A PUNTIN CAFFE’ egy kézműves pörkölésű kávé, amit 1970 óta Monfalconeban (Trieszt mellett) készült. 2014-től Sergio Puntin folytatja tovább a családi hagyományt Mórahalmon. Az Isola D'oro egy kifinomult ízvilágú eszpresszó. Intenzív izű, bársonyos, testes és tartós izvilág jellemzi. Túlnyomorészt Brazil és közép- Amerika arabika kávébabok alkotják, indiai robuszta hozzáadásával. Koffeintartalma közepes mértékű- tudtuk meg a forgalmazótól.
Tisztelt Olvasó!
Tesztünk óhatatlanul szubjektív, eredményeink függnek a rendelkezésünkre álló gépektől, és a tesztelők egyéni izlésétől, mindazonáltal elég jól megközelítik azt a végeredményt, amit egy fogyasztó fog tapasztalni otthonában a hozzávetőleg hasonló képességű háztartási gépei birtokában. A kereskedelmi minőségű (tehát kiváló) gépeket használó kávézók hozzáértő személyzettel sokkal többet is kihozhatnak a kávékeverékekben rejlő ízekből, de hozzáértés és a minőség iránti elkötelezettég hiányában a mi eredményeinket is alulmúlhatják.
Pontozás:
Krém egységessége, tartóssága: 1-5 pontÍz harmónia: 1-10 pont
Testesség: 1-5 pont
Ár/érték arány: 1-10 pont
A tesztelés szempontjairól bővebben itt olvashat!
Kávé típusa: Puntin Caffe Super Bar
Pörkölés ideje: , Lejárat ideje: 2016.03.21, Csomagolás: 1kg-os szelepes csomagolás
Ár: 3.500 - Ft/kg, Forgalmazó adatai
Paljoc:
Tesztmintánk ezúttal egy sötét, olajosra pörkölt, robusztát is tartalmazó blend volt. Átlagnál finomabb őrléssel szép lefolyást tudtam adni, de a pozitív élmények itt gyakorlatilag véget is értek. Hőfokkal a beállítható minimum értéktől felfelé szinte mindent megcéloztam, próbáltam kisebb és nagyobb dózissal, csepegős lefolyással és gyorsabbal is szóra bírni, risztrettóként, eszpresszóként és tejes italban is vallatva, de a küzdelmet ezúttal nem koronázta siker. Minden esetleges kellemes aromát gyakorlatilag elnyomott egy keserű, füstös, égett íz. Bevallom, nem tudtam rájönni, hogy hol csúszott el ez a blend, ittam már ehhez hasonló sötét pörkölést, ami befogadható volt számomra is /noha kedvencem nem lett/, de a mostani tesztminta véleményem szerint valamiért nem ütötte meg a vállalható szintet. Elképzelhető az is, hogy valamelyik összetevője nem tolerálja már ezt a pörkölési szintet, és ez nyomta rá a bélyegét a blendre...
Kávégép: Catler ES9010 / Kávéőrlő: Catler CG8010
Pontszám: Krém: 4 / Íz, harmónia: 3 / Testesség: 3,5 / Ár-érték arány: 4 / Összpontszám: 14,5
Monyesz:
Ismét egy olajkiválásig pörkölt blendet kaptunk tesztre, itt-ott törött szemekkel. Próbáltam az előző tapasztalatokat felhasználva beállítani a főzőt és a darálót, így viszonylag gyorsan meglett az ideális beállítás. Az alacsonynál kissé magasabb hőfoknál, 17 gramm őrleménynél és átlagos körüli darálásnál kötöttem ki, miután közepes hőfoknál kezdetem a kísérletezést. Sajnos nagy változatost nem tapasztaltam az előző mintához képest, az ízt alapvetően meghatározó masszív keserű alap mellett semmi nem tudott kibontakozni. A lefolyás végi szőkülésből azt sejtem, hogy a minta kora csak rontott ezen, az ízek elpárologtak, ami maradt, az pedig alig élvezhető. A crema ugyan mintázódásra hajlamos, elég vastag, de szinte ez az összes jó az elkészült italban. Úgy gondolom, ez a blend így élvezhetetlen, több szintet kellene világosítani a pörkölésen, hogy értékelhető legyen egy kávészerető részére.
Kávégép: Gaggia Baby '80 / Kávéőrlő: Compak K6
Pontszám: Krém: 4 / Íz, harmónia: 3 / Testesség: 4 / Ár-érték arány: 4 / Összpontszám: 15
Toobee:
Idei hatodik tesztkávénk a P2 fedőnevet kapta. Túlpörkölt, erősen olajos, és émelyítő és kellemetlen szagú, bár a szemek zölden szépek lehettek. Őrlés után kenyeres, mokkás édességet éreztem. Nagyon sokat próbálkoztam a kávéval, hogy valami jót sikerüljön kihozni belőle az előző csomagok kudarcai után, és ez sikerült is egy nagyon érdekes és rendkívül pazarló beállítással. 15,9 gramm őrleményt mértem ki, ennek finomsága a szokásostól eltér, mert lassú lefolyással tetszett. Inkább a még finomabb őrlés, gyengébb tamperelés irányba vittem el. A fejhőmérő induló hőmérsékletét 84 fokra állítottam be. Most jön a csavar az egészben: 10-11 gramm kávé leengedése után raktam alá egy másik csészét, mert kíváncsi voltam, hogy hol bújik meg az a keserű, rossz íz, amit nem tudtam eltüntetni. Az első csésze finom, olvasztott csokoládéra hasonlító ízeket mutatott. A választott paraméterekből adódóan olajos, testes volt ez a csésze kávé. A második csésze 15 grammosra sikerült, kóstolás után ment a mosogatóba. Szóval, ha valaki találkozik ezzel a kávéval, akkor nyugodtan próbálja ki ezt a beállítást, nem hiszem, hogy csalódni fog.
Kávégép: La Scala Eroica 1L/ Kávéőrlő: Sirman
Pontszám: Krém: 4 / Íz, harmónia: 5 / Testesség: 5 / Ár-érték arány: 5 / Összpontszám: 19
Lorien:
Az előző Puntin mintához hasonlóan most is erősen sötét, olajosra pörkölt, ép szemekből álló mintát kaptunk, ezúttal valamivel magasabb robuszta tartalommal (kb. 30-35%). Most is a megszokottnál finomabb őrlést kell alkalmazni, továbbá extrém alacsony hőfokot (90 fokos bojler-hőmérséklet állítottam). A dupla szűrőbe most sem fért 16-17 grammnyi őrleménynél több. Általában a szabványos vagy annál picit vékonyabb lefolyással kaptam a legjobb végeredményt. A krém enyhén mintázódik, mennyisége bőséges, de állaga lehetne valamivel jobb is: noha a csésze oldalára felkúszik, de a cukrot épp csak pár másodpercig tartja, majd gyorsan alábukik. Ismét megállapítható, hogy kíméletesebb pörköléssel talán többet meg lehetne mutatni a keverék értékeiből, a pörkölt ízek szinte mindent elfednek, és az égett-kesernyés utóíz hosszasan megmarad, az összhatás szinte olyan mellbevágó, mint amikor egy nagyon szikár, száraz stout sört kóstolunk. A cukor szinte kötelező hozzá, ilyenkor azért feljönnek a kakaós, nugátos, pörkölt gabonás, karamellás alapízek, robusztás fűszerességgel, némi füstösséggel. Tejes italban sem villantott túl nagyot, habár jobban tetszett, mint az előző Puntin keverék.
Kávégép: La Cimbali Domus Classic / Kávéőrlő: Mazzer Mini
Pontszám: