KezdőlapbelépésregisztrációFórumkosárfacebookyoutube

Bristot Buon Gusto - újragondolt jó reggelt

bristot buon gusto teszt szemeskávéA Bristot-nál a keverés és a pörkölés művészete egyike a feldolgozás legfontosabb, kifinomult szakaszainak. Miután a kávészemeket átlagosan 15 perc hevítésnek teszik ki, hirtelen lehűtik, hogy előcsalogassák és megőrizzék a legfinomabb aromák jellegzetes karakterét. Végül a kávét pihenni hagyják legalább egy héten át egy módosított légkörű silóban annak érdekében, hogy fokozzák és tovább finomítsák a keverék ízvilágának jellegzetességeit, mielőtt aromamegőrző zacskóba csomagolják. A megújult Buon Gusto blendet az arabika kávé és az előkelő, finom ázsiai robuszta fajták jellemzik. Különösen gazdag, íntenzív aromájú erős olasz kávé, amely tökéletes alapja  a tejes változatoknak is, mint a kapucsínó és latte macchiato. Ezt a keveréket gazdag test és a komplex, intenzív aromák jellemzik. Utóízében a dió és a csokoládé tökéletesen érezhető. Összetétele 60% arabika és 40% robuszta - tudtuk meg a forgalmazótól.

Tisztelt Olvasó!

Tesztünk óhatatlanul szubjektív, eredményeink függnek a rendelkezésünkre álló gépektől, és a tesztelők egyéni izlésétől,  mindazonáltal elég jól megközelítik azt a végeredményt, amit egy fogyasztó fog tapasztalni otthonában a hozzávetőleg hasonló képességű háztartási gépei birtokában. A kereskedelmi minőségű (tehát kiváló) gépeket használó kávézók hozzáértő személyzettel sokkal többet is kihozhatnak a kávékeverékekben rejlő ízekből, de hozzáértés és a minőség iránti elkötelezettég hiányában a mi eredményeinket is alulmúlhatják.

A Bristot kávé hivatalos forgalmazójától, a Zamatik Kft -től kaptuk a lehetőséget a tesztelésre.

Pontozás:

Krém egységessége, tartóssága: 1-5 pont
Íz harmónia: 1-10 pont
Testesség: 1-5 pont
Ár/érték arány: 1-10 pont

A tesztelés szempontjairól bővebben itt olvashat!


Kávé típusa: Bristot Buon Gusto

Pörkölés ideje: , Lejárat ideje: , Csomagolás: 1kg-os szelepes csomagolás
Ár:
4700- Ft/kg, , Forgalmazó adatai

 bristot buon gusto teszt csomagolás

Név/konfiguráció
A krém egységessége és tartóssága
íz harmónia (Az édes, a savas és a keserű egyensúlya)
Testesség (testes, lekerekedett, sima)
Ár/érték arány
Összpontszám
Luigi/Faema Family + Mazzer Major
4
8
4
8
24
Monyesz/ Gaggia Baby '80 + Compak K6
4
7
4
8
23
Blaze/Grimac La Uno + Mahlkönig Vario
5
7
5
8
25
Lorien/La Cimbali Domus Classic + Mazzer Mini
4
7
5
8
24
SiD/Arrarex Caravel + Olympia Maximatic + Mazzer Super Jolly
5
7
5
9
26


Név Szöveges értékelés, konklúzió
Luigi A heti mintánk egy Bristot keverék. A csomagot bontva egész átlagos nagyságú szemeket látni közepesen sötét pörköléssel. A szemek mattak, olajkiválás nem látató rajtuk, az illata csokis-fűszeres. Átlagos őrlést kér, törekedjünk a lassú szaggatós kifolyásra, az eszpreszó mennyiséget inkább alulról közelítsük meg. A lefolyása szép, végig krémes. A szűrőt alaposan megtöltve a szőkülés is minimálisra csökken. A krém színe sötét mogyoróbarna, foltosodásra hajlamos. Vastagsága és olajossága jó. A kávé íze csokoládés fűszeres, az édessége mogyorósba húz. Nagyon lassú, csöpögős indulással, 30 másodperc alatt 20 ml lefolyással azonban jobb arcát találtam a keveréknek. A csokoládé helyett a savasság van előtérben. Nem agresszív irányba húz, inkább az észak-olasz keverékekre jellemző intenzitású. Bogyós vörösgyümölcsöket érezni, ribizlit és vörösáfonyát, a csokoládé visszahúzódott. Az édessége mandulába aromába sűrűsödik. Egy enyhe robuszta jelenlétet is érezni inkább a lecsengésében, kortyolás közben nincs feltűnően jelen. Tejjel, kapucsnónak is finom, azonban mégis jó rövidre fogott eszpresszónak ajánlanám.
Monyesz

