KezdőlapbelépésregisztrációFórumkosárfacebookyoutube

Pascucci 100% Arabica Blend - így jó ahogy van

pascucci 100% arabica blend kávétesztNégy féle single origin kávéból álló keverék. A blend összeállítása során analizálták a rendelkezésre álló kávék aromáját, ízvilágát, s csak a különleges minőségűekből válogattak, amelyek a következők. Indiai természetes arabica: Kerala államban, a határnál, Mysoréval határos hegyvidéken terem ez az indiai kávé, amely szárított gyümölcs, édes mogyoró és makadámdió, valamint a csokoládé aromáját kölcsönzi a kávénak. A bogyók természetes feldolgozása adja a jellegzetes, karakteres, pirított magvas ízjegyeket. Mosott salvadori arabica: ez a kávé egy nagyon kicsi termőterületről származik, Salvador keleti részéről. A frissessége és gyümölcsössége a csésze tartalmát déligyümölcs, fehér virág és érésben lévő gyümölcs jelleggel gazdagítják. Columbiai light supremo: Magdalena partjának középső területeiről származik, és simogató lágysága, lágy ízvilága miatt light-nak definiálják. Bársonyossága és testessége erőteljes édes ízt kölcsönöz az elkészült eszpresszónak, háttérben érett gyümölcsös beütéssel. Costa Rica-i: az Irazu vulkán lábánál található termőterületeken terem ez a rendkívül aromagazdag kávé. Friss és virágos, savtartalma magas, de nem tolakodóan, a kávét rendkívül markáns, nagyon érett gyümölcs ízzel gazdagítja - tudtuk meg a forgalmazótól.

Tisztelt Olvasó!

Tesztünk óhatatlanul szubjektív, eredményeink függnek a rendelkezésünkre álló gépektől, és a tesztelők egyéni izlésétől,  mindazonáltal elég jól megközelítik azt a végeredményt, amit egy fogyasztó fog tapasztalni otthonában a hozzávetőleg hasonló képességű háztartási gépei birtokában. A kereskedelmi minőségű (tehát kiváló) gépeket használó kávézók hozzáértő személyzettel sokkal többet is kihozhatnak a kávékeverékekben rejlő ízekből, de hozzáértés és a minőség iránti elkötelezettég hiányában a mi eredményeinket is alulmúlhatják.

A Pascucci kávék hazai forgalmazójától, a Magda Kft-től kaptuk a lehetőséget a tesztelésre.

Pontozás:

Krém egységessége, tartóssága: 1-5 pont
Íz harmónia: 1-10 pont
Testesség: 1-5 pont
Ár/érték arány: 1-10 pont

A tesztelés szempontjairól bővebben itt olvashat!


Kávé típusa: Pascucci 100% Arabica Blend

Pörkölés ideje: , Lejárat ideje: , Csomagolás: 1kg-os szelepes csomagolás
Ár: 11.900- Ft/kg, , Forgalmazó adatai

pascucci 100% arabica blend kávéteszt csomagolás

Név/konfiguráció
A krém egységessége és tartóssága
íz harmónia (Az édes, a savas és a keserű egyensúlya)
Testesség (testes, lekerekedett, sima)
Ár/érték arány
Összpontszám
Luigi/Faema Family + Mazzer Major
5
9
4
8
26
Monyesz/ Gaggia Baby '80 + Compak K6
4
9
4
7
24
Blaze/Grimac La Uno + Mahlkönig Vario
4
10
4
8
26
Lorien/La Cimbali Domus Classic + Mazzer Mini
4
9
4
8
25
SiD/Arrarex Caravel + Olympia Maximatic + Mazzer Super Jolly
4
10
4
8
26


Név Szöveges értékelés, konklúzió
Luigi Bontáskor egységesre pörkölt nagy egész szemeket látok. Az illatuk friss, arabikás, a pörkölési szint aránylag sötét. Az átlagos őrlési fokozaton adta a jó lefolyást, a hőmérsékletet közép-alacsonyan érdemes tartani arabika keveréktől függetlenül. A krém elejétől a végéig szépen, vastagon érkezik a csészébe. Színe hőmérséklettől függően vörösbarna és sárgásbarna között mozog. Olajossága és vastagsága jó. Keverésre szépen záródik, a fogyasztás végéig kitart. A kávé a sötét pörkölés ellenére meglepően gyümölcsös. A savasságon túl enyhén kesernyésséget is érezni, jó összhangban vannak egymással. A hőmérséklet emeléssel illetve csökkentéssel jól el lehet játszadozni, hogy mennyire szeretnénk a savanyú, ill. keserű felé tolni az ízeket. Nekem középen ízlett a legjobban, szép kerek egységet alkot. Az első korty kávé savassága édeskés, narancs juice-hoz tudnám hasonlítani, de nehéz megfogni konkrétan. A háttérben kevés keserűséget érzek, néha keserűmandulásba megy át az utóíz, de alapvetően végig uralkodik a gyümölcsösség. Az utóíze hosszú lecsengésű. Tejjel kapucsínónak is finom volt, a savasság jól áll a tejhez, megfelelően átérződik a kávé rajta.
Monyesz

