KezdőlapbelépésregisztrációFórumkosárfacebookyoutube

Arcaffé Roma - kávékóstoló

arcaffe roma szemes kávé tesztAz Arcaffé Toszkánában, Livorno városában jött létre. 1895-ben kezdte a kávépörkölést a Meschini család és további 4 generáción keresztül őrizte a kiváló pörkölésnek és a kávébabkeverés művészetének titkát. 1926-ban Francesco Meschini készített egy különleges kávékeveréket a neves Roma kávézónak, amely Livorno főterén volt. 1945-ben, nem sokkal a II. Világháború vége után megalapították az ARCAF vállalatot (neve ezekből a szavakból tevődött össze: Aziende Riunite Coloniali Alimentari ed AFfini). Azonban a livornói emberek nehezen tudták kiejteni ezt a nevet, ezért az ARCAF –ot ARCAFFE-nak hívták. Végül, 1947-ben a tulajdonosok elhatározták, hogy átnevezik a cégüket ARCAFFE-ra. Ez azon kevés esetek egyike, amikor nem a tulajdonosok választották ki a cég nevét, hanem az őket ismerő emberek. Livorno 80%-a a II. Világháború során elpusztult, többek között a Roma kávézó is. A vállalat elhatározta, hogy a legjobb keveréküket a kávézó után Roma kávékeveréknek fogják hívni. 1949-ben megalkottak minőségpolitikájukat, melyet az ARCAFFE azóta is felügyel és betart. 1996-ban az vállalat megalapította a CSC-t (Certified Special Coffes - Hitelesített Speciális Kávék), a konzorcium a cég által használt kávék minőségét ellenőrzi a piacon és azt betartatja a hozzá csatlakozni kívánt más kávépörkölőkkel is. Összesen 14 tagot számlál. Az egyesület szigorú minőségellenőrzési követelményeket határoz meg, mely a kávébab útját a ültetvényektől kezdve, a feldolgozáson át egészen a lefőzésig ellenőrzi, és annak magas minőségét garantálja. A CSC egyesület minden egyes arra érdemes kávét egy egyedi számozású, hologramos címkével lát el. Ez egy kiváló minőségű kávékeverék, amelyet folyamatosan gyártják minden változtatás nélkül (leszámítva a háborús éveket), egészen 1926 óta napjainkban is. Ez egy kiegyensúlyozott keverék (100% arabica kávé), lefőzés után egy kiváló és kellemes aromával. Főzés során egy nagyon édes kávét kapunk, mely ízekben gazdag és bársonyosan testes. További jellemzői: a keverék minden összetevőjét külön pörkölik, annak érdekében, hogy maximálisan kihasználják minden előnyös tulajdonságukat. A krém emiatt vöröses-barna és nagyon jól strukturált. Minden összetevő külön ültetvényről érkezik. Ez a kávékeverék a "CSC” által minősített és címkézett termék - tudtuk meg a forgalmazótól.

Tisztelt Olvasó!

Tesztünk óhatatlanul szubjektív, eredményeink függnek a rendelkezésünkre álló gépektől, és a tesztelők egyéni izlésétől,  mindazonáltal elég jól megközelítik azt a végeredményt, amit egy fogyasztó fog tapasztalni otthonában a hozzávetőleg hasonló képességű háztartási gépei birtokában. A kereskedelmi minőségű (tehát kiváló) gépeket használó kávézók hozzáértő személyzettel sokkal többet is kihozhatnak a kávékeverékekben rejlő ízekből, de hozzáértés és a minőség iránti elkötelezettég hiányában a mi eredményeinket is alulmúlhatják.

Az Arcaffe kávék hazai forgalmazójától, a Ladányi - Nagy Kft-től kaptuk a lehetőséget a tesztelésre.

Pontozás:

Krém egységessége, tartóssága: 1-5 pont
Íz harmónia: 1-10 pont
Testesség: 1-5 pont
Ár/érték arány: 1-10 pont

A tesztelés szempontjairól bővebben itt olvashat!


Kávé típusa: Arcaffe Roma

Pörkölés ideje: , Lejárat ideje: 2014.03 , Csomagolás: 1kg-os szelepes csomagolás
Ár:
11.000.- Ft/kg, , Forgalmazó adatai

 arcaffe roma szemes kávé teszt csomagolás

Név/konfiguráció
A krém egységessége és tartóssága
íz harmónia (Az édes, a savas és a keserű egyensúlya)
Testesség (testes, lekerekedett, sima)
Ár/érték arány
Összpontszám
Luigi/Faema Family + Mazzer Major
3
6
3
3
15
Monyesz/ Gaggia Baby '80 + Compak K6
3
6
2
3
14
Blaze/Grimac La Uno + Mahlkönig Vario
4
5
3
3
15
Lorien/La Cimbali Domus Classic + Mazzer Mini
3
7
4
4
18
SiD/Arrarex Caravel + Olympia Maximatic + Mazzer Super Jolly
3
3
2
2
10


