KezdőlapbelépésregisztrációFórumkosárfacebookyoutube

Moak Aromatik - fémhordóba rejtett dobostorta

moak aromatik szemes kávé tesztA Moak kávéházat 1967-ben alapította Giovanni Spadola Modicában, Szicíliában. Néhány éven belül megkezdődött a legjobb minőségű nyers kávészemek importálása Indiából, Afrikából, Dél- és Közép-Amerikából. Fia, Allessandro, és lánya, Annalisa, csatlakozásával a cég növekedése és evolúciója elérte a második generációt, mely különösen a HoReCa-ra és a minden kontinensre kiterjedő terjesztésre specializálódott.A minőség, a kávé iránti szenvedély, a professzionalizmus, a vezető innováció, a belső kémiai labor és a barista tréningek csak néhányak azok közül a tényezők közül, melyek nagy részben hozzájárulnak ahhoz, hogy a Caffé Moak egy fontos céggé váljon. Továbbá, a sokéves tapasztalatnak és az évek során elsajátított tudásnak köszönhetően a cég versenyképes és innovációk sorát vezeti be azért, hogy a vendégeket megismertesse a kiváló minőségű termékek sokaságával és a különböző szolgáltatásokkal. A cég rendkívül széles kínálattal rendelkezik. Ennélfogva ahhoz, hogy a legspeciálisabb igényeket is kielégítsék, a választék magában foglalja a legkiválóbb minőségű, kis kiszerelésű keverékeket éppúgy, mint azon keverékeket, melyek a költségkímélőbb piac számára készülnek. Ezenkívül az olyan termékek, mint a forró csokoládé, a tea és a koffeinmentes kávé biztosítják, hogy a választék teljes körű legyen. Ezt a keveréket a legkülönlegesebb és legközkedveltebb kávéfajtákból készítik azok számára, akik szeretik a legjobbal kényeztetni magukat. Az Aromatik egy szirupos kávé, mely egyszerre enyhén savas és édeskés. Némi vaníliát is tartalmaz, mely gyümölcsös ízt ad a keveréknek. Tiszta ízének köszönhetően kiváló kávé főzhető belőle. A keverék komplexitása ellenére az Aromatik rendkívül egységes ízvilágú - tudtuk meg a forgalmazótól.

Tisztelt Olvasó!

Tesztünk óhatatlanul szubjektív, eredményeink függnek a rendelkezésünkre álló gépektől, és a tesztelők egyéni izlésétől,  mindazonáltal elég jól megközelítik azt a végeredményt, amit egy fogyasztó fog tapasztalni otthonában a hozzávetőleg hasonló képességű háztartási gépei birtokában. A kereskedelmi minőségű (tehát kiváló) gépeket használó kávézók hozzáértő személyzettel sokkal többet is kihozhatnak a kávékeverékekben rejlő ízekből, de hozzáértés és a minőség iránti elkötelezettég hiányában a mi eredményeinket is alulmúlhatják.

A Moak kávék hazai forgalmazójától, az S.K.Moak Hungary Kft.-től kaptuk a lehetőséget a tesztelésre.

Pontozás:

Krém egységessége, tartóssága: 1-5 pont
Íz harmónia: 1-10 pont
Testesség: 1-5 pont
Ár/érték arány: 1-10 pont

A tesztelés szempontjairól bővebben itt olvashat!


Kávé típusa: Moak Aromatik

Pörkölés ideje: , Lejárat ideje: 2014.08.02 , Csomagolás: 2kg-os fémhordós csomagolás
Ár:
11.290.- Ft/kg, , Forgalmazó adatai

 moak aromatik szemes kávé teszt csomagolás

Név/konfiguráció
A krém egységessége és tartóssága
íz harmónia (Az édes, a savas és a keserű egyensúlya)
Testesség (testes, lekerekedett, sima)
Ár/érték arány
Összpontszám
Luigi/Faema Family + Mazzer Major
4
8
4
6
22
Monyesz/ Gaggia Baby '80 + Compak K6
4
7
4
5
20
Blaze/Grimac La Uno + Mahlkönig Vario
5
8
4
7
24
Lorien/La Cimbali Domus Classic + Mazzer Mini
5
8
4
6
23
SiD/Arrarex Caravel + Olympia Maximatic + Mazzer Super Jolly
4
8
4
6
22


