KezdőlapbelépésregisztrációFórumkosárfacebookyoutube

Gasztrobloggerek párbajoznak a Nespresso receptversenyén

A Nespresso recept párbajt írt ki 8 gasztroblogger meghívásával. A versenyzők tiszta eredetű (Pure Origin) Grand Cru kávéőrleményeket kapnak, melyek felhasználásával kell új, izgalmas recepteket alkotniuk és kreációjukkal pedig párbajra kelniük vetélytársaikkal.

A Nespresso Kávépárbaj 4 elődöntőjében egy-egy gasztroblogger pár csap össze az adott termőterületről származó kávéőrleményből készült kávéreceptjével a Nespresso magyarországi Facebook (https://www.Facebook.com/Nespresso.HU) oldalán. Az Ízhuszár és a Rántotthús wokban bloggerei Indriya from India kávé alapú recepttel szállnak ringbe, a Mézes Élet és az Ízmester írói Rosabaya de Colombia recepttel versenyeznek, az Ízharmónikus és Mirelle konyhája Dulsao do Brasil kávéból készült alkotásokkal mérik össze tudásukat, az „Az vagy, amit meg(t)eszel” blog készítője pedig HahoPihe konyhájával verseng Bukeela ka Ethiopia kávé alapú kávékölteményekkel. A verseny célja, hogy adott termőterületekről, tehát Indiából, Kolumbiából, Brazíliából és Etiópiából származó őrleményekből izgalmas, új kávéreceptek készüljenek, amelyeket bárki akár otthon is elkészíthet.

A kihívás lényege az, hogy a versenyzőknek saját kávérecepteket kell kikísérletezniük, amelyhez páronként egy-egy adott Pure Origin Nespresso kávéőrleményt használnak fel, a kávékoktélok elkészítése mellett pedig népszerűsíteniük is kell saját receptjeiket olvasóik között, akik a Nespresso Facebook oldalán július 27-től augusztus 14-ig szavazhatnak arról, hogy a nyolc közül melyik receptet tartják a legérdekesebbnek, legjobbnak. A Nespresso rajongók választják ki, hogy a párbajokból egy-egy fordulóban kik kerülhetnek ki győztesként, így szűkül a mezőny nyolcról négy főre. Az 5. fordulóban, az az a döntőbe jutott négy recept közül a legjobbat augusztus 10. és 14. között szavazhatják meg a rajongók.

A felhasznált, tiszta eredetű őrlemények (Pure Origin) egyedülálló karakterrel rendelkeznek, valamennyi egyetlen, kivételes termőhelyről származik, melyet Nespresso kávészakértők derítettek fel. Az Indriya from India 10-es intenzitású, intenzíven testes espresso dél-indiai Arabica és Robusta kávék keveréke. Hosszan tartó, mégis gyors pörkölése ellensúlyozza erőteljes karakterét, és kiemeli a kakaós jegyeket, valamint a bors és a szerecsendió fűszeres aromáit. A Rosabaya de Colombia 6-os intenzitású lágy alapjegyű kolumbiai Arabica-keverék, amely a piros gyümölcsökből készült lekvárok tipikus aromáit és boros ízeket hordoz. Mivel kisméretű ültetvényeken termesztik, szüretelését kézzel, feldolgozását pedig az úgynevezett nedves módszerrel végzik. Az egyes fajták elkülönített pörkölése kihangsúlyozza a gyümölcsös ízjegyeket és savasságot, valamint testességet kölcsönöz az italnak. A Dulsao do Brasil egy tiszta Arabica kávé, mely sárga és piros brazíliai Bourbon kávék finom keveréke. Bársonyosan selymes, elegánsan kiegyensúlyozott íz és finoman pörkölt gabona jegyek hangsúlyozzák. A kávészemeket félszáraz módszerrel dolgozzák fel, így a külső héjban lévő cukor édes íze átjárja a kávét, az elkülönített pörkölés pedig hangsúlyozza az elegánsan kiegyensúlyozott, bársonyosan édes és enyhén gabonás ízt. A Bukeela ka Ethiopia egy 3-as intenzitású lungo, azaz hosszú kávé, mely a jázminra, fehérliliomra, bergamottra és narancsvirágra emlékeztető illatjegyek jellemeznek, fás jegyekkel társulva. Az őrlemény egy az etiópiai Sidam régióból származó mosott Arabica, valamint egy nyugat-etiópiai mosatlan Arabica kávéfajta elkülönített pörkölésével készült kávéőrlemény. A rövid ideig tartó, erőteljes pörkölés garantálja a testességet, míg a könnyű és hosszabb pörkölés megőrzi a kávé ízletes jegyeit.

A nyertes gasztroblogger egy 300 000 forint értékű utazási utalványt nyer, továbbá a szavazásban résztvevők között a Nespresso egy Nespresso Pixie Clips kávégépet is kisorsol.

A Nespresso nem először dolgozik együtt bloggerekkel, ugyanis tavaly tíz bloggert hívott meg #CoffeeChallenge nevű receptversenyére, melynek során a versenyzők egy gondosan összeállított fűszer és kávé kapszula csomagot kaptak, ezeket a hozzávalókat és persze saját ötleteiket kellett felhasználniuk egyedi receptjeikhez. Az inspirációt akkor három féle Nespresso Grand Cru őrlemény szolgáltatta, valamint olyan különleges és hétköznapi fűszereket is fel kellett használni, mint például szegfűszeg, kardamom, citrombors, narancsvirágvíz és szerecsendió-virág, vagy kakaópor és narancs.