Név Szöveges értékelés, konklúzió
Luigi A csomagot bontva szép egész szemeket látni, a pörkölés közepes, az átlag szemeken még világos, nincs megbarnulva a hártya. Olajkiválás nem látható. Az illata enyhe fűszeres-ánizsos jellegű, arabikás keveréket mutat. Nem tűnik túl frissnek a pörkölése. Az őrlést az átlagnál picit finomabbra kellett vennem. Az első lefolyások viszonylag szépek voltak, kevésbé szőkült, és az ízek is gazdagabbnak, testesebbnek mutatkoztak. Aztán pár nap elteltével már egyre nehezebben lehetett tartani a szép lefolyást, a pogácsa túlzottan csatornásodott, és ez ellen még a túladagolással sem tudtam tenni. A krém színe mogyoróbarna, mintázódásra hajlamos. Vastagsága közepes, keverésre záródik, a fogyasztás végéig nem tart ki. Mint említettem a tesztidőszak alatt az aromák gyorsan elröppentek, a végére szinte nem is maradt belőle semmi. Az íze étcsokoládés mokkás, a gyümölcsösség egy kis savanykás citrusoságban érzékelhető. A teszt elején még érezhető mogyorós aromák. Utóíze enyhe, kesernyés. A kávé testessége nem túl erős, ez egy frissebb pörkölésnél valószínűleg rendben lenne. Tejjel és kapucsínónak átlagos volt.
Monyesz

A mintában enyhén viaszos fényű, közepes pörkölésű, eltérő méretű szemek vannak. Daráláskor fanyar illat csapott meg, ami erős gyümölcsös vonalat sejtet. Kóstolásnál aztán ez nem igazolódott, mert enyhe gyümölcsös vonal jött csak elő belőle. Az enyhe szó erre a kávéra minden tekintetben igaz, a crema színe is ’enyhe’, nem sikerült sötétebbre soha az átlagosnál, viszont akkor már az ízében nem volt az igazi, nem túl ’enyhe’ és tartós tonikos keserűség tette kellemetlenné. Maradtam inkább a világos cremánál, és az ’enyhe’ (értsd gyenge) testességnél. A cukrot amúgy jól állta, viszont keverés után nagyon elvékonyodott a kávé krémje. A testességen a magas dózis, ami legalább 18 grammot jelent, segített valamennyit. Szimpla szűrővel és 9-10g-mal értékelhetetlen volt a kávé. Próbálkoztam finomabbra darálni, de megint beleszaladtam a keserűségbe, visszatértem hát a közepes darálási szinthez. Amit ezek után sikerült kihozni: egy enyhe csokis vonulat mellett egy nektáros-virágos-parfümös vonal. Kis cukorral ez szépen kijött, utóízében némi savasságot is kidomborított. Feltehetően túljutott már ez a minta a delelőjén, az öregedés számlájára sok minden írható. A gyenge testesség miatt tejjel sem teljesített jól, de az elkészítésre odafigyelve egy élvezhető desszertkávét kapunk.

Blaze

A teszt minta közepes pörkölésű, matt szemek, melyek épek, sérült nem igen található. Ránézésre 100% arabikára tippelem a babok összetétele alapján.  Tippemet alátámasztja az első pár próba: a keverék nagyon magas hőigényű, csak hőstabil géppel vágjunk neki az elkészítésnek. A crema arabikás jellegű, de igen jó vastag és a cukrot is tartja. Olajossága közepes, a csészére nem kúszik fel nagyon, ezért csak jónak mondanám nem tökéletesnek. Sajnos a kávé ízvilága már közel sem ennyire tetszett.  A minta fáradtnak tűnik, a lefolyás nem túl szép, és hamar is szőkül. Visszatérve az ízvilágra az uralkodó vonal egy (keserű) kakaós, ezen ül egy halovány gyümölcsös aroma, melyet egy minimális karamella kísér.  A gyümölcsös íz cukor hozzáadásakor jön elő, savai visszafogottak.  Sajnos nálam a korty végén végig maradt egy számomra bántó enyhén kesernyés, tonikos íz – bármilyen hőfokon is próbáltam.  Ez a kávé nálam tejjel jobban teljesített, ott tompult a diszharmónia.

