KezdőlapbelépésregisztrációFórumkosárfacebookyoutube

Diemme Blu - egy finom desszertkávé

diemme blu szemes kávé tesztA Caffe Diemme 1927-ben Padovában családi vállalkozásként indult. A kezdetektől fogva törekedett a legjobb minőség elérésére, különös tekintettel a HO.RE.CA szektorban. A kávé iránti szenvedély és a kitartó munka segített abban, hogy a nemzetközi piacokon bemutassunk egy tökéletes eszpresszó kávét! A kávé állandó kiváló minőségét folyamatos válogatással lehet elérni. A termelő országból közvetlen szállítással biztosítjuk a legjobb minőséget. A Caffe Diemme jelenleg 4 fajta keveréket állít elő. A Caffe Diemme Blu 100% arabika, amelyet 7 fajta kávébabból válogatnak össze, az édes, a csokoládés és a mogyoró íz eléréséhez. Egy különleges kávé a nap bármely pillanatában - tudtuk meg a forgalmazótól.

 

Tisztelt Olvasó!

Tesztünk óhatatlanul szubjektív, eredményeink függnek a rendelkezésünkre álló gépektől, és a tesztelők egyéni izlésétől,  mindazonáltal elég jól megközelítik azt a végeredményt, amit egy fogyasztó fog tapasztalni otthonában a hozzávetőleg hasonló képességű háztartási gépei birtokában. A kereskedelmi minőségű (tehát kiváló) gépeket használó kávézók hozzáértő személyzettel sokkal többet is kihozhatnak a kávékeverékekben rejlő ízekből, de hozzáértés és a minőség iránti elkötelezettég hiányában a mi eredményeinket is alulmúlhatják.

A Diemme kávék hazai forgalmazójától tulajdonosától, Sóti Róbert -től kaptuk a lehetőséget a tesztelésre.

Pontozás:

Krém egységessége, tartóssága: 1-5 pont
Íz harmónia: 1-10 pont
Testesség: 1-5 pont
Ár/érték arány: 1-10 pont

A tesztelés szempontjairól bővebben itt olvashat!


Kávé típusa: Diemme Blu

Pörkölés ideje: , Lejárat ideje: , Csomagolás: 1kg-os szelepes csomagolás
Ár:
10540.- Ft/kg, , Forgalmazó adatai

 diemme blu szemes kávé teszt csomagolás

Név/konfiguráció
A krém egységessége és tartóssága
íz harmónia (Az édes, a savas és a keserű egyensúlya)
Testesség (testes, lekerekedett, sima)
Ár/érték arány
Összpontszám
Luigi/Faema Family + Mazzer Major
4
8
4
7
23
Monyesz/ Gaggia Baby '80 + Compak K6
3
6
4
6
19
Blaze/Grimac La Uno + Mahlkönig Vario
3
7
3
6
19
Lorien/La Cimbali Domus Classic + Mazzer Mini
4
8
4
7
23
SiD/Arrarex Caravel + Olympia Maximatic + Mazzer Super Jolly
3
8
4
7
22


Név Szöveges értékelés, konklúzió
Luigi Bontáskor finom, friss, édes csokoládés, enyhén fűszeres kávéillat szállt ki a csomagból. A szemek nagyok, egészek, töredezett babot csak minimálisat látok benne. A pörkölés színe egyenletesen sötét, a szemek fényesek, de olajkiválást nem látni a felületükön. Átlagos őrleményfinomságon kezdtem neki a tesztelésnek és szinte a végéig így is maradt, nagyon minimálisat kellett csak utánamennem. Öregedés nyomait kevésbé vettem észre ezen a keveréken, csak egy picit magasabba kellett mennem a hőmérséklettel a vége felé. A készítési hőmérsékletet közép magas tartományban találtam meg. Ekkor a kávé végig szép krémesen érkezik a csészébe, szőkülés nyomai csak minimálisan jelentkeznek. A krém átlagosan vastag, kis állásra azonban vékonyodik. Színe mogyoróbarna sötétebb tónusokkal, olajossága jó. A kávé íze kerek, jól megkomponált keverékkel van dolgunk. Markáns étcsokoládés kis gyümölcsös savassággal. A savasság enyhe bogyósgyümölcs és citrushéj formában van jelen. A természetes édessége jó, cukor nélkül is kellemes. Jól jelzi ha túlságosan felmegyünk a hőfokkal, hogy a savak egy kicsit ánizsos-kesernyés jellegbe mennek át. Utóíze hosszan cseng, hibáktól mentes. Elsősorban rövid eszpresszónak ajánlanám, kapucsínónak átlagos. A kávé nagyon jól együttműködik klasszikus karos kávéfőzővel, igazi szirupos eszpresszót lehet készíteni belőle.
Monyesz

