajánom mindazoknak, szeretik az arabikás keverékeket, és jól kiismert stabil géppel rendelkeznek, ők nem fognak csalódni benne.
Monyesz

A mintában a szemek pörkölése nem egyenletes, egy részük talán a közepes szintet sem éri el, más részük szinte már sötétnek mondható és olajkiválástól csillog. A fémdobozból elsőre kellemes, de kissé füstös illat árad, a csomagolás jól megőrizte a kávé illatanyagát, mert friss, üde illatot áraszt. Darálásnál ez szintén jól érzékelhető volt. A darálót elég volt a joker állás közelébe állítani, a tesztidőszak alatt minimálisan kellett csak finomra venni, a kávé egyenletesen teljesített. A hőfok beállításával már több gondom akadt, mert az arabikák hőtartományában keserű lett a kávé. Eltérően a megszokottól a közepes hőtartomány fölé nem szabad a vízhőfokkal menni! Ekkor viszont nagyon szép lefolyást kapunk, igazolva a minta frissességét, a crema még mintázódást is produkált, a cukrot jól állta, és szépen bevonta a csésze falát. Ízek tekintetében a kávé nem kápráztatott el. A külső jegyek alapján többet vártam. Elképzelhető, hogy többvan ebben a blendebn, de nekem csak pillanatokra tudott nagyon jót nyújtani, igaz az átlagos jó szintet mindig hozta - ha a hőfok rendben volt. Jól egymáshoz simult a kakaós és édeskés vonal, ezek mellé jó esetben megjött a marcipán, a dió és az aszalt gyümölcsökre jellemző édes-savanyú vonal. Útóízében a csokoládés lecsengés dominál. Élvezhető cukor nélkül is, de kicsi cukorral feldobva talán még jobb. Ha kicsit lassabb, azaz 30mp-en túli csapolásokkal próbálkozunk, azt ízek tekintetében meghálálja a kávé, legalábbis én ezt figyeltem meg. Tejjel nem nagyon erőltetném a házasítását, mert érzésre ez a kávé igazándiból eszpresszónak termett!

Blaze

Heti alanyunk egy 250 grammos fémdobozos kávé, piros Ferraris dobozban érkezett. Nyitáskor kellemes friss kávé  aroma keveredik egy enyhén füstös, és mellette savanykás arabikás illattal. A szemek viszonylag egyenletes pörkölésűek, néhány sötét szemtől eltekintve, törmelék minimális. Pörkölési szintjét egy átlag észak-Olasznak mondanám. Őrlése teljesen normál állásban jó, a lefolyása szép, friss kávéhoz méltó. Hőfok tekintetében meglepett, mivel az adatok szerint 100% arabika keverék, de a hőfok igénye alacsonyabb. Átlag hőfokon a crema állaga, mennyisége rendben van, cirmosodik és a cukrot is tartja. Kávénk ízeiben az uralkodó egy kakaós-csokoládás vonalon mozgó mandula, haloványan gyümölcs és a már említett hőfokon egy kis savasság is előbukkan. Magas hőfokon a kávé eléggé kiürül, és az utóízben felerősödik egy keserűség, mely szelídíthető egy kakaóssá is a hőfokkal való játékkal. Egy arabika kávéhoz nekem kissé szokványos ízek ezek, véleményem szerint ez a sötétebb pörkölés miatt van, ehhez a kávéhoz jobban állna egy világosabb pörkölési szint. Ez privát véleményem csak. Tejjel hozza az elvárhatót, de ott sem villan ki. Valahogyan nem találom az összhangot, pedig az alapanyag vélhetően jó minőségű lehet. Az Olasz iskola kedvelői biztosan nem csalódnának benne, de a vaskalapos arabika rajongóknak csalódás lehet, sok gyümölcsösséget, savakat ebben a dobozban nem találni.

