KezdőlapbelépésregisztrációFórumkosárfacebookyoutube

Moak Coffee Break - szicíliai ébresztő

moak coffee break kávé tesztA Moak kávéházat 1967-ben alapította Giovanni Spadola Modicában, Szicíliában. Néhány éven belül megkezdődött a legjobb minőségű nyers kávészemek importálása Indiából, Afrikából, Dél- és Közép-Amerikából. Fia, Allessandro, és lánya, Annalisa, csatlakozásával a cég növekedése és evolúciója elérte a második generációt, mely különösen a HoReCa-ra és a minden kontinensre kiterjedő terjesztésre specializálódott.A minőség, a kávé iránti szenvedély, a professzionalizmus, a vezető innováció, a belső kémiai labor és a barista tréningek csak néhányak azok közül a tényezők közül, melyek nagy részben hozzájárulnak ahhoz, hogy a Caffé Moak egy fontos céggé váljon. Továbbá, a sokéves tapasztalatnak és az évek során elsajátított tudásnak köszönhetően a cég versenyképes és innovációk sorát vezeti be azért, hogy a vendégeket megismertesse a kiváló minőségű termékek sokaságával és a különböző szolgáltatásokkal. A cég rendkívül széles kínálattal rendelkezik. Ennélfogva ahhoz, hogy a legspeciálisabb igényeket is kielégítsék, a választék magában foglalja a legkiválóbb minőségű, kis kiszerelésű keverékeket éppúgy, mint azon keverékeket, melyek a költségkímélőbb piac számára készülnek. Ezenkívül az olyan termékek, mint a forró csokoládé, a tea és a koffeinmentes kávé biztosítják, hogy a választék teljes körű legyen. Ez a keverék azoknak az embereknek készült, akiknek reggel szükségük van egy “energiabombára”  és egy olyan erős íz világra, amellyel kezdődhet a nap.70% arabika és 30% robuszta keveréke - tudtuk meg a forgalmazótól.

Tisztelt Olvasó!

Tesztünk óhatatlanul szubjektív, eredményeink függnek a rendelkezésünkre álló gépektől, és a tesztelők egyéni izlésétől,  mindazonáltal elég jól megközelítik azt a végeredményt, amit egy fogyasztó fog tapasztalni otthonában a hozzávetőleg hasonló képességű háztartási gépei birtokában. A kereskedelmi minőségű (tehát kiváló) gépeket használó kávézók hozzáértő személyzettel sokkal többet is kihozhatnak a kávékeverékekben rejlő ízekből, de hozzáértés és a minőség iránti elkötelezettég hiányában a mi eredményeinket is alulmúlhatják.

A Moak kávék hazai forgalmazójától, az S.K.Moak Hungary Kft.-től kaptuk a lehetőséget a tesztelésre.

Pontozás:

Krém egységessége, tartóssága: 1-5 pont
Íz harmónia: 1-10 pont
Testesség: 1-5 pont
Ár/érték arány: 1-10 pont

A tesztelés szempontjairól bővebben itt olvashat!


Kávé típusa: Moak Coffee Break

Pörkölés ideje: , Lejárat ideje: 2014.08.02 , Csomagolás: 1kg-os szelepes csomagolás
Ár:
5320.- Ft/kg, , Forgalmazó adatai

 moak coffee break kávé teszt csomagolás

Név/konfiguráció
A krém egységessége és tartóssága
íz harmónia (Az édes, a savas és a keserű egyensúlya)
Testesség (testes, lekerekedett, sima)
Ár/érték arány
Összpontszám
Luigi/Faema Family + Mazzer Major
4
6
4
7
21
Monyesz/ Gaggia Baby '80 + Compak K6
5
6
4
6
21
Blaze/Grimac La Uno + Mahlkönig Vario
5
7
5
6
23
Lorien/La Cimbali Domus Classic + Mazzer Mini
5
5
5
5
20
SiD/Arrarex Caravel + Olympia Maximatic + Mazzer Super Jolly
4
5
5
5
19


