KezdőlapbelépésregisztrációFórumkosárfacebookyoutube

Automata kávégépek a kínpadon - Automata teszt: vizsgálati szempontok

Tartalomjegyzék


A vizsgálati szempontok a következők voltak:
  • Az ital vizuális vizsgálata
  • A kapott kávé konzisztenciája, állaga
  • A kávé íze, aromája

Az Odea, és a Talea nagyjából 1 perc elteltével jelezte, hogy üzemkész, míg az Incanto-nál két perc volt ez az idő. Mindhárom gép végrehajtott egy átöblítést is, ami jótékonyan hat a készülék átmelegedése szempontjából, de ennyi idő után senki se várjon csodát. Érdemes forró víz kiengedésével elősegíteni a készülékek további melegedését, illetve így a csészénket is előmelegíthetjük.

Első körben a magas arabika tartalmú kávékat próbáltam. A Molinari Cinque Stelle-t, és a Musetti Paradiso-t. Minden automata elég jól teljesített, a lefolyás szép volt, a krém arabika ellenére bőséges, különösen a Molinari Cinque Stelle-nél volt nagyon látványos a krémorgia. A La Pavoni Europiccola-val is élmény volt elkészíteni ezeket a kávékat, mint valami sűrű olajfesték olyan lefolyást produkáltak. Videók a youtube csatornánkon megtekinthetők!

automata kávégép saeco talea ring molinari cinque stelle krémautomata kávégép saeco talea ring krém közeli
automata kávégép saeco odea musetti paradisoautomata kávégép saeco talea ring musetti paradisoautomata kávégép la pavoni europiccola musetti paradiso

crema színárnyalat közeliA kávékat szemrevételezve az automaták kávéi elég hasonlatosan néztek ki, de jobban megvizsgálva már feltűntek a különbségek. A Talea Ring gyakorlatilag szinte csak krémet nyomott a csészébe olyan sűrű volt a kapott kávé, míg a másik két automata és a La Pavoni, nagyjából egyforma volt, de a karos gép egy árnyalattal sötétebb, és szebben mintázódó cremát produkált.

crema színárnyalat összehasonlításÍzben is győzött a hagyományos technika, az ízek élénkek voltak, éltek, az aromák nagyon szépen kivehetőek voltak. Ezt legjobban a Talea Ring közelítette meg, ettől egy picit lemaradt az Odea Giro, és végül az Incanto De Luxe. Az Incanto gyengébb szereplése valószínűleg a kevesebb kávéfelhasználásnak tudható be (bár mindhárom automata a maximum dózisra volt állítva). A kávépogácsája szélesebb, és laposabb volt mint a másik két gépnél, és a kapott kávé, bár kinézetre teljesen rendben volt, ízben mégis hígabb-vizesebb érzetet keltett.

Az automaták picit elkenték, összemosták az ízeket, ami csak akkor tűnik fel, ha közvetlen kóstolja valaki a La Pavoni által készített kávét is. Önmagában nagyon jónak találtam az eredményt. Megkockáztatom, hogy a végeredményt tekintve, jobb mint ugyanaz a kávé podos változata. (a friss darálás, és magasabb adagmennyiség miatt, sűrűbb, testesebb). Viszont a daráló beállítás mondhatni kulcsfontosságú, mert akár egyetlen fokozat a kelleténél durvább irányba történő állításánál, azonnal észrevehetően hígul a kávé, és üresednek, laposodnak az ízek.

A robusztás kávéknál romlott a helyzet. Ez meg is lepett, mert pont ellentétes eredményre számítottam. Az automaták olyan émelyítő kávét készítettek a Musetti 201-ből, hogy csak alig tudtam megkóstolni is, míg a La Pavoni Europiccola egy teljesen fogyasztható eredményt produkált. Persze lehet, hogy ez csak a saját ízlésemet tükrözi, de a nagyon robusztás kategóriában az automaták produktuma nekem egyáltalán nem tetszett.

Konklúziónak elmondhatom, hogy az automaták jól szerepeltek a teszten. A felhozott vádpontok nagy része megcáfolható. Legfőbb gyengéjük számomra a reggeli első kávé, ami különböző trükkökkel némileg korrigálható (forróvíz kiengedése, pre-ground üzemmódban történő átöblítés, stb.). Ettől eltekintve eléggé megközelítik a hagyományos gép, és daráló kombinációt. De persze csak megközelítik. A csúcs továbbra is természetesen megfelelő kezekben a hagyományos kávéfőző és daráló párosítás.

Irodába, otthonra, ahol nem kívánnak belemélyedni a kávékészítés művészetébe, jó választás lehet az automata kávégép. Itthon viszont szívesebben kivárom míg bemelegszik a La Pavoni, mert a kapott eredmény mindenért kárpótol.

Aki automata kávégép vásárlásán töri a fejét, annak érdemes az újabb kerámia őrlős változatokat keresni. Ezek csendesebbek, és elég jól beállítható az őrlő részük, hogy kellően finomra őröljenek. Egy jó állapotú használt gépet már 50.000.- Ft körüli összegért hazavihető garanciával, míg ugyanez újonnan 90-100.000.- Ft, ha valaki idegenkedne a használt gépektől. A drágább gépek esetében leginkább a plusz szolgáltatásokat (kijelző, tejsziget, beépített hűtő, stb.) fizetteti meg a gyártó, de már az alapmodell Odea is nagyon jó kávét készít, ha a darálóját kellően beállítottuk a használni kívánt kávéhoz. Gépválasztáskor mindenki gondolja át, hogy mik azok a szolgáltatások, amire valójában szüksége van, és annak megfelelően válasszon.

Egy dologról azonban nem szabad elfeledkezni. Hiába automata a gépünk, ettől függetlenül ugyanúgy tisztán kell tartani : elmosni a csepptálcát, üríteni a zaccfiókot, elmosni, és szilikonzsírral lekezelni a központi egységet, és időnként vízkőtleníteni a készüléket. Ha ezeket betartjuk, akkor nagy valószínűséggel sokáig élvezhetjük a készülékünket.



A cikk még nem ért véget, kattintson a folytatásra.