KezdőlapbelépésregisztrációFórumkosárfacebookyoutube

Valós riport egy Amatőr Barista Bajnokságról

amatőr barista bajnokság helyszíne, a kávé háza2012. március 25-én a megújult KÁVÉ HÁZA (Az Év Kávéháza Magyarországon 2011.) adott helyszínt a II. Magyar Amatőr Barista Bajnokságnak. A KÁVÉ HÁZA csapata már több ízben tanúbizonyságát tette annak, hogy szívén viseli a barista szakma és a kávéházi kultúra fejlődését. Vasárnap sem volt ez másként, hisz magára vállalta a verseny megrendezésének technikai feladatait és anyagi terheit, amit ezúton is köszönünk minden kávékedvelő nevében.
A bajnokság a profi WBC szabályainak rövidített változata alapján került lebonyolításra, vagyis nevezhetnénk akár félprofi bajnokságnak is, hisz technikai, érzékszervi pontozásában tökéletesen megegyezett, csupán a kötelezően elkészítendő italok száma és a rendelkezésre álló idő vonatkozásában volt eltérés. A szervezők az emeleten lévő oktatóteremben biztosították a géppróba és gyakorlás lehetőségét, ahol a versenyhelyszínnel megegyezően egy FAEMA E61 eszpresszógép és egy Mahlkönig K30 Vario, valamint 30 perc állt a versenyzők rendelkezésére.

amatőr barista bajnokság tóth márkAz idei bajnokságra öt versenyző jelentkezett, köztük egy 11 éves fiatalember. Nem írtuk el! A hazaiak versenyzője Tóth Márk a maga 11 évével nem élvezte a hazai pálya előnyét. A sorsoláson az első számot húzta, így egyből a mélyvízben kezdett. Már az előkészületeknél látszott, hogy komoly iskolában, jó kezek alatt formálódik. A kezdést követően elmondta, hogy egy világosabb pörkölésű Lucky Cap bolíviai versenykávét választott, mert szerinte ez a tejben és eszpresszóként is szépen szerepel. A kapucsínókkal kezdte az italkészítést, és a szervírozásnál az egyik csészét kissé kilöttyintette, félretette, majd nekilátott és készített újat. Elképesztő lélekjelenlét egy 11 éves fiútól. Ezt követően az eszpresszókat készítette el, jelezve a zsűri felé, hogy „a risztrettót jobban kedvelem, de édesapám csak keveset enged inni belőle”. A különleges italához kettő eszpresszót használt, majd újabb kettő eszpresszóból és egy csipet pestoból shakeratot készített, amit az ital tetejére koronázott. Szépen elpakolt és jelezte, hogy TIME! A technikai malőr, és a különleges ital nehézségi foka miatt gyakorlatilag a hat eszpresszó helyett tizet készített el versenyidőn belül. Congratulation!

amatőr barista bajnokság dienes tibor (arabica royal)Másodikként Mosonmagyaróvárról az Arabica Royal versenyzője Dienes Tibor mutatta be versenyprogramját. Szép, kézzel készített, sajátmárkás csészéket használt, melyek formája elmondása szerint jelentőséggel bír, hogy a saját pörkölésű blendből készített italai a legélvezhetőbbek legyenek. Eszpresszó italokkal kezdett, amit a kapucsínók követtek. Első ránézésre talán nagyok voltak a kapucsínos csészék, amit a program végén a zsűri le is méretett, de ennek eredményét sajnos nem tudhatta meg a nagyérdemű. Tibor előadásában érezni lehetett, hogy most magáért küzd a saját kávéjával. Első „bálozóként” apró kézremegéssel küzdött, amit talán fokozott az is, hogy népes szurkolótáborral érkezett. Az egész család Tibiért szurkolt! Különleges italnak kettő latte machiatot készített, amit gyümölcsszirupokkal ízesített. Tibornak is szívből gratulálunk!

amatőr barista bajnokság papp péterHarmadikként Papp Péter ugrott neki a feladatnak Pécsről. Péter már második alkalommal vett részt az amatőr barista bajnokságon, ami érezhető is volt a mozgásán. Molnár Tamás a Four Seasons baristája, a többszörös bajnok Molnár Attila öccse segédkezett Petinek. Erős eszpresszós kezdés után határozott kappucsínókkal támadta a zsűrit a versenyző. Vulkanikus területen termelt Speciality kávét használt, ami kicsit hosszabb extrakcióval készült, mint szerette volna, de ez benne van a versenyhangulatban. Péterért menyasszonya is nagyon izgult, aki most bizonyára megértette, milyen fontos párjának ez a hobby. A különleges italához a kávé alapjegyeihez igazodva saját készítésű eperpépet használt, amire eszpresszót csapolt és mandulás habbal koronázta. Egy kávékedvelő, üdítőital képviselőtől több mint tisztességes produkciót mutatott be. Papp Úr, gratulálunk!

amatőr barista bajnokság dömötör dávidA következő versenyző Bajáról érkezett. Dömötör Dávid saját bevallása szerint home baristaként csiszolja tudását, ennek ellenére komoly programot rakott össze. Mivel otthon a konyhában sok eszköz nem állt rendelkezésére a rendezők minden hiányzó eszközt és alapanyagot biztosítottak számára. Ezzel az opcióval egyébként többen is éltek. Dávid egy 90/10-es Tazza d’Oro olasz pörkölésű keveréket használt, ami elmondása szerint a markánsan karamelles jegyei és a bogyós gyümölcsökre jellemző savassága miatt tetszett meg neki. Szinte szugerálva az öreg E61-et, elképesztő koncentráltsággal készítette el az eszpresszókat. A kapucsínóhoz egy általa nagyon kedvelt, 3,5% zsírtartalmú Cserpes friss tejet használt, ami ezúttal hálátlan tejjé változott. Valószínűleg túlhűtötte a versenyző, emiatt az üveg nyakán megdermedt a tejzsír és nem akarta elhagyni lakhelyét. Dávid nem esett kétségbe, elkészítette a kapucsínókat, ahol kihangsúlyozta a karamelles kávéjegyek és a tej tökéletes egyensúlyát. Különleges italához saját készítésű, fűszeres, bogyósgyümölcs „lekvárt” használt, amire egy-egy eszpresszót csapolt. Még hogy home barista? Gratula!

amatőr barista fitos lászlóÖtödikként Fitos László kezdte meg a programját, amihez a zacskó alapján Has Bean kávét használt. Az első 20 másodpercben olyan dinamizmussal és energiával kezdett, hogy megállt a levegő. Aztán elkezdődött Laci számára a rémálom. Betárazta a kart az eszpresszóhoz, majd hanyag karpörgetést próbált és a kávé a padlón landolt. Újra tárazott, de a következő adag is a padlón végezte. Harmadszorra már óvatos volt, de 50 másodperc után csupán egy csepp kávé jelent meg, ami összekente a csészét. Új csésze, új csapolás, ugyan az a probléma. A kapucsínónál állított a darálón, de elmaradt a garatürítés, így a hiba nem szűnt meg, ezért a kapucsínot is újra kellett készítse. A nehézségek felőrölték a versenyzőt, így sajnos félig kész programmal fejezte be a vetélkedést. Laci becsületére váljék azonban, hogy nem adta fel félúton, hanem tisztességgel elvitte a programját, amíg lehetett. Bizonyára sokat tanult a történésekből, mi szurkolunk, hogy jövőre újra megpróbálja. Gratulálunk.

A zsűri tagjai voltak:

Pontozó bírók:
  • 1. Hajcsunk Tibor az SCAE regionális koordinátora, Okleveles barista bíró (Egyesült királyság - Magyarország), SCAE Nemzetközi tréner.
  • 2. Szongoth János az SCAE Nemzeti koordinátora, Okleveles barista bíró (Egyesült királyság - Magyarország)
  • 3. Sóti Róbert - Okleveles barista bíró (Egyesült királyság - Magyarország), SCAE Nemzetközi tréner.
  • 4. Bóka Csaba - Okleveles barista bíró (Magyarország)
  • 5. Kántor Tímea
Ellenőr – főbíró (a főbíró pontjai nem számítanak be): Tóth Sándor a Magyar Kávé Egyesület elnöke, Okleveles barista bíró (Egyesült királyság - Magyarország), SCAE Nemzetközi tréner, többszörös magyar bajnok, CGS. világbajnoki 6. helyezett.

amatőr barista bajnokság bírókamatőr barista bajnokság bóka csaba, és hajcsunk tiboramatőr barista bajnokság szongoth jános, és tóth sándor

Az Amatőr Bajnokság szervezőjét és főbíráját kérdeztük a verseny végén, hogy miként értékeli a rendezvényt?
Elsőként megköszönöm minden versenyzőnek, hogy készült és tisztességesen végig küzdötte a mai napot. Külön köszönöm a bíráknak és az időmérőknek, hogy tiszteletdíj és utazási költségtérítés nélkül a lelkes fiatalokra és a hazai kávékultúrára áldozták ezt a vasárnapot. Itt viszont a Magyar Kávéegyesület elnökeként azt is meg kell jegyezzem, hogy Balázsi Péter és a kávékereskedelemben is érintett zsűritagokon kívül egyetlen hazai kávékereskedő képviselője sem jelent meg a rendezvényen. Ezt nem tartom helyes hozzáállásnak, hisz mindegyik arról panaszkodik, hogy kevés a hozzáértő barista a vendéglátásban, de ilyenkor elmennek medvehagymát szedni. Arról már nem is beszélek, hogy a tavalyi amatőr barista bajnok sem tisztelte meg a versenyzőket a jelenlétével. Ez nem elegáns! Bár tudom, hogy emiatt most néhányan megharagszanak rám, de ki kell mondani a tényeket, különben nem lesz változás. A hiba nem a jelenlévők készülékében van. Visszatérve a történésekre. Mint szervezők egy ponton komoly hibát követtünk el. A szombati napon mindkettő gépet összehangoltuk, vízhőmérsékletet egységesen 93 fokra állítottuk, vadonatúj felsőszűrőket, tömítést és komplett új karokat raktunk fel. A verseny reggelén azonban a versenygépet felügyelő technikus a kazánt nem légtelenítette, emiatt az első versenyzőnél fals adatot mutatott és a tejhab készítésnél a kazánnyomás beesett, ami miatt az első versenyzőnek, aki egyébként a mi csapatunk tagja, nem várt problémával kellett megküzdenie. Ez szörnyű érzés volt, de még szörnyűbb lett volna, ha mással történik. A technikus természetesen felelősségre lett vonva. A későbbiekben semmilyen technikai probléma nem nehezítette a versenyt. Amatőr szinten nagyon komoly versenyprogramokat láttunk. Sok-sok apróság is a helyén volt, és látható, hogy a profi kategóriából ellesett megoldások is megjelentek. Reményteli produkciók voltak. A zsűri rendkívül komolyan vette, minden feladatnál a profi értékelési rendszer szerint jártak el. Ez az áprilisi profi bajnokságra számukra is fontos tréning volt. A látogatók és szurkolók is szép számban megjelentek, szerintem fergetegesen jó hangulatú rendezvényt tudhatunk magunk mögött.

Bizonyára mindenkit foglalkoztatnak az eredmények, de ezt április 14-ig kizárólag a Különleges Kávék Európai Szövetségének regionális koordinátora ismeri, hisz a pontozólapok összesítését hivatalosan Ő végzi, így egy mappába magával vitte. Tehát mindenkit várunk Budapesten a Grand Hotel Corintiában a Kreatív Kávéfórumon.


A fotókat Kovács Viktor készített. www.kovacsviktor.com