Lorien

A minta nem teljesen egyenletes, közepesen sötét pörkölésű, mattos fényű, többnyire ép szemekből áll. Szinte biztos, hogy tisztán arabika keverék. Az átlagosnál valamivel finomabb őrlési beállításokat igényel, legjobb, ha bébiegérfarok-szerű lefolyással csapoljuk, risztrettó és eszpresszó közötti mennyiségben. Nagyon nehéz eltalálni az optimális készítési paramétereket, ha nem sikerül, akkor egy igencsak középszerű a végeredmény, sőt könnyen előfordulhat, hogy kellemetlen ízekkel büntet. Egyrészt a megszokottnál jóval nagyobb dózist (dupla 20g) kell felhasználni, illetve annyira extrém magas hőmérsékleten kell csapolni, amelyre valószínűleg sok készülék nincs is felkészítve. Szinte ahhoz hasonlítható a helyzet, mint amikor kosárlabdával félpályáról kell betalálni a gyűrűbe. A krém mennyisége nem igazán bőséges, a cukrot nem tartja, a fogyasztás végéig nem tart ki. Nem nagyon mintázódik, inkább homogén, viszont az állaga nagyon jó, a csésze falára feltapad a krémgyűrű. Ízvilágában csokoládés dominancia mellett pörkölt mogyorós, keserűmandulás, marcipános jegyek fedezhetők fel, amelyet szép citrusos gyümölcsösség ellenpontoz, enyhe citromos-karamellásan kesernyés lecsengéssel. Bár magában is finom, egy kis cukorral még jobban megnyílnak az ízek, akár desszert helyett is fogyaszthatjuk, így ízlett a legjobban. Sajnos a minta korlátozott mennyisége végett csak az utolsó néhány próbálkozásom során sikerült a fentebb leírt jellemzőkkel elkészíteni, így már nem maradt rá lehetőség, hogy tejes italokban is kipróbáljam, de a valószínűleg ott is jó alap lehet.

SiD

Az eheti minta az olasz skálán világos pörkölésűnek mondható, észak-olasz stílusú. Nem olajos, nem égett, tejcsokoládé színű arabica babokból áll a keverék, a babok kicsi és közepes méretűek, a sérült szemek száma alacsony. A babok illata visszafogott, frissnek nem mondható, amit az első pár csapolás meg is erősít. A lejárati dátumból következtetve nem egy régóta bezacskózott kávéval van dolgunk, de az illatok, a lefolyás és a kóstolásos teszt nem ezt igazolják. A lefolyás tipikusan fáradt, idegesen táncoló egérfarok, ami feketén indul, majd hirtelen kifakul, rosszul krémesedik. 17g-os dupláig mentem fel az adagolásban, de jobb nem lett, szimpla vagy dupla, látszólag teljesen mindegy. A kávé krémje világos, sárgásbarna, a krém állaga nem lenne rossz, de nagyon hamar szétoszlik, könnyen szétkeverhető, a kávé könnyen kibillenthető a crema alól. Az ital konzisztenciája nem megfelelő, hígnak mondható, színe középbarna. A kávé íze lapos, fáradt, keserű-savanyú, nyomokban közép-amerikai kávék ízeit vélem felfedezni. A helyzet cukorral és/vagy tejjel sem javítható. Kapucsínóban olyan keserűség jött elő, hogy nem tudtam meginni még cukorral sem. Senkinek nem merném ajánlani ezt az Arcaffé blendet.


arcaffe roma szemes kávé teszt kávébabokarcaffe roma szemes kávé teszt csapolásarcaffe roma szemes kávé teszt kifolyás
arcaffe roma szemes kávé teszt krémarcaffe roma szemes kávé teszt shotarcaffe roma szemes kávé teszt eszpresszó

Összegzés: Közepes pörkölésű, többnyire ép szemekből álló kávébabok, melyek felületén olajkiválás nem látható. Elkészítése az átlagosnál finomabb őrlési beállításokat, és extrém magas hőfokot igényel, amivel sok otthoni kategóriás gépnek könnyen meggyűlhet a baja. A tökéletes beállítást elkapni nem egyszerű, és annak hiányában kellemetlen ízekkel büntethet. Ha minden paraméter stimmel, akkor a krém vastagsága megfelelő, a cukrot is megtartja, de a fogyasztás végéig nem tart ki. Ízvilága étcsokoládés, mokkás, pici pörkölt mogyorós aromával, és némi citrusos gyümölcsösséggel. Sajnos extrém módon öregszik, és nagyon könnyen ellaposodik. Testessége közepes, utóízében enyhe keserűség felfedezhető.

Pörkölés
Világos Közepes Közepesen sötét Sötét
 
Arabika Robuszta
100% 0%
Ajánlott kávékészítési eszköz Ajánlott kávékészítési mód Mennyire szerettük
Eszpresszógép
Automata kávégép
Filter, Frenchpress, AeroPress
Kotyogó
Risztrettó
Eszpresszó
Tejes ital
Hosszú kávé
 

 

Ha kóstolta már ezt a kávét pontozza le Ön is a mi pontozási rendszerünk alapján, illetve írja le véleményét!
A tesztel kapcsolatos véleményét elmondhatja fórumunkban. Kattintson ide!