Ez a minta a közepesnél sötétebb pörkölés, a szemek fényesen csillognak, de nem túl oljosak, égett szemeket sem találtam benne, inkább pár világosabbra pörkölt szem tűnt fel. Bontáskor kellemes füstös illatot árasztott. Ez daráláskor szotyis, pörkölt magvas, illetve pirított májra emlékeztető illatba ment át. Daráláskor rögösödött, a szűrőben szükség volt a hústűvel „kevergetésre”. Az ideális lefolyást az átlagosnál kissé finomabb darálás adta. A crema mintázódásra hajlamos, ugyanakkor nem túl vastag, konzisztenciája, olajossága gyenge, ezért a cukor épp hogy csak megmaradt rajta. A tesztidőszak alatt a darálást kicsit finomítani kellett, illetve meghálálta a szűrőbe rakott átlagon felüli mennyiséget 18-18.5g-ot. A testessége jó volt végig, ez nem változott, szemben az ízekkel. Kezdetben egy étcsokisan induló, pörkölt olajos magvas, mandulás, aztán enyhén gyümölcsösbe forduló keveréket ízleltem, utóízében visszatért a kakaós vonal. Ez két nap után változott, a gyümölcsösségből alig maradt, inkább csak egy kis szőlőmagos fanyarságot azonosítottam. Utóízében ekkor már a hosszan elnyúló kakaós íz dominált csak. Bár így is szerethető, de így már túl egyszerű! Elkészítésnél a hőfok pontos beállítására érdemes odafigyelni, mert a cremán megjelenő fekete pöttyök az égés jelei, és vad kesernyés ízzel büntet a kávé. Tejjel elveszik a gyümölcsössége, egy kakaós-csokis tejes italt kapunk inkább, mint klasszikus kapucsínót.

Blaze

A tesztre érkezett minta közép-olasz és dél-olasz pörkölési szint közöttinek mondható, zsírosság, olaj még nem látható a babok felületén. A pörkölés egyenletes, tört, sérült szemek nem jellemzik. Őrléskor mokkás illat keveredik egy kis fanyarsággal, de ez a fanyarság a kávé ízében már nem köszön vissza. 100% arabikára tippelek, vagy talán egy 95/5 keverékre. A crema arabikásan vastag, a cukrot tompítja, de nem tartja meg. Kevergetés után záródik, a csészét megfelelően megfesti. A minta az első pár napban egy kakaós-csokis alapon nyugvó közepesen gyümölcsös ízt hozott, utóízében egy kis kakaóval. Néhány nap után a gyümölcs visszahúzódott,  (gyaníthatóan a kávé gyors öregedése miatt) és a fő vonal egy csokoládés maradt. A kávé úgy tűnt viszonylag gyorsan öregszik, az őrlővel 3-4 nap után már keményen kellett utána menni. Tejben az átlagosnál jobb szintet hozott, bátran lehet kapucsínónak vagy macchiátónak is fogyasztani. A kávé az első pár napban nagyon jó volt a gyümölcsös, megfelelően savas oldalával, de utána sem lehet panasz rá, hozza egy jó talján blend szintjét. Testessége közepes, koffein tartalma alacsonynak tűnt. Jó kávé ez a tesztre kapott Diemme, de vigyázzunk a szakszerű tárolással, ne várjunk vele, mert úgy tűnik hamar öregszik!