Név Szöveges értékelés, konklúzió
Luigi

A csomagot bontva vegyes, erősen eltérő színű szemeket látok, világosabbra és sötétebbre pörkölt babok vegyesen. Az illata kesernyés, frissnek mondható. A kávét az átlagos ponthoz képest finomabbra kellett őrőlnöm. Lefolyása szép, végig krémes a vége felé erősen szőkül. A készítési hőmérsékletet magasra kellett állítanom. Jó visszajelző a krém, ameddig nem értem el a megfelelő hőmérsékletet gyűrűződéssel jelezte. Természetesen az íze is üres volt addig, és a sötétebb szemekből adódóan érezhető volt egy keserű vonal is. A felső tartományban végül rátaláltam, ekkor sötétes mogyoróbarna volt, nagyon enyhe foltosodással a tetején. A krém vastagsága átlagos, kicsit váratva nagyon vékonyodik, olajossága gyenge. A kávé íze és teste azonban ekkor volt a legjobb. Túl bonyolult ekkor sem volt, egy korrekt arabika keveréknem írnám le. Az íze erőteljesen kakaós, masszív szárazanyagtartalom érzésem van, mintha nagy adag finomra őrőlt kakaópor lenne belekeverve. Ez a kakaósság elég domináns, nehéz odafigyalni a többi ízre. Egy enyhe savasság is érezhető, de jellemző gyümölcsízt nem tudnék definiálni ebből. A kávé természetes édességét karamellizált cukor formájában jellemezném. Ez a keverék elsősorban jó rövidre fogott eszpresszónak volt a legfinomabb, tejjel kapucsínónak átlagosat adott, nagyon eltűnt benne az eszpresszó íze.

Monyesz

A mintában a bontás után csillogó, olaj kiválásos, általában a közepesnél sötétebbre pörkölt babokat találtam. Volt pár egészen világos szem is, bár ezzel szemben pár túlpörkölt, fekete szemet is leltem. Sokat kellett finomítani a daráláson, míg a tankönyvi lefolyási idővel, 9.5-10g-mal az egyszemélyes szűrőben értékelhető eredményt sikerült elérni. A hőfokot a magasabb tartományba toltam el, bár az óvatosság nem árt, mert már kicsit is túllőve erőteljesen keserűbe, égett ízbe megy át az amúgy finom kakaós-pirított cukros ízvonal. A lefolyást vehetjük lassabbra, de ekkor a hőfokkal nagyon vigyázni kell az említett keseredés miatt. Így a kakaós íz már inkább egy finom, magas kakaótartalmú étcsokiba vált át. Gyümölcsöt, savakat nem ad ki ez a blend alapból, kevés cukorral viszont az utóízben feljönnek az aszalt gyümölcsökre hajazó ízek, melyekben az édesség és a savanykásság egyszerre mutatkozik. A szimpla szűrőnél a testességben éreztem hiányt, ezen a duplánál nagyobb töltettel javítani lehetett. Amúgy a kávé lefolyása mintaszerű, vastag crema marad a csészében még a fogyasztás után is. Tejjel véleményem szerint csak rontunk ezen a kávén, elnyomjuk a lágy ízeket, desszert kávénak fogyasztva nyerünk vele a legtöbbet.

Blaze

A tesztre kapott mintát dél-olasz pörkölésnek mondanám, olaj még nem, csak enyhe zsírosodás látszik a babokon. A babok pörkölése nem egyenletes, ránézésre azt mondom fajtánként voltak pörkölve, majd keverve. A babok illata őrlésekor fanyarkás arabikásra hajaz, ezt az első próbák vissza is igazolják szépen: igen magas hőigényű kávéval van dolgunk. Őrlését finomra kell állítani, hogy „bébiegér farok” lefolyást kapjunk, nálam úgy volt a legfinomabb. A krémre panasz nem lehet, megfelelően vastag, a cukrot megtartja, szép lenyomatot hagy a csésze falán, és mintázódást is produkál. A kávé uralkodó íze egy jó minőségű kakaó, ezen „ül” egy aszalt gyümölcsös aroma, én főleg az aszalt szilva jelenlétét tudtam megfogni, majd egy enyhe égetett cukor, grillázs a korty végén. Egy igen jól megkomponált desszert kávénak érzem ezt a keveréket. Vigyázzunk: nagyon kényes jószág! Nagyon jól belőtt vízhőfokot igényel, és a lefolyásra is figyelni kell. Dél-olasz kávék között nem jellemző az ilyen jellegű kávé nagyon, mely egy finom ebéd, vacsora utáni desszert kávé, EZ AZ!

