Menu

A kávéval, kávékészítéssel, és kávézással kapcsolatos szavak magyarázatai

63 bejegyzés van a lexikonban.
Keresés a lexikon bejegyzései között
Kezdődik ezzel Tartalmazza a keresőszót Pontosan megegyezik Hasonló a keresőszóhoz
Összes A B C D E F H I K L M N O R S T W
Bejegyzés Meghatározás
Baci

Üvegpohárban szervírozott kávékülönlegesség: 2/3 eszpresszó + 1/3 folyékony tejszín

Barista

Az olasz eredetű barista szó egyszerűen bárost jelent. Az Egyesült Államokban, a hetvenes-nyolcvanas években indult espresso-kultusz hirtelen magas rangra emelte a kávéhoz és az eszpresszó technológiához értőket. Baristának azóta világszerte az espresso technológiát jól ismerő, espresso alapú italokat készítő bárost nevezik. A barista hivatás egyszerre hasonlítható a mixerhez és a sommelierhez. A mixer alapvetően a bár mögött dolgozik, feladata az italkészítés, vendégkezelése jellemzően közvetlen.

A barista eszpresszó alapú italokat és italkülönlegességeket készít, napi munkája a mixerhez, alapanyaggal kapcsolatos tudása a sommelierhez hasonlítható. Ért a különböző kávéfajtákhoz és tudja, hogyan kell az egyes kávéfajtákhoz igazítani a daráló beállítását, ismeri a kávégép működését, képes olyan új és egyedi italokat kitalálni, melyek ízben harmonizálnak és egy adott alkalomhoz illeszkednek. A barista egy kicsit műszaki ember is, hiszen van, hogy több kávéőrlővel és nagy teljesítményű kávégéppel dolgozik. Mindezek mellett gyakran a pultnál történő értékesítés feladata is rá hárul.

A barista hivatás, más formában ugyan, de már több mint száz éve is létezett hazánkban. Abban az időben, amikor Budapestet mint a kávéházak városát emlegették, volt kávéspincér képzésünk, amelynek kitanulásához hosszú, gyakorlattal eltöltött évek kellettek. Ma, a nemzetközi trendeket is figyelve, joggal remélhetjük, hogy újra beköszönt a kávézók, kávéházak reneszánsza. Évszázados kávéházi hagyományokkal bíró és a kávézás élményét napjainkban újra felfedező országunkban a barista munkakör hamarosan megkerülhetetlen része lesz a vendéglátó szervezeteknek.

Bécsi kávéiskola

A bécsi kávéitalok meghatározó jellemzője az alapkávéhoz gazdagon hozzáadott tej, tejszín és tejszínhab.

Bicerin

Torino specialitása a bicerin, sokáig csak az arisztokraták itala, mivel a hozzávalók ára az alacsonyabb réteg számára megfizethetetlen volt. Valóban egy nemes italról van szó. Elkészítésekor a forró kakaó van alul, arra öntik az eszpresszót, azt megszórják fahéjjal, és végül lassan (a rétegezés miatt) az egészet felöntik tejhabbal. Elegánsan előkelő.

Kávékorzó Független Kávémagazin - Kávélexikon

Támogató partnereink

althaus teabristot kávébwt vízkezelési technológiák catler carraro kávécellini kávécontador caffé kávéexpolygon kávégép alkatrészek, kávéfőzők, kávédarálókgaggia momentigoppion caffeilly caffe Kávébár Bazár - KávéfórumKapucziner Kávémanufaktúraluckycap kávémaromas kávémahlkönig kávédarálók    molinari kávénaturalmix Nespresso pacificaffe kávé pallyotz kávé pannon kávépasco kávépascucci kávépellinisaecovaldocafe