KezdőlapbelépésregisztrációFórumkosárfacebookyoutube

Caffé Goriziana : Fekete arany egy barátságos pörkölőből

goriziana kávépörkölő bejáratCsapatunk egy szeles szeptemberi reggel indult útnak Triesztből az Alpok lábánál, Északkelet-Olaszországban, közvetlenül a szlovén-olasz határnál található Goriziaba, ahol a Caffé Goriziana invitálásának eleget téve egy gyárlátogatás várt minket.

A vállalkozást 1967-ben alapította a Rogelja és Crobe család. Mostani üzemükben 1990 óta vannak, mely jelenleg a környék legjelentősebb pörkölője. A vállalat életében mérföldkőnek tekinthető a 2000-ben megvásárolt San Giusto  márka, mely 1951 óta van jelen a körzetben, és igen nagy elismerést vívott ki magának.

goriziana kávépörkölő shop2011-ben teljes arculatváltás történt, a termékek új logot, csomagolást kaptak, mely az új, modern kihívásoknak megfelelő céges arculathoz illeszkedik. Szintén ebben az évben kelt életre a Go Caffé márka, mely a HoReCa szektor igényeit hivatott kielégíteni prémium termékekkel.

Érkezésünk után rögtön az irodákhoz értünk, ott a PR menedzser hölgy fogadott nagy szeretettel minket. A földszinti, központi részen a logisztika, értékesítés és a back office kapott helyet. A bemutatkozások után a bolt bejáratánál található üzletbe mentünk át, itt a cég teljes otthoni (home/ retail) szortimentje megvásárolható, sőt igény esetén a szemes kávék őrlése is megoldott. A kávékon kívül forró csokoládék, tea, cukor, csokoládé és egyéb otthoni fogyasztáshoz kapcsolódó termékek megvásárlására van lehetőség. Mint megtudtuk, a bolt jelentős forgalmat bonyolít és nagy népszerűségnek örvend a helyiek körében (a szlovén befolyásnak, közelségnek köszönhetően igen sok török kávénak őrölt kávét is értékesítenek).

goriziana kávépörkölő kávépörkölőgoriziana kávépörkölő pörkölő mesterA pörkölőbe átsétálva egy 120 kilós kapacitású S.T.A. pörkölőgéppel találtuk szemben magunkat. A gépet 8 éve használják napi szinten, korábban egy 60 kilós elődje dolgozott. A napi termelési volumen az igényeknek megfelelően 2-3 tonna között mozog. A tavalyi évben a cég 5800 zsák kávét pörkölt, idén elképzelhető 6000 zsák feldolgozása is
(1 zsák 60 kg, azaz 348.000 kg kávét dolgoztak fel a 2011-es évben).

goriziana kávépörkölő keverőA meglepő számok ellenére ne egy túlautomatizált gyárra gondoljon a kedves olvasó, a kávépörkölő egy nagyra nőtt családi és egyben családias vállalkozás, melyet nagyjából tucatnyi ember hatékonyan működtet.
A kávépörkölés hagyományosan, pörkölő mester felügyelete mellett történik, aki maga ellenőrzi a babok színét és dönti el az aktuális kávéfajtának megfelelő pörkölési szintet. Szemmel láthatólag tetszett neki őszinte érdeklődésünk, mert Ő is lelkesen mutatta a gép mellett lévő zsákok tartalmát, a különböző pörkölt kávékat, szimatolta őket és közben olaszul magyarázott, amiből nem sokat értettünk.

goriziana kávépörkölő so kávéA keverékekhez a kávékat fajtánként pörkölik, majd pörkölés után keverik.

Időközben csatlakozott hozzánk a cégvezető is, aki szívesen válaszolt minden kérdésünkre.

Beszélgetésünk során megtudtuk, hogy bérpörkölést is végeznek, ügyfeleik a vendéglátóiparban tevékenykedő cégek (szerencsejáték termeket üzemeltető vállalkozások, golf klubok, stb.), melyek így saját arculatukhoz igazíthatják kávékeveréküket és annak csomagolását.

Termékeik 70%-a exportra megy, mely olasz viszonylatban kiemelkedően magasnak számít.

Helyi ügyfeleiknek (jellemzően kávézóknak) teljes megoldást biztosítanak a kávé mellett, azaz üdítőitalok, energiaitalok, sörök forgalmazásával is foglalkoznak a kávépörkölés mellett, így ahogy a cégtulajdonos elmondta, gyakorlatilag egy partnertől egy adott kávézó a tömény szeszeket kivéve minden italhoz hozzá tud jutni.

goriziana kávépörkölő csomagolóA csomagolóüzemben kapott helyet az ipari őrlő, mely az E.S.E. podok, kapszulák és előre őrölt kávék őrlésére szolgál. A podok mellett jelentős forgalmat bonyolítanak a kapszulás megoldások is, jelenleg a cégvezetés előrehaladott tárgyalásokat folytat lebomló kapszulák irányába, hogy a környezettudatosság terén is kimutathassák elkötelezettségüket.

goriziana kávépörkölő kávégép és őrlőAz emeleti részen helyezkedik el az oktatóterem, laboratórium és a kóstoló szoba. Utóbbiban időztünk el hosszabban, a korábban a csomagolóban szemrevételezett Go Caffé „Black Selection” beható kóstolásával.
A kóstolást egy La Scala Eroica gép + Macap M5 őrlő párosán hajtottuk végre, az első két kávé után Horváth Lajos (luigi) irányításával, aki kiváló kapucsínó és eszpresszó macchiátó italokkal kápráztatta el vendéglátóinkat. A rögtönzött latte art bemutató igen nagy sikert aratott.

A kóstolt kávé a HoReCa prémium keveréke, arabika túlsúlyos blend, mely igen nagy tetszést váltott ki körünkben, egy igazán finom, kiváló keveréket ismerhettünk meg benne.

goriziana kávépörkölő kifolyásgoriziana kávépörkölő eszpresszó

Az ügyvezető elmondta, hogy a korábban említett 70%-os export fő területei Ukrajna, Szlovénia, Románia és nagy meglepetésünkre: Dél-Afrika.

A 2011-ben véghezvitt márka és arculat megújítás igen sikeresnek mondható, a cég profiljában jelenleg 3 márka van, mely lehetővé teszi, hogy egy utcában akár három helyen is jelen tudjanak lenni (Caffé Goriziana, San Giusto és Go Caffé). Mint megtudtuk, nagy előny volt a már bevezetett és Triesztben is közkedvelt San Giusto márka megvásárlása, mivel a cég így könnyebben ki tudott törni a goriziai régióból.

A Caffé Goriziana munkatársaiban egy nagyon szimpatikus, profi csapatot volt szerencsénk megismerni, lehengerlően közvetlen és barátságos hozzáállásukkal pedig nagy elismerést vívtak ki körünkben.