A mintában a szemek pörkölése közepes, felszínükön viaszos fénnyel, de pár szem ettől eltérően világosabbra sikerült. Nagy arányban találtam apróbb, kerek szemű babokat. A darálást a joker állás közelében sikerült az ideális lefolyásnak megfelelően beállítani, ezen a teszt ideje alatt minimálisat kellett finomítani. Az öregedés tehát nem jellemző, a lefolyást és a cremát sem befolyásolta. Az első kóstolások alapján egy kifinomult robusztás blendet sikerült megismerni, amely jellemzően a közép-amerikai arabikák ízeit hozza, mogyorós, édeskés, enyhén grillázsos, ugyanakkor virágos, enyhe fűszeres beütést is felfedeztem. Számomra cukorral is élvezhető maradt ez a blend, sőt egy kis barnacukorral még jobbnak is éreztem. Azért az elkészítés hőfokára érdemes odafigyelni, mert kicsit túllőve az ideálison az égett robuszta kellemetlen ízjegyei is megjelenhetnek. A cremát az átlagosnál ne engedjük sötétebbre, az alsó hőtartományban használjuk a gépet! Az egyszemélyes LM szűrő alsó részébe 9.5g-ot sikerült tömöríteni, de ekkor a testességgel nem voltam elégedett, a dupla szűrőbe rakott 18-18.5g esetén ilyet már nem tapasztaltam. A crema végig az átlag feletti volt, vastagon tapadt a csésze falára, a kávé egy pillanatra sem villant ki alóla, a cukor viszont kicsit gyorsan átszaladt rajta. Kapucsínónak átlagosra értékelem, ennek ellenére ez egy nagyon jól kiegyensúlyozott, kellemes ízvilágú kávé, azok is szerethetik, akik a robusztás keverékek tolakodó ízétől amúgy idegenkednek.

Blaze

A tesztre kapott minta bontáskor átlag mokkás, kissé kesernyés illatot áraszt, pörkölése közép-olasz szintet hozza körülbelül, egyenletesnek mondható, törött szemek aránya elenyésző. Viszonylag finom őrlést igényel, lefolyását a normálnál picit vékonyabbra vegyük. Hőfokban az alsó tartományt célozzuk meg, a mintában 40-50% robusztát sejtek. A robuszta jó minőségű, nem lóg ki, nem kell tartani tőle. A crema bőséges, olajossága kiváló, a cukrot jól tartja, a csészét szépen megfesti. Mintázódásra is hajlamos. Kávénk a klasszikus talján vonalat hozza, azt viszont tisztességesen. Egy kakaós-csokoládés fő vonala van, mellé egy piciny pörkölt magvas, enyhe fűszeresség társul, a korty végén pedig halovány mogyoró jön. Utóíze kakaós-mokkás. Koffein tartalma magasnak tűnt, reggel kiváló indítás ebből a keverékből egy eszpresszó, risztrettó. Én tejben átlagosnak találtam, de ott sem kell szégyenkeznie. Ez a keverék az old school Olasz eszpresszósoknak garantáltan ízleni fog, azonban a nagy savakat, gyümölcsöket kereső new school vitézek lehet elfordulnak tőle. Nekem ízlett!

Lorien

Eheti tesztkávénkat többé-kevésbé egyenletes, sötétbe hajló pörkölésű, kávébabok alkotják. A szemek selymes fényűek, nem mind ép, szemmel láthatóan van közöttük robuszta, tippem szerint legalább 20%. Könnyű megtalálni az ideális készítési paramétereit, az átlagosnál egy fokkal finomabb őrléssel és normál hőfok környékén, esetleg az alatt valamivel. Úgy tapasztaltam, hogy a vékony, bébiegérfarok-szerű, az átlagosnál lassabb, 30 másodperc körüli lefolyásokkal adta a legjobb arcát. Tökéletes indikátorunk a crema, amely ilyenkor tankönyvbe illő módon tigrismintás. Mennyisége megfelelő, – noha a robuszta mennyisége alapján akár többet is elvárhatnánk –, állaga és olajossága azonban teljesen rendben van, a cukrot lassan és süppedősen nyeli le, kevergetés után zárul, és a csésze falára feltapad a krémgyűrű. Ízvilága nem túlbonyolított, ennek ellenére harmonikus és nagyon is szerethető. Az étcsokoládés, pirított magvas, marcipános, enyhén csípős, illetve keleti fűszeres jegyek szépen egyensúlyban vannak, majd utóízében enyhe, kellemes mokkás lecsengés jelentkezik. Egy kávéskanálnyi cukrot bátran adhatunk hozzá, nem fogja elrontani, noha az első próbálkozások gyorsabb lefolyásai esetén jobban szerettem nélküle. Kapucsínó alapjául inkább csak a kötelezőt hozza, ezzel szemben macchiátónak kifejezetten ízlett. Koffeintartalmaz közepes, így akár munkahelyen a kora délutáni órákban is különösebb aggodalom nélkül fogyasztható.

SiD Aktuális mintánk közepesen sötét pörkölésű, a pörkölés viszonylag egyenletes, a babokon durva olajosság nem látható, de már enyhén selyemfényűek, illatuk édeskés és szemmel láthatóan akad köztük bőségesen robuszta is. Eléggé toleráns kávéval van dolgunk: könnyű szépen elkészíteni, elrontani szinte lehetetlen. Szép, mogyoróbarna krémet ad, a crema és az ital állaga megfelelően olajos, a krém nem bőrösödik. A kávé íze egyszerű, csokoládés, likőrös, pici fanyar, fás ízzel és keleti fűszerességgel. A keverékben felhasznált robuszta jó minőségű, nincs mocsár íze, nem telepszik rá a kávéra. Igazi sikerélmény-kávé ez, mely akár olcsóbb gépparkkal is szépen elkészíthető és a babok öregedésére is kevésbé érzékenynek tűnnek.

bristot buon gusto teszt kávébabokbristot buon gusto teszt kifolyásbristot buon gusto teszt shot
bristot buon gusto teszt nyitott szűrős csapolásbristot buon gusto teszt csészebristot buon gusto teszt eszpresszó

Összegzés: Közepesen sötét, nagyjából egyenletes pörkölésű, selymes fényű kávébabok. Az ideális eredmény eléréshez finom őrlési, és az átlagosnál alacsonyabb hőmérsékletet állítsunk be. Törekedjünk a vékony, lassú lefolyásra. A krém bőséges, nagyon jó minőségű, állaga és olajossága is jó. A cukrot jól tartja, lassan, süppedősen nyeli el. A fogyasztás végéig kitart, szépen megfesti a csésze falát. Ízében egy egyszerű, szerethető ízvilág köszön vissza, amelyben a csokoládé-kakaó az uralkodó. Ezt egészítik ki a pörköltmagvas, fűszeres jegyek, amelyek kellemes mokkás utóízzel búcsúznak. Tipikus hagyományos olaszos ízvilág. Összességében, egy kellemes, toleráns keverék, amiből a felhasznált robuszta egyáltalán nem könyöl ki. Leginkább eszpresszónak, risztrettónak ajánljuk, de tejjel is hozza a kötelező szintet.

Pörkölés
Világos Közepes Közepesen sötét Sötét
 
Arabika Robuszta
60% 40%
Ajánlott kávékészítési eszköz Ajánlott kávékészítési mód Mennyire szerettük
Eszpresszógép
Automata kávégép
Filter, Frenchpress, AeroPress
Kotyogó
Risztrettó
Eszpresszó
Tejes ital
Hosszú kávé

 

Ha kóstolta már ezt a kávét pontozza le Ön is a mi pontozási rendszerünk alapján, illetve írja le véleményét!
A tesztel kapcsolatos véleményét elmondhatja fórumunkban. Kattintson ide!