Lorien

A Maranello keverék Ferrari-piros, zárt fémdobozban csomagoltan érkezett, jelezve, hogy a Diemme a Scuderia tiszteletére készítette a blendet. A szemek között találni néhány töredezettet, a pörkölés sötétbe hajló, nem egészen egyenletes, a kávébabok egy részén enyhe olajkicsapódás látható. Illata kellemes, őrléskor intenzív. A joker-állás közelében vagy talán egy árnyalattal finomabb állásban találtam meg az ideális őrlési finomságot. A megfelelő hőmérséklet eltalálásával sokkal több bajom volt, valahol a 80/20-90/10-es keverékek esetében alkalmazott beállítás volt az ideális, noha ez tisztán arabikának tűnik. Ez a gyakorlatban idegőrlően bosszantó procedúra volt, legtöbbször akár 2-3 csésze vizet leengedtem, hogy meginduljon a felfűtési ciklus, majd ezt kivárva kb. két és fél-három csészével ismét le kellett engedni a visszahűtéshez. Ha csak egy kicsit is eltértem ettől, akár csak “szemmértékre” hagyatkoztam az aktuális hőmérséklet becslésénél, máris kesernyés, égett-karamellás ízekkel büntette tevékenységemet. Háztartási készülék használata esetén tehát nagyon jól jönne a PID, ami nekem egyelőre még hiányzik a fegyvertáramból. A lefolyás egyébként minden esetben szép egyenletes, érdemes úgy intézni, hogy az elején csöpögősen-cérnavékonyan induljon meg, és az eszpresszó mennyiség alsó határa környékére csapoljuk. Krémje arabikához mérten jónak mondható, enyhén mintázódik, mennyisége megfelelő, állaga és olajossága nagyon jó, szépen megvolt a klasszikus krémgyűrű, a cukrot pedig néhány másodperc után süppedve, de tartotta. Ízvilágában érződik, hogy nagyon jó minőségű alapanyagokat használtak fel hozzá, de talán egy picit túllőttek a pörköléssel, és csak nagyon szűk “ablakban” készíthető el tökéletesre. Ekkor a csokoládés vezérvonal mellett dió, grillázs, enyhe arabikás fűszeresség, valamint mandulás, marcipános jegyek észlelhetők, továbbá néha egy kis virágosság is kijöhet, majd a korty végén kakaós lecsengéssel búcsúzik. Enyhe gyümölcsösség is jellemzi, amelyet a cukor határozottan erősít, és a nektárosság is sokkal határozottabbá válik, illetve a cukor a testet is jobban megtámasztja, nélküle egy kis hiányérzetem volt e tekintetben. Tejes italokhoz is jó alapanyag, mindazonáltal risztrettónak vagy szűkre szabott eszpresszónak ajánlom, akár desszertkávénak is. Koffeintartalma mérsékelt, a nap bármely szakában bátran fogyaszthatjuk.

SiD 250g-os, védőgázzal feltöltött konzervben érkezett az eheti teszkávénk, a Maranello Rossa keveréke, mely a leírás szerint 100% arabica.
Bontás után friss, fűszeres, csemegepaprikás illat fogad, a kávé sötét, tipikus olaszos pörkölés, ami nem teljesen egyenletes, vannak világosabb és égettebb szemek egyaránt. A minta szépen, friss pörkölésű kávé módjára viselkedik: egyenes egérfarokban folyik, jól krémesedik.
Első próbálkozásra eléggé keserű lett, de aztán pár próbálkozás alatt belőttem a neki tetsző vízhőmérsékletet és a keserűséget szépen a háttérbe szorítottam. Az átlagosnál és a vártnál alacsonyabb vízhőfok kedvez neki, nem kell mogyoróbarna krémre törekedni, érjük be a sárgásbarnával, viszont a lefolyást vegyük lassú, csöpögős kezdetűre. A kávé íze nem túl érdekes, mivel a sötét pörkölés elég sok aromát kivett belőle. Tejcsokoládés, mandulás, utóízben sült dióval, savassága egészen minimális, tipikus olasz desszert arabica keverék. A rendszer beállításaira és a gép hőstabilitására nagyon érzékeny blend, csak haladóknak! Elsősorban sütemények mellé vagy tejes italok alapjául ajánlom.

maranello 100% szemeskávé teszt kávébabokmaranello 100% szemeskávé teszt kifolyásmaranello 100% szemeskávé teszt csapolás
maranello 100% szemeskávé teszt csapolás faemamaranello 100% szemeskávé teszt csészemaranello 100% szemeskávé teszt eszpresszó

Összegzés: Közepesen sötét pörkölésű kávébabok, néhány világosabb és sötétebb szemmel. Átlagos őrlési beállításnál, és az átlagosnál alacsonyabb hőfokon hozta a legjobb formáját. Sajnos ez a blend nagyon érzékeny a tökéletes beállításokra, és a hőstabil gépre. Érdemes csöpögősre, vékonyra beállítani a lefolyást, és arra figyelni, hogy a krém színe ne legyen mogyoróbarna, hanem annál világosabb. Krémje mintázódásra hajlamos, állaga, olajossága nyagyon jó. A cukrot tartja, és süppedősen nyeli el. Íze főként csokoládés vonalon mozog, amit mandulás, marcipános, grillázs, dió aromák egészítenek ki. Kevés cukor hozzáadásával előcsalogathatunk némi nektáros beütést, és halovány gyümölcsösséget. Leginkább risztrettó, és rövidre csapolt eszpresszónak ajánljuk, de tejes italokban is szépen szerepelt.

Pörkölés
Világos Közepes Közepesen sötét Sötét
 
Arabika Robuszta
100% 0%
Ajánlott kávékészítési eszköz Ajánlott kávékészítési mód Mennyire szerettük
Eszpresszógép
Automata kávégép
Filter, Frenchpress, AeroPress
Kotyogó
Risztrettó
Eszpresszó
Tejes ital
Hosszú kávé

 

Ha kóstolta már ezt a kávét pontozza le Ön is a mi pontozási rendszerünk alapján, illetve írja le véleményét!
A tesztel kapcsolatos véleményét elmondhatja fórumunkban. Kattintson ide!