Lorien

Eheti tesztalanyunk nem teljesen egyenletes, átlagosan közepesen sötét pörkölésű, ép szemekből áll, egynémelyiken olajkiválás nyomaival. Illata behízelgően kellemes, darálás után kissé savanykás jelleget is kap, ennek azonban a későbbiekben semmiféle jelentősége nincs. Az átlagosnál finomabb őrlési beállításokat érdemes keresni, a meg-megszakadó lefolyás hamar klasszikus egérfarkasba vált át. Ki-ki a maga ízlése szerint többféle hőmérsékleti profilon kísérletezhet az elkészítésével, az átlagos tartományban kissé világosabb krémmel inkább a savas gyümölcsös jelleg kerül előtérbe, magasabb hőfokon sötét vörösesbarna krémmel inkább a csokoládés-kakaós jegyek fognak dominálni. Ahogy a vékonyabb lefolyás felé közelítünk, úgy csökken a krém mennyisége, amely normál eszpresszó esetében közepes vastagságú. Mintázódásra hajlamos, a cukrot pár másodpercig süppedősen tartja, az állaga igen jónak mondható, a csésze falára feltapad a krémgyűrű. Ízvilága harmonikus, kiegyensúlyozott, együtt vannak jelen a klasszikus csokoládés-desszertkávés és a finom savas, gyümölcsös jellemzők, a hőmérséklettől függően könnyedén állíthatjuk a hangsúlyt az egyiktől a másikig. A domináns, néha már inkább étcsokoládés, illetve bogyósgyümölcsös vonulaton túl arabikásan fűszeres, mandulás, kesudiós, mogyorós jegyek is felfedezhetők. Egy kis cukor még jobban felerősíti a gyümölcsös ízeket és szépen kikerekíti a desszertkávés jelleget. Nem is tudtam eldönteni, cukorral vagy nélküle ízlik-e jobban, ezért ha csak tehettem mindig duplát csapoltam, és az egyiket magában, a másikat cukorral fogyasztottam. Tejes italokban szintén kiváló alapanyagnak bizonyult. Koffeintartalmát mérsékeltnek éreztem, így a nap bármely szakában bátran fogyaszthatjuk.

SiD

Közepesre pörkölt olasz keverékkel van dolgunk, a babok többnyire szép egészséges arabica szemek, felszínük nem olajos, füstösség nem érezhető. Őrléskor visszaköszön gyermekkoromból az ABC áruházas kávédarálók illatának romantikus emléke, mely illat valószínűleg termőterület specifikus, mert nem gyakran idéződik fel bennem. A kávé szépen viselkedik: megfelelően krémesedik, egyenes egérfarokban folyik, nem szőkül, ergo frissnek mondható. A krém színe a vízhőmérséklet függvényében elvihető a sárgásbarnától a mogyoróbarnáig. Aki a savasabb vonalat kedveli, az hagyja egy kicsit világosabbra! A crema egyébként arabica blendnek megfelelő, azaz nem túl vastag, de állaga megfelelő. Az a fajta kávé ez a Diemme keverék, ami édesítve és édesítés nélkül is egyformán ízlett. Tipikus desszert kávés ízélmény: visszafogott, csemegeszőlős savasság, vajkaramella, grillázs és süteményes ízek jellemzik. Ha jól van elkészítve, akkor az ember szinte automatikusan kér belőle még egyet. Vigyázat, gyorsan öregszik! Érdemes 1 héten belül a csomag fenekére verni, mert a napok számával fogynak el belőle az ízjegyek és a hét végére már csak a szőlős savasság párosul egy kis kesernyével, ami egyébként a hét első felében még sehol nincs. Összességében egy nagyon hálás blenddel volt dolgunk, ami jól szerepel önmagában, de finom édesítve és tejjel is.


diemme blu szemes kávé teszt kávébabokdiemme blu szemes kávé teszt csapolásdiemme blu szemes kávé teszt kifolyás
diemme blu szemes kávé teszt kifolyásdiemme blu szemes kávé teszt krémdiemme blu szemes kávé teszt eszpresszó

Összegzés: Közepesen sötét pörkölésű, egészséges kávébabok, felületükön olajkiválás nem tapasztalható. Az átlagosnál finomabb őrlési beállítás, és a közepesnél picit magasabb hőmérséklet szükséges a legjobb eredmény eléréséhez. A krém nem túl vastag, olajossága, konzisztenciája jó. A cukrot rövid ideig tartja, szépen feltapad a csésze falára. Íze komplex, szépen megkomponált. Erőteljes étcsokis alapokon nyugszik, amit szépen egyensúlyoz ki a gyümölcsösség, amely elsősorban bogyós gyümölcsök formájában jelenik meg. Háttérben grillázs, karamellás, mandulás jegyek is felfedezhetőek. Igazi desszertkávé. Arra érdemes odafigyelni, hogy a keverék igen gyorsan öregszik. Leginkább risztrettónak vagy eszpresszónak ajánljuk, de kellemes volt tejes italok alapjaként is.

Pörkölés
Világos Közepes Közepesen sötét Sötét
 
Arabika Robuszta
100% 0%
Ajánlott kávékészítési eszköz Ajánlott kávékészítési mód Mennyire szerettük
Eszpresszógép
Automata kávégép
Filter, Frenchpress, AeroPress
Kotyogó
Risztrettó
Eszpresszó
Tejes ital
Hosszú kávé

 

Ha kóstolta már ezt a kávét pontozza le Ön is a mi pontozási rendszerünk alapján, illetve írja le véleményét!
A tesztel kapcsolatos véleményét elmondhatja fórumunkban. Kattintson ide!