Pasco Prémium - Prémium minőség barátságos áron

Nyomtatás

pasco prémium szemes kávé tesztPrémium blendünk (amely 80% arabika és 20% robuszta arányú) karakterének kialakításakor két szempontot tartottunk szem előtt. Az eszpresszó jelleg mellett fontosnak tartottuk, hogy megfeleljen a magyar ízlésvilágnak. A céljainkban megfogalmazott ízvilág középre pozícionálható, ami az édes, a savas és keserű ízek harmóniáját jelenti számunkra. Ennek megfelelően válogattuk ki az összetevőket és a pörkölési profilt. A blendben igyekeztünk a különböző feldolgozási eljárásokkal előkészített, és különböző termőterületekről származó nyerskávék mindegyikének a legjobb tulajdonságát kihozni, amely célból a kávékat külön-külön, az elvárt jellegnek legmegfelelőbb pörkölési profillal pörköljük, és csak ezután keverjük össze a különböző fajtákat. Véleményünk szerint a 90-92°C közötti hőmérsékleten elkészítve a legélvezetesebb. A kiemelkedő édesség mellett megjelennek az enyhe savak, és a lecsengésben a keserű ízek. Fontos, hogy egyik íz sem nyomja el a másikat, és mindemellé egy jó test is párosul - tudtuk meg a forgalmazótól.

 

Tisztelt Olvasó!

Tesztünk óhatatlanul szubjektív, eredményeink függnek a rendelkezésünkre álló gépektől, és a tesztelők egyéni izlésétől,  mindazonáltal elég jól megközelítik azt a végeredményt, amit egy fogyasztó fog tapasztalni otthonában a hozzávetőleg hasonló képességű háztartási gépei birtokában. A kereskedelmi minőségű (tehát kiváló) gépeket használó kávézók hozzáértő személyzettel sokkal többet is kihozhatnak a kávékeverékekben rejlő ízekből, de hozzáértés és a minőség iránti elkötelezettég hiányában a mi eredményeinket is alulmúlhatják.

A Pasco kávé hivatalos forgalmazójától, a Pasco Kft -től kaptuk a lehetőséget a tesztelésre.

Pontozás:

Krém egységessége, tartóssága: 1-5 pont
Íz harmónia: 1-10 pont
Testesség: 1-5 pont
Ár/érték arány: 1-10 pont

A tesztelés szempontjairól bővebben itt olvashat!


Kávé típusa: Pasco Premium

Pörkölés ideje: , Lejárat ideje: 2013.04.19. , Csomagolás: 1kg-os szelepes csomagolás
Ár:
5590.- Ft/kg, , Forgalmazó adatai

 pasco prémium szemes kávé teszt csomagolás

Név/konfiguráció
A krém egységessége és tartóssága
íz harmónia (Az édes, a savas és a keserű egyensúlya)
Testesség (testes, lekerekedett, sima)
Ár/érték arány
Összpontszám
Luigi/Faema Family + Mazzer Major
4
8
4
9
25
Monyesz/ Gaggia Baby '80 + Compak K6
4
8
4
9
25
Blaze/Grimac La Uno + Mahlkönig Vario
3
9
5
9
26
Lorien/La Cimbali Domus Classic + Mazzer Mini
3
8
4
9
24
SiD/Arrarex Caravel + Olympia Maximatic + Mazzer Super Jolly
4
8
4
9
25


Név Szöveges értékelés, konklúzió
Luigi A csomag bontásakor szép, egész szemeket látok. A babok közepesen sötétre pörköltek, olajkiválás nem látható. Az őrlemény illata friss gyümölcsös és mogyorós, érezni benne némi robusztát is. A kávé krémje közepesen vastag. Állaga tejszínes, színe sárgásbarna. Olajossága jó, a csészét szépen megfesti, a fogyasztás végéig kitart. A kávé íze nem túl bonyolult, ellenben kellően kiegyensúlyozott, hiba sincs benne, egyszerűen jó fogyasztani. A korty eleje közepesen savas, gyümölcsös, mely citrusokra és némi citromhéjra emlékeztet. A korty közepén földimogyoró, majd felsejlik némi édesség, mely vaníliára emlékeztet. A kávé természetes édessége alapvetően nem túl jelentős, így ez nagyon szépen felhozza az utóízt. Az utóíze kellemes, hibáktól mentes, hosszan lecsengő. Finom eszpresszót készíthetünk ebből a Pasco keverékből. Savassága ellenére kapucsínónak kevésbé markáns, a tejen csak lágyan jön át a kávé íze.
Monyesz

