KezdőlapbelépésregisztrációFórumkosárfacebookyoutube

Kapucziner Bomba - talált, de nem süllyedt

kapucziner bomba szemes kávé tesztAz új blend kialakításával az a célom, hogy gourmet alapanyagokból a széles vevőkör által megfizethető blendet alkossunk. Az összetételnél az alapanyagokat kizárólag kis farmer termelőktől történő beszerzésére alapoztam. A zöldkávék feldolgozása száraz, félig nedves és nedves feldolgozással történt. 90 % arabica és 10 % robusta. Fajtánként pörköltem úgy, hogy minden egyes fajta optimális pörkölést kapjon. Az új trendnek megfelelően egy árnyalatnyival világosabbra pörköltem. A vélemények alapján ezen még módosíthatunk - tudtuk meg a forgalmazótól.

Tisztelt Olvasó!

Tesztünk óhatatlanul szubjektív, eredményeink függnek a rendelkezésünkre álló gépektől, és a tesztelők egyéni izlésétől,  mindazonáltal elég jól megközelítik azt a végeredményt, amit egy fogyasztó fog tapasztalni otthonában a hozzávetőleg hasonló képességű háztartási gépei birtokában. A kereskedelmi minőségű (tehát kiváló) gépeket használó kávézók hozzáértő személyzettel sokkal többet is kihozhatnak a kávékeverékekben rejlő ízekből, de hozzáértés és a minőség iránti elkötelezettég hiányában a mi eredményeinket is alulmúlhatják.

A Kapucziner Kávémanufaktúra tulajdonosától, Németh János -tól kaptuk a lehetőséget a tesztelésre.

Pontozás:

Krém egységessége, tartóssága: 1-5 pont
Íz harmónia: 1-10 pont
Testesség: 1-5 pont
Ár/érték arány: 1-10 pont

A tesztelés szempontjairól bővebben itt olvashat!


Kávé típusa: Kapucziner Bomba

Pörkölés ideje: 2012.04.24., Lejárat ideje: , Csomagolás: 1kg-os szelep nélküli csomagolás
Ár:
4900.- Ft/kg, , Forgalmazó adatai

 

Név/konfiguráció
A krém egységessége és tartóssága
íz harmónia (Az édes, a savas és a keserű egyensúlya)
Testesség (testes, lekerekedett, sima)
Ár/érték arány
Összpontszám
Luigi/Faema Family + Mazzer Major
4
5
4
7
20
Monyesz/ Gaggia Baby '80 + Compak K6
4
7
3
7
21
Blaze/Grimac La Uno + Mahlkönig Vario
5
5
4
6
20
Lorien/La Cimbali Domus Classic + Mazzer Mini
4
7
3
7
21
SiD/Arrarex Caravel + Olympia Maximatic + Mazzer Super Jolly
5
5
4
7
21


Név Szöveges értékelés, konklúzió
Luigi A csomag bontásakor visszafogott kávéillat érződött, a szemek közepes sötétre pörkölve. A szemek felületén olajkiválás nem látható. Őrléskor már előjött a frissesség, melyet főként gyümölcsös-savas aromákban éreztem. Az átlagos őrlési szinten átzubogott a kávé, jócskán a finom irányba kellett tekerni az őrlőt, nem is emlékszem, hogy mikor volt utoljára ilyen álláson! A kávé lefolyása egyenletes, nem táncol el, látszik rajta a frissesség. A krém átlagosan vastag, olajossága közepes, a fogyasztás végéig kitart. Színe mogyoróbarna. A kávé íze kesernyés gyümölcsös, mely savassága az első kortyban inkább vörös bogyósgyümölcsre, néhol nyomokban grapefruitra emlékeztet. A korty közepén azonban egy markánsan erős füstös, keserű íz lép be, élesen elvágja az ízeket, és mást nem is érezni. A kávé íze lassan cseng le, kesernyéssége után szép lassan mokkás íz marad a szájban. A lefolyást érdemes egészen lassúra vagy nagyon gyorsra venni a kesernyésség tompítása érdekében. Gyorsabb lefolyással a savak erősödnek, lassabbal testesebb, a csokoládés felé húzhatjuk a kávénkat. Kapucsínónak átlagos élményt adott, nem jött ki túlságosan a tejből, de nem is tűnt el.
Monyesz