A minta pörkölése a közepes szintet hozta, a szemek között láttam árnyalatbeli eltéréseket, de ez a feltehetően a fajtánkénti pörkölés miatt van. Daráláskor fanyar illatot éreztem, ami azt sejtette, hogy a gyümölcsös ízeket fogja a blend kidomborítani. A darálást a joker állás közelében találtam ideálisnak az egyszemélyes LM szűrővel, amibe elég volt a 9.5 grammos töltet. Ezen a darálási fokozaton a teszt végére kicsit kellett csak finomítani. A lefolyás végig krémes volt, minden alkalommal mintázódott. Sűrűsége nem volt a legjobb, bár feltisztulás után is vastag maradt, a cukrot nem igazán tartotta. A mintázódásban a normál lefolyási idő mellett is voltak fekete pöttyök, de ez az ízén nem volt észrevehető, nem keseredett. Közepesnél magasabb hőfokot nem igényelt, és itt nagyon széles spektrumát vonultatta fel az ízeknek: lágyan gyümölcsös, diós, ugyanakkor nektáros-mézes, majd átfordult lágy étcsokisba, ami mellett még mogyorót éreztem. Kevés cukorral fogyasztva az ízek nálam harmonikusan illeszkedtek. A hőfokkal feljebb menve a kávé ízvilága egyszerűsödött, de nem égett meg, élvezhető maradt. A crema sötétebb árnyalata esetén a gyümölcsös vonal eltűnt, markánssá vált a mogyoró és az egész jellegében egy mogyorós csokira emlékeztetett. Testessége végig jó volt, bár nem kiemelkedő. Nekem kevés tejjel, macchiátónak is ízlett, kapucsínónak már kevésbé.

Blaze

Heti alanyunk egy átlag Olasz pörkölési szintű  keverék, törött, sérült szemek száma minimális, ránézésre magas, vagy 100% arabica a tipp. Őrléskor kellemes arabikás-fűszeres illatot éreztem. Az első próbára egy nagyon bíztató kinézetű italt kaptam a csészémben, közép magas hőfokon készítve, kissé lassabb lefolyással. A crema jó, minden aspektusában – és mintázódásra is hajlamos.  Kóstoláskor a nagyon ritkán előtörő „Húúúú” hagyta el szürcsölés közben a számat! Ez a keverék nagyon egyben van, nagyon simul – ez volt az első benyomásom. Egy nagyon tiszta virágos, nektáros, parfümös íz az uralkodó, mellette finoman egy kis gyümölcsösség, és a korty végén egy virágméz zárja az íz-orgiát. Gyümölcsösségében főként nálam az ananász aroma dominált. Savassága pont a kellemes, számomra még nem bántó határon mozog, egy pici cukorral a gyümölcsösség erősödik. Tejben kóstolva is átjött a természetes édessége, de én inkább magában élveztem. Kiváló eszpresszónak és risztrettónak, ez a kávé nálam az utóbbi idők legnagyobb meglepetése! Egyszerűen annyira egyben van, és vibrálóan érdekes, hogy levett a lábamról: 10 pont !

Lorien

A minta közepes, majdnem egyenletes pörkölésű, mindössze néhány világosabb kávébab található a csomagban. A szemek többnyire épek, selymes fényűek, néhányon kezdődő olajkiválás jelei mutatkozik, illatosak, tisztán arabika keveréknek néz ki. Őrléskor friss, intenzív illatú, még egy kicsit érezni a kávé eredeti karakterét is. Nagyjából a daráló joker állításánál keressük az ideális őrlési finomságot, és közepesen magas, de stabil hőmérsékletet igényel. Úgy vettem észre, hogy noha nagyon friss volt a minta, igen hamar hajlamos a kezdődő fáradtság jeleit mutatni, vagy legalábbis sokat változik. Érdemes tehát hamar elfogyasztani, illetve otthoni körülmények között bontás után a szakszerű tárolásra odafigyelni. Míg közvetlenül a megnyitás után csöpögős risztrettóként kaptam belőle hihetetlenül izgalmas, kompex ízvilágú kávéitalt, úgy néhány nappal később visszatérve ezekhez a beállításokhoz még mindig finom volt, de már közel sem a legjobb arcát mutatva a kakaós-pörkölt olajos magvak kerültek előtérbe, és az üde, gyümölcs-virágos ízek inkább normál lefolyásnál érvényesültek, a risztrettóhoz képest némileg kevesebb testtel megtámogatva. A lefolyás egyébként minden esetben szép, egyenletes volt, és csupán arra érdemes figyelni, hogy a végén hajlamos a szőkülésre. Krémje arabikához mérten bőséges, mintázódik, állaga olajos és feszes, keverés után záródik, a cukrot nagyon lassan süppedve tartja. Az ízekhez visszatérve, virágos-parfümös, ananászos, halványan kesernyés citrusos beütésű gyümölcsösség jellemzi, csokoládés-kakaós, mogyorós, mandulás, és csipetnyi keleti fűszeres jegyekkel ötvözve. Egy vagy akár két mokkáskanál cukrot is adhatunk hozzá, ilyenkor nyugodtan kínálhatjuk akár desszert helyett is. A gyümölcsösség még kerekebb egész lesz, mintha mézzel karamellizált vagy sült ananászt ízlelnénk, mellette egy kis csokoládé és marcipán, majd a korty végén túlérett vagy aszalt őszi-és sárgabarack sejlik fel. Tejes italok alapjául is jó alapanyag, ízletes kapucsínót és macchiátót készítettem belőle, ennek ellenére mégis inkább igazi jófajta desszertkávé ez, és leginkább eszpresszónak, risztrettónak ajánlom. Akár legyünk mohók, és rögtön kérjünk belőle duplát: az egyiket magában, a másikat cukorral fogyasszuk! Koffeintartalma alacsony, a nap bármelyik szakában fogyasztható.