Lorien

A minta igencsak tarka, valószínűleg fajtánként külön-külön pörkölték, mindazonáltal az átlagos pörkölési szint sötét. A szemek épek, olajos csillogásúak, egynéhány talán már túl is van azon a szinten, amit kedvelek. Az ideális készítési paraméterek belövése nem volt egyszerű feladat, – az egyébként átlagosnál jóval finomabb tartományban keresgélve – a Mazzer Minin egy ricni ide vagy oda 5-7 másodpercet is jelent a lefolyásban. A hőfok tekintetében a felső tartományokban kell próbálkozni, az átlag arabika szinten túl, de még nem extrém mértékben: pont ott lesz jó, ahol azt gondolnánk, hogy már túlzottan megég, noha már előzőleg alacsonyabb hőmérsékletnél is kiérződött a karamellás keserűség. Tehát az ideális csapolásnál eleinte cseppekre szakadó, majd bébiegérfarok-szerű a lefolyás. Még akkor is, ha ennek látszólag ellent mond az a tény, hogy cukorral nagyon ízlett egy másik profillal, amikor durvább őrléssel, erősebb tömörítéssel lassan meginduló, de vastag lefolyással érkezett a csészébe. Ilyenkor a savas-gyümölcsös vonulat jobban kidomborodik, de nincs teste az italnak, amelyet viszont egy mokkáskanálnyi nádcukor megad neki. A krémje arabikához mérten kiváló, mennyisége jó, a fogyasztás végéig kitart. Színe a mogyorónál sötétebb, rozsdás-vöröses árnyalattal, nem mintázódik. Állaga és olajossága nagyon jó, a cukrot rövid ideig tartja, majd lassan süppedve elnyeli. Keverés után újra összeáll, a csésze falán megvan a klasszikus krémgyűrű. Ízvilága étcsokoládés-kakaós alapon nyugszik, fahéjas, enyhén parfümös fűszerességgel, karamellás-grillázsos lecsengéssel, amit egy nagyon halvány gyümölcsösség ellenpontoz. Ezt egy kanálnyi cukor felerősíti, de még ekkor is csak nehezen megfogható, vegyes-aszalt gyümölcsös jellegű lesz, a csokoládé viszont határozottan kikerekedik, igazán jó desszertkávét kapunk. Tejes italokban nem hozott kiugrót, bár a vastagabb lefolyásokkal sokkal jobban harmonizált.

SiD

Ezen a héten egy dél-olasz stílusú kávé került a kezeink közé. A pörkölés sötét és picit egyenetlen, vannak világosabb és égettebb szemek egyaránt. A minta frissnek mondható, szép egyenesen folyik le és jól krémesedik. A crema színes a sárgásbarnától a mogyoróbarnáig mozoghat a hőfoktól függően, a krém állaga és az ital sűrűsége tökéletes. Nekem mogyoróbarna, picit már égettnek tűnő krémmel ízlett a legjobban az ital. Arabica blend, ezért némi savasságot mutat, de mégsem mondanám savasnak vagy gyümölcsösnek. Inkább karamellizált ízvilág jellemzi, olyasmi az ízhatás, mintha egy szelet dobos tortát eszegetnénk, tehát van benne sok kakaó és égetett cukor. Amolyan cukrászdás desszert kávé ez. A keverék magas vízhőmérsékletet, hőstabil gépet és lassú, vékony lefolyást kíván. A sötét pörkölés miatt a kávé fokozottan öregszik, bontás után fogyasszuk el gyorsan! Eszpresszó, risztrettó felhasználásra javaslom, érdemes megkóstolni édesítve is!


moak aromatik szemes kávé teszt kávébabokmoak aromatik szemes kávé teszt csapolásmoak aromatik szemes kávé teszt csapolás
moak aromatik szemes kávé teszt eszpresszómoak aromatik szemes kávé teszt csészemoak aromatik szemes kávé teszt latte art kapucsínó

Összegzés: Sötét színű, dél-olasz pörkölésű kávébabok, néhány világosabb kávébabbal. Hőigénye magas, és finom őrlési beállítást kíván. Lassú lefolyásnál hozhatjuk ki belőle a legtöbbet. A lefolyás szép, látszik, hogy friss a minta. A krém állaga, konzisztenciája, és az ital sűrűsége nagyon jó. A cukrot szépen süppedősen nyeli el, és kevergetés után is összeáll. Ízvilága nem a megszokott arabikás, gyümölcsös vonalat követi, sokkal inkább egy kakaós-étcsokoládés, karamellás, grillázsos vezérvonal jellemzi, amiben háttérben fellelhető némi gyümölcsösség is. Érdemes egy pici cukorral is kipróbálni. Összességében elmondható, hogy egy szépen megkomponált desszertkávét sikerült alkotni, amit leginkább eszpresszónak, vagy risztrettónak ajánlunk. A kávé sajnos gyorsan öregszik, így érdemes minél gyorsabban elfogyasztani, de szerencsére alacsony koffeintartalma miatt, akár késő délután is fogyaszthatjuk. A Moak Aromatik egy vérbeli desszertkávé, amit mindenképpen érdemes kipróbálni.

Pörkölés
Világos Közepes Közepesen sötét Sötét
 
Arabika Robuszta
100% 0%
Ajánlott kávékészítési eszköz Ajánlott kávékészítési mód Mennyire szerettük
Eszpresszógép
Automata kávégép
Filter, Frenchpress, AeroPress
Kotyogó
Risztrettó
Eszpresszó
Tejes ital
Hosszú kávé

 

Ha kóstolta már ezt a kávét pontozza le Ön is a mi pontozási rendszerünk alapján, illetve írja le véleményét!
A tesztel kapcsolatos véleményét elmondhatja fórumunkban. Kattintson ide!