Név Szöveges értékelés, konklúzió
Luigi

Felbontáskor hasonló egyenetlen pörkölésű kávékeveréket látok, mint az előző arabikás keverékben. Az illata alapján itt már robusztával is lesz dolgunk. Az átlagnál valamivel finomabb őrleménnyel nekiindulva kapom az ideális mennyiséget. A lefolyás feketén indul, majd lassan vált krémesbe. Közép-alacsony hőfokon kapom a legjobb ízeket. A vége felé erős szőkülés látható rajta. A krém egyébként robusztás keverékre jellemző állagú, süppedős, közepesen vastag, de az olajossága jó. A színe sötét mogyoróbarna, kis várakoztatással tovább sötétedik és nagyon vékonyodik, döntésre kivillan a fekete kávé. Kóstolva is érezni a robuszta tartalmat, érzésre jelentős hányad lehet benne, vigyázzunk, könnyen émelygőssé tehető a kávé. Az íze csokoládés-kesernyés, enyhén kakaós. Odafigyelve érzek egy füstöltes vonalat is, melyet valószínűleg a sötétebbre pörkölt szemek okoznak. Savasága minimális, ez leginkább csípős-fűszerességben nyílvánul meg. Az édessége jónak mondható, de nem tudom kötni csak egy kis halvány mogyoróhoz, a robusztás émelygősség miatt nehéz elemezni. A kávé érdekessége, hogy a mogyoró egy kevés gőzölt tej hozzáadásával intenzívvé vált, nekem így ízlett a legjobban. Kapucsínónak sokat tompul, de azért finom marad. 

Monyesz

A mintában sötét pörkölésű, fényes, enyhén olajos pörkölésű babokat találtam. Illata tipikus robusztás, pörkölt gabonás, malátás, daráláskor pedig popcorn és szotyi keverékébe megy át. Ennek megfelelően állítsuk a víz hőfokát a közepes vagy inkább az alatti tartományba. Ez a blend igényli a finom darálást, hogy lassú lefolyást érjünk el. Nem baj, ha a tankönyvi lefolyási időt meghaladjuk. Amíg ezt nem tapasztaltam ki, addig folyamatosan jelen volt egy keserű íz. Ezen nem a hőfok változtatása segített tehát, mint általában szokás. Ízjegyeiben is a robusztás vonal köszön vissza, csokoládés, nugátos, malátás, cukorral nektáros, és kicsit keleties édes fűszeres lesz. Megfelelő mennyiségű cukorral érdemes fogyasztani, egy kicsi kell, a sok már kellemetlen ízhatást okoz. Összhatásában ez egy hagyományos vonalat követő keverék, ne várjuk, hogy széles skálán játszik az ízekkel. A robusztát nem kedvelők kerüljék! Testessége jó, utóíze hosszan tart, a crema kiváló, a cukrot jól állja, a végén a csészéből kikanalazható a maradék. Tejes italnak ne erőltessük, a tej nem barátja ennek a keveréknek.

Blaze

A második Moak minta szintén dél-olasz pörkölés jegyeit hordozza magán, enyhe olajos-zsíros felülettel. Látható a robuszta babok jelenléte a keverékben, ránézésre 1/3 arányra tippelem. Az őrlési igénye elég finom irányba tolódott, az őrlemény illata nem volt jellegzetes. Első próbáim által kiderült, hogy főként a közepes hőtartományban érdemes keresgélni, noha a kávé gyakorlatilag elronthatatlannak bizonyult minden hőfokon. A krém bőséges, jó olajos, a cukrot sokáig képes tartani. Mintázódás is előfordul. Ez a kávé nem akar bonyolult lenni, és nem is az. Nálam személy szerint egy szerethető olyan tipikus szicíliai kávé. Tejcsokis-nugátos a fő vonal, mellé hőmérséklettől és lefolyástól függően kapunk még némi mandula és vanília aromákat, semmi hivalkodó sehol. Ez egy olyan kávé amit én szívesen fogyasztok reggel, vagy esetleg még egy nehezebb ebéd után is, ahová nem való egy udvariaskodó desszertkávé. Koffein tartalma magasnak tűnt, az erre érzékenyek óvatosan fogyasszák a nap második felétől. Risztrettónak, eszpresszónak ajánlom, tejes italokban nálam nem volt kiemelkedő, amely nem is lepett meg a kávé karakterét kiismervén. Aki tipikus dél-olasz feelingre vágyik, ebben szerintem nem fog csalódni. Arabika rajongók már másképpen láthatják... :)

Lorien

A második Moak minta az előzőhöz hasonlóan kissé tarka, de általában sötét pörkölésű, néhány töredezett szemtől eltekintve a kávébabok épek, olajosan csillogóak. Ha a múltkor a pontos beállítások fontosságáról írtam, akkor most hatványozottan igaz, ráadásul ez a blend durva kesernyés ízekkel tudja büntetni a hanyag munkát. Közel extrém finom állásban kell őrölni, szinte liszt-szerűre, a jelentős robuszta tartalom miatt pedig az alacsony hőmérsékleti tartományt célozzuk meg, és előnyös, ha ezt stabilan tudja tartani a készülékünk. A legjobb eredményt vékony egérfarkas lefolyással kaptam. A krém mennyisége bőséges, ősziesen sötétbarnás árnyalatú, mintázódásra nálam nem volt hajlamos. Állaga, olajossága kiváló, a cukrot könnyedén megtartja, kevergetés után is összeáll. Testes, karakteres ízekre számítsunk, kakaó, nugát, aranybarnára pörkölt tökmag a főbb jellemzői, számottevő savassággal, fűszerességgel. A korty vége kesernyés, amely utóízében is hosszasan megmarad. A cukor nem is ront, de nem is javít rajta, a savasságot mindenesetre szépen lekerekíti, és egy kis sportszeletes beütést is kap tőle. Tejjel hozza az elvárhatót, de semmi többet. Koffeintartalma jelentős.

SiD

Itt van szicília! Eheti tesztünk egy tipikus dél-olasz kávé: olajosra, füstösre pörkölve, viszonylag sok robusztával. A zacskó bontásakor azonnal megcsap a füstölt szardíniakonzervek jellegzetes illata, jelezve, hogy itt nem lesz finomkodás. A kávé krémessége és állaga is rendben van. Alacsony vízhőfok és lassú kioldódási idő a helyes kombináció, egyéb esetekben zavaróan keseredik. A keserűség és a füst ennek a kávénak a velejárója, aki nem szereti ezt a stílust, az ne is olvasson tovább. Helyesen elkészítve csokipudingos, mandulás, marcipános jegyek jönnek elő a végén faszenes kerti grillezések ízével, savasság, gyümölcsösség nem jellemző rá. A keverék élénkítő hatása jelentős, ezért elsősorban reggeli kávézásra vagy nehéz étkezések utáni fogyasztásra javaslom. Legjobb csésze összemaszatolós, rövid risztrettónak elkészítve, jó sok cukorral, ahogy az olaszok szeretik.


moak coffee break kávé teszt kávébabokmoak coffee break kávé teszt kifolyásmoak coffee break kávé teszt csapolás
moak coffee break kávé teszt krémmoak coffee break kávé teszt csészemoak coffee break kávé teszt eszpresszó

Összegzés: Sötét, olajos felületű, dél-olaszos pörkölésű kávébabok, füstös illattal. A legjobb eredmény érdekében nagyon finomra kell őrölni. Hőigénye átlagos, így a közepes tartományt érdemes megcélozni. Lefolyása tökéletes. A krém állaga, olajossága nagyon jó, a cukrot simán tartja, és kitart a fogyasztás végéig. Csokoládés, nugátos, mandulás, marcipános vonalon mozog. Gyümölcsösséget ne is keressünk benne. Ez egy tipikus dél-olaszos blend, és azt hozza is rendesen. Testes, érezhetően magas koffeintartalmú kávé, amit elsősorban reggeli (délelőtti) kávézáshoz ajánlunk, leginkább risztrettónak, eszpresszónak elkészítve, némi cukorral, ahogy az olaszok is fogyasztják.

Pörkölés
Világos Közepes Közepesen sötét Sötét
 
Arabika Robuszta
70% 30%
Ajánlott kávékészítési eszköz Ajánlott kávékészítési mód Mennyire szerettük
Eszpresszógép
Automata kávégép
Filter, Frenchpress, AeroPress
Kotyogó
Risztrettó
Eszpresszó
Tejes ital
Hosszú kávé
 

 

Ha kóstolta már ezt a kávét pontozza le Ön is a mi pontozási rendszerünk alapján, illetve írja le véleményét!
A tesztel kapcsolatos véleményét elmondhatja fórumunkban. Kattintson ide!