SiD

A Pascucci eheti mintájából már elsőre parádés eszpresszót sikerült húzni. Friss kávénak megfelelően, szép sűrűn folyik le, és 100% arabica létére nagyon jó krémességgel rendelkezik. A crema sárgásbarna, sötétebb vöröses színű cirmos mintázattal. A kávébabok szépek, egységesen nagy méretűek, a pörkölés az olajkiválás határáig ment, a babok sarkainál észlelhető csak némi olajkicsapódás. A sötét pörkölés ellenére meglepő savassággal nyit a kávé, mely a korty végére virágmézes édeskésbe vált, és szerencsére füstnek, keserűségnek nyoma sincs. Nagyon jó az egyensúly a savas és édeskés ízek között, nem igazán tudnék elvenni belőle vagy hozzátenni bármit is, így kerek, ahogy van. A savas érzés nem kimondottan gyümölcsös, inkább a kolumbiai és guatemalai kávék sós érzetű savassága ez, olasz kávéknál elég ritka élmény az ilyesmi. Rövidebb tejes italokban szépen átjön a kávé íze, ha már tejes italt készítünk belőle, akkor érdemes cortado- vagy dupla eszpresszóból készült kapucsínóként fogyasztani! Ez a Pascucci keverék nagyon érzékeny az oxidációra, gyors forgási sebességű vendéglátó egységbe való, mivel a bontástól számított nagyjából 1 héten belül jelentősen veszít már az élvezeti értékéből. A jó kávé ismertetőjele, ha a tesztelő úgy érzi, a minta túl hamar elfogyott és még legalább ugyanannyit játszana vele. Nos, ez is egy ilyen kávé volt.


pascucci 100% arabica blend kávéteszt kávébabokpascucci 100% arabica blend kávéteszt csapoláspascucci 100% arabica blend kávéteszt kifolyás
pascucci 100% arabica blend kávéteszt csészepascucci 100% arabica blend kávéteszt krémpascucci 100% arabica blend kávéteszt eszpresszó

Összegzés: Közepesen sötét, egyenletes pörkölésű kávébabok. A szemek épek, nagy méretűek, illatuk kellemes, fűszeres, arabikás. Közepesen magas hőmérsékleten, nagyjából átlagos őrlési beállításokat érdemes használni. A kapott minta nagyon friss, lefolyása tökéletes. A krém színe a hőmérséklet függvényében változik. Sárgásbarnától a vörösesbarnáig, amely mintázódásra hajlamos. Minősége, állaga nagyon jó, a cukrot süppedősen nyeli el, és kitart a fogyasztás végéig. Ízében rendkívüli komplexitás, és egyensúly tapasztalható. Az ízek közötti harmónia a tökéletesség határát súrolja, se elvenni, se hozzáadni nem lehetne. Így jó, ahogy van. A virágos, parfümös, nektáros, gyümölcsös (ananász, sárgabarack) aromákat gyönyörűen egyensúlyozza a csokoládé bársonyossága, mogyoróval, mandulával, pici fűszerességel karöltve. Parádés eszpresszókat és risztrettókat készíthetünk belőle. Tejes italnak is finom, de magában fogyasztva adja a legteljesebb élményt. Utóíze hosszan tart, és szintén nagyon kellemes. Hogy mennyire szerettük, mi sem bizonyítja jobban, mint az idei évben első alkalommal kiosztott kiváló plecsni.

Pörkölés
Világos Közepes Közepesen sötét Sötét
 
Arabika Robuszta
100% 0%
Ajánlott kávékészítési eszköz Ajánlott kávékészítési mód Mennyire szerettük
Eszpresszógép
Automata kávégép
Filter, Frenchpress, AeroPress
Kotyogó
Risztrettó
Eszpresszó
Tejes ital
Hosszú kávé

 kávékorzó kávészaküzletA termék megvásárolható webáruházunkban!

Ha kóstolta már ezt a kávét pontozza le Ön is a mi pontozási rendszerünk alapján, illetve írja le véleményét!
A tesztel kapcsolatos véleményét elmondhatja fórumunkban. Kattintson ide!