A mintában fénytelen pörkölésű szemek vannak. Ez a minta is az átlagosnál finomabb darálást igényel, ekkor a krémje kellően vastag és tartós lesz, mintázódásra hajlamos. A tesztidőszak végére azért vékonyodott, tehát érdemes figyelni vásárláskor a frissességre és lehetőleg nem hosszú időre betárolni belőle. A kávé ízvonala alapvetően gyümölcsös, a háttérben enyhén étcsokis vonulattal. A gyümölcsösség kiemelésére érdemes kis cukorral fogyasztani. A hőfok variálásával kissé változik, alacsonyabban kinyílnak a savak, de egyáltalán nem zavaróan. Maximális termosztát állásnál ez eltűnik, és a gyümölcsös-karamellás íz dominál. Igazából nem tudok a gyümölcsös vonalból semmit konkrétan beazonosítani, mégis úgy ahogy van, jónak érzem. Semmi nem lóg ki, abszolút harmonikusnak érezni, és megvan a kellő testesség is. Talán csak az utóízét tudnám kritizálni, ami nem elég testes, csak egy enyhe, mokkásba forduló ízt éreztem. Tejes italként is kellemes, kiváló kapucsínó alap. Összességében az egyik legjobb blend ezen a vonalon, minden téren megállja helyét, bátran ajánlom kóstolásra!

Blaze

E heti teszt mintánk közepes pörkölésű, tejcsokoládé színű kávébabokból áll. A babok épek, sérült szemek nem jellemzik, arabika túlsúlyos ránézésre. Őrléskor finom, friss kávé illatot éreztem, az őrlést igen finomra kell hangolni, úgy lesz meg a szabályos lefolyás idő/mennyiség. Készítési hőfokot illetően normál vagy annál éppen picit magasabb. Ne menjünk túl magas hőfokra, mert akkor megég, és egy keserű íz dominál. A crema számomra megfelelő, de semmiképpen nem vastag, a cukrot is csak rövid ideig tompítja. A keverék kirobbanóan gyümölcsös, ehhez kiválóan passzoló savassággal, ezt cukorral már nem igen tudjuk tovább fokozni. A gyümölcsös aromák harmonikusak, egy igen kellemes desszertkávé jellegűnek érzem. Testességére sem lehet panasz! Koffein tartalma alacsony, a nap bármely szakában bátran fogyasztható! Ez a Pasco minta ékes bizonyítéka, hogy hazai műhelyből is kikerülhet kiváló kávé, még tömegtermelés esetén is, nem csak kézműves mennyiségben. Gratulálok a Pasconak ehhez a keverékhez!

Lorien

A minta közepes pörkölésű, szép, sértetlen szemekből áll, magas arabika aránnyal. Illata friss, intenzív. Az átlagosnál egy fokkal finomabb őrléssel és magas, de nem extrém hőmérsékleten érdemes elkészíteni. Szokatlan módon nagyon magas dózist kellett használnom, a szimpla szűrő bő 11, a dupla akár 20 grammnyi mennyiséget is elnyelt, hogy tömörítés után a megszokott térfogatot kitöltse. Összességében nagyon könnyű rátalálni az optimális paraméterekre. Lefolyása mintaszerűen egyenletes, vékony egérfarkas. Krémje átlag alatti mennyiségű, enyhén mintázódik, a cukrot nem tartja, a fogyasztás végéig csak a legjobban sikerült csapolások után tart ki. Állaga és olajossága jó, feltapad a csésze falára, de nem áll össze teljesen a klasszikus krémgyűrű. Nagyon letisztult és egyben markáns ízvilágú kávéital készíthető belőle, határozott savassággal, citrusos, grépfrútos gyümölcsösséggel, amely azonban nem szorítja háttérbe a kakaós-étcsokoládés, rumos-diós vonulatot sem, és szépen kiegészül pörkölt mogyorós, mandulás jegyekkel. Utóízében hosszan megmarad a grépfrútos kesernyésség, de ez még nem igazán ront az élvezhetőségén. Érdemes cukorral is kipróbálni, szépen megnyitja a szőlős-bogyósgyümölcsös ízeket, és egy kis grillázsos, marcipános beütést is kap tőle. Akár desszert gyanánt is fogyaszthatjuk. Nagyszerű alapanyag tejes italokhoz, különösen kapucsínóhoz. Koffeintartalma igen alacsony lehet, a nap bármely szakában élvezhetjük.

SiD

Közepes, észak-olaszos pörkölésű ez a Pasco keverék. Illata friss, élénk és simítózáras zacskóban tárolva még napok múlva is kellemes, friss illatot áraszt. Az átlagosnál picit finomabb őrleményt kíván, a lefolyása már elsőre is szép, jól krémesedik, nem bugyog, nem habzik. A kávé krémje világos mogyoróbarna, a kevergetést bírja, olajossága, viszkozitása jó. Az ital savas, üde, citrusos gyümölcsös, de egyben testes is és az édes/savanykás ízek egyensúlya tökéletes. Kesernyés utóíz vagy bárminemű ízhiba nem tapasztalható. A domináns gyümölcsös jegyek a vízhőmérséklettől függően emlékeztetnek szőlőre vagy citrusfélékre. Alacsonyabb hőtartományban egészen tisztán jelentkező citrom és citromhéj ízt sikerült találnom a kávéban. A vaskalapos olasz vonal rajongóinak nem biztos, hogy ízleni fog eszpresszónak, de tejes italnak szerintem bárkit levesz a lábáról. A kávé nem tűnik el a tejben, szépen átjön és jól harmonizál, nem keseredik be, fantasztikus kapucsínókat lehet készíteni belőle. Ami a múlt héten nem sikerült tökéletesen a Kapucziner pörkölőnek, az most összejött a Pasconak, azaz egy üde, gyümölcsös, de jó egyensúlyú, már-már újhullámos irányba hajló eszpresszó blend.


pasco prémium szemes kávé teszt kávébabokpasco prémium szemes kávé teszt kifolyáspasco prémium szemes kávé teszt lefolyás
pasco prémium szemes kávé teszt kávékészítéspasco prémium szemes kávé teszt kioldódáspasco prémium szemes kávé teszt eszpresszó  

Összegzés: Közepesen sötét, egyenletesen pörkölt kávészemek, amiken olajkiválás nem tapasztalható. Az átlagosnál finomabb őrlési beállítást és a normál hőfoknál egy picit magasabbat igényel. A krém nem túl vastag, de állaga, olajossága jó, a cukrot rövid ideig tartja. Az alap ízvonal egy erőteljesen gyümölcsös, amit szépen egyensúlyoz ki a csokoládé, háttérben mogyorós, mandulás, vaníliás aromákkal. Nagyon szépen egyensúlyban lévő, jól megkomponált blend. Testessége nagyon jó, utóíze kellemes, hosszan tartó. Gyakorlatilag bárminek elkészítve nagyon jó alapanyag, legyen az desszertkávé vagy kapucsínó. Bátran ajánljuk megkóstolásra, ráadásul az ára is nagyon rendben van.

Pörkölés
Világos Közepes Közepesen sötét Sötét
 
Arabika Robuszta
80% 20%
Ajánlott kávékészítési eszköz Ajánlott kávékészítési mód Mennyire szerettük
Eszpresszógép
Automata kávégép
Filter, Frenchpress, AeroPress
Kotyogó
Risztrettó
Eszpresszó
Tejes ital
Hosszú kávé

 kávékorzó kávészaküzletA termék megvásárolható webáruházunkban!

Ha kóstolta már ezt a kávét pontozza le Ön is a mi pontozási rendszerünk alapján, illetve írja le véleményét!
A tesztel kapcsolatos véleményét elmondhatja fórumunkban. Kattintson ide!