KezdőlapbelépésregisztrációFórumkosárfacebookyoutube

Luxuskávék - JBM, Hawaii Kona, Kopi Luvak - Egyéb drága kávék

Tartalomjegyzék

Kopi Luwak

cibet macskaféle, maláj sodróItt a harmadik - ritka, különleges, és különlegesen magas árú kávé, egy újabb egzotikus helyről. A Kopi Luwak származási helye Indonézia, azon belül is Szumátra, Jáva, és Sulawesi szigetek.

A kopi szó az itteniek nyelvén kávét jelent, a luwak pedig egy cibetmacskaféle, jelesül a maláj pálmasodró helyi neve. De hogy kerül a cibetmacska a kávéba? Sehogy. Fordítva viszont működik a dolog, a kávé kerül tehát kis bundás barátunkba. A macskához hasonló állatka a viszkasznál jobban szereti a kávét, bár annak is inkább csak a gyümölcsét. A magot meg sem bírja emészteni, így a bekebelezett kávébab szemeket szépen össze lehet gyűjtögetni a kis pálmasodró szertehagyott ürülékéből.

A kávé híre természetesen eljutott az USA-ba, ahol egy kávéforgalmazó, Mark Mountanous vette a bátorságot és megkóstolta a a Kopi Luwak-ot. A világ legkomplexebb kávéjaként jellemezte a kávét, melyet a cibetmacska emészőrendszerében végbemenő természetes emésztési folyamatanak tulajdonít. Hát ez így nem hangzik túl bizalomgerjesztően, az ínyencek szerint azonban az így "kezelt" kávébabokból készített ital rendkívül ízletes.

kopi luvak, ebből készülEnnek oka az lehet, hogy amíg az állatka tápcsatornáján átvándorolnak a kávészemek, a benne lévő összetevők némileg átalakulnak, némelyikek teljesen el is tűnnek. Ettől kevéssé keserű, lágy, csokoládéra hasonlító ízű ital készíthető belőle. Sajnos azonban az Indonéz politikai helyzet és a kisállatok limitált bélműködése miatt évente csak mintegy 200-250 kilogramm Kopi Luwak kerül a piacra, melynek nagyrészét Japán vásárolja fel (egyébként a JMB 85%-át is Japán veszi meg), 1 kilogramm ára így 1300 USD körül mozog. (kb. 250 000 Ft)

További Különleges és Drága Babkávék

A Forbes magazin az egyik 2006-os online számában összegyűjtötte világ legdrágább kávéit.

  • Geisha Kávé a Hacienda la Esmeralda ültetvényről, Panamából (ár: kb. 104 $/454 g). A guava fa árnyékában élő kávécserje terméséből készített kávé a Speciality Coffee Association of America (SCAA) egyik versenyén 100 pontból 94.6-ot kapott.
  • St Helena Kávé (ár: kb. 80 $/454 g) Szt Ilona szigetéről. Egy Jemenből hozott kávécserjéből honosították a kávét a szigeten a 18. században. Napoleón száműzetése idején nagyon dícsérte a szigeten termő kávébabból készült kávét, mely az 1990-es években lett ismét népszerű és keresett kávé.
  • Fazenda Santa Ines kávé Brazíliából (ár: kb. 50 $/454 g), a Cup of Excellence megmérettetésen az eddigi lemagasabb pontszámot, 95.85-öt ért el a 100-ból.

  • Starbucks Rwanda Blue Bourbon (ár 24 $/0,454 kg). A híres amerikai kávéházlánc fedezte fel ezt a kávét Ruanda nyugati részén, melyet a Black Apron Exclusives márkanevű kávéihoz vásárolt fel. Fűszeres, csokoládés, enyhén gyógynövéynes ízű kávé.
Forrás: Kávéházak, Kávézóna