A minta fénytelen, közepesnél kicsit világosabb pörkölésű szemekből áll. Meglepően sokat kellett finomítani a daráláson, hogy a tankönyvi lefolyási időt el tudjam érni - ez a blend próbára teszi darálót! A Baby thermosztátját maximumra állítva sem lett a crema az átlagosnál sötétebb. Az ideális hőfok pedig ezen a szinten van, de figyelem, sok játékot nem enged meg a kávé! Ízében azonnal felfedezhető lesz a nem pontosan eltalált hőfok: kellemetlen és tartós keserű utóíz (a citromhéj olajának keserűsége ez), illetve az élvezhető ízek hiánya jelzi, hogy rossz úton járunk. Ideális esetben egy kellemes, alapvetően csokis vonulatra támaszkodó finom és lágy citromos ízt kell kapnunk, utóízében ez átvált grapefruitosba, tehát egy kis kesernyésség tapasztalható, ami ugyanakkor nem zavaró ideális elkészítésnél. Cukorral fogyasztva jobbnak találtam, ekkor a citrusosság kiemelkedett, vele együtt pedig egy enyhe savasság is megjelent. Testessége csak közepes, a minta frissességének köszönhetően viszont a crema jól állja a cukrot, enyhén mintázódásra hajlamos, keverés után is kellő mennyiség marad belőle. Tejes italként is jó, de egy kicsit több testesség azért itt elkelne. Összességében desszertkávéként tudnám jellemezni ezt a blendet, aminél feltétlenül oda kell figyelni a részletekre, hogy élvezhető eredményt kapjunk.

Blaze

A tesztre érkezett minta közepes szintre van pörkölve: tejcsokoládé színű, ép kávébabokból áll. Illata nem hangsúlyos, még őrléskor sem. Apropó őrlés: extrém finomra kellett őrölni, emlékeim szerint eszpresszóhoz ilyen finomra még nem őröltem, a végálláshoz már igen közel adta a jó lefolyást. Hőfokban az első pár próbám igen felül volt lőve, mint kiderült a magas arabika hányad ellenére is egy átlagos 80/20 keverék hőfok igényére kellett beállni.  A lefolyás érdekes volt: az első másodpercben nagyon feketén, majd a második másodperctől csíkosan érkezik a csészébe a fekete arany.  A cremára panasz nem lehet: bőséges, a cukrot sokáig tartja, a csészére szépen felkúszik.  A keverék uralkodó íze egy kakaós-csokoládés, egy pici cukorral megnyílnak a savak és gyümölcs is előkerül. Főleg citrom héjára és grapefruitra emlékeztető gyümölcsöket lehet érezni. Savaiban visszafogott, utóízben egy halovány marcipán és mokka még fellelhető.  Összességében nálam most ez egy picikét diszharmónikusnak tűnt, ez a Kapucziner keverék most nem nyerte el tetszésemet. Elkészítésre nagyon kényes, oda kell rá figyelni és nagyon finom őrlést kíván, gyenge őrlővel ne is „menjünk” neki.

Lorien

A Kapucziner minta közepes pörkölésű, matt fényű, ép szemekből áll. Illata igen visszafogott, csak őrléskor bontakozik ki jobban, egy kis finom fűszerpaprikás jelleg is kiérződik belőle. Őrlés tekintetében extrém finom beállításokat igényelt, olyannyira, hogy már majdnem összeértek az őrlőtárcsák. Összességében nagyon nehéz volt az optimális beállításokat megtalálni, mert még a hőfok tekintetében is sokat kellett játszani, míg egy közepesen magas hőmérsékleten meg nem találtam a számomra leginkább optimálisnak tűnő kombinációt egy vékony, bébiegérfarok-szerű lefolyással. A krémje enyhén mintázódott, mennyisége nálam csak átlagos volt, de állagára, olajosságára nem lehetett panasz, bár a cukrot épp csak süppedősen tartotta pár másodpercig, a csésze falára mintaszerűen feltapadt a krémgyűrű. Ízvilága kakaós-étcsokoládés alapokon nyugszik, mandulás, marcipános, enyhén fűszeres jegyekkel, kevés mogyoróval, melyet citrusos gyümölcsösség kísér, és a végén lágy citrushéjas kesernyésség zár. Cukorral még jobban megnyílnak a gyümölcsök, és így igazán finom desszertkávét kapunk belőle. Nálam tejjel is jól vizsgázott. Annyit még meg kell jegyeznem, hogy volt szerencsém megkóstolni ezt a keveréket sötétebb pörköléssel is, amelyben cukor nélkül épp csak felsejlett a gyümölcsösség, és talán egy kicsit harmonikusabb, de mindenképpen sokkal kezelhetőbb volt.

SiD

Ezen a héten a Kapucziner pörkölő új blendjét teszteltük. A kávé a megszokott kapuczineres pörkölési szintnél egy árnyalatnyival világosabb. A csomagolás a megszokott papírzacskós megoldás.
Sajnos ez a nem légmentesen záró csomagolás nem kedvez a kávénak, bontáskor semmilyen friss illatot nem éreztem: konkrétan illatmentes volt a kávé. Az első pár csapolás lezubogott, a víz átrobogott az őrleményen. Extrém finom szemcseméretre kellett őrölni, hogy meglegyen a 25mp-es lefolyás. Az egészen finom szemcseméret ellenére a kávé nagyon érdekesen kezd lefolyni: a szivattyú indításakor szinte azonnal megindul, feketén, krém nélkül, majd szépen felkrémesedik és beáll egyenes egérfarok lefolyásba. A kész ital krémessége és konzisztenciája végül hibátlan, csak a lefolyás kezdeti szakasza viselkedik furcsán (ilyet korábban friss kávénál még nem láttam). A crema világos színe alapján hajlamosak lehetünk feljebb menni a hőfokkal, de ennek a keveréknek ez nem válik a javára, ezért inkább
maradjunk egy átlagos csapolási hőmérsékletnél! A kapott ital krémje világos, sárgásbarna, a kevergetést jól bírja, nem esik össze, olajossága megfelelő. A kávé íze fanyar, grapefruit-os gyümölcsös savasság az első, amit észlelünk, majd egy markáns keserűség, ami ráül a nyelvünkre és nehezen szabadulunk tőle. Ezen felül sajnos azt kell mondanom, hogy a blend egyik komponense ízhibát
hordoz, ami egy elég borzalmas, vegyszeres ízt visz a kávénkba.Valamelyik kis százalékban jelenlévő fajta lehet a hibás, mert nem minden csapolásnál jelentkezik az ízhiba (PID-elt gépen, megegyező hőfokon, megegyező adagolás mellett). Kíváncsiságból egy adag esetében kiszedegettem a kis peaberry szemeket és az így készített italban nem volt jelen a hibás íz. Összességében egy pozitív törekvésnek értékelem ezt a kávét: a savas, újhullámos eszpresszók világa felé történő nyitásnak a Kapucziner pörkölő részéről, de valami még nem az igazi. Deja vu érzésem volt, ugyanis a szintén hazai Pacificaffé tesztkávéja is nagyon hasonló vonalon mozgott, szintén hasonló ízhibával.


kapucziner bomba szemes kávé teszt kávébabokkapucziner bomba szemes kávé teszt kifolyáskapucziner bomba szemes kávé teszt
kapucziner bomba szemes kávé teszt krémkapucziner bomba szemes kávé teszt shotkapucziner bomba szemes kávé teszt eszpresszó

Összegzés: Közepes pörkölésű, egyenletes, olajkiválás nélküli kávészemek. A megfelelő eredeményhez extrám finomságú őrlési beállítást kell alkalmazni, de a hőmérséletnél a normál vagy annál csak egy picit magasabb hőfokon érdemes készíteni. A krém minősége nagyon jó, olajossága, és állaga is rendben van. A cukrot tartja. A krém színe is segítségünkre lehet a helyes beállításnál, ahol a világosbarna színnél érdemes maradni. A nem megfelelő hőfokot kellemetlen ízekkel bünteti. Ízében erőteljesen megjelenik a gyümölcsös vonal, leginkább citrusok formájában, amit a kakaós, étcsokoládés aromák kísérnek, némi keserűséggel karöltve. Testessége jó. Leginkább tejes ital alapjaként ajánljuk. Egy kis finomítással nagyot robbanhat a bomba.

Pörkölés
Világos Közepes Közepesen sötét Sötét
 
Arabika Robuszta
90% 10%
Ajánlott kávékészítési eszköz Ajánlott kávékészítési mód Mennyire szerettük
Eszpresszógép
Automata kávégép
Filter, Frenchpress, AeroPress
Kotyogó
Risztrettó
Eszpresszó
Tejes ital
Hosszú kávé

 kávékorzó kávészaküzletA termék megvásárolható webáruházunkban!

Ha kóstolta már ezt a kávét pontozza le Ön is a mi pontozási rendszerünk alapján, illetve írja le véleményét!
A tesztel kapcsolatos véleményét elmondhatja fórumunkban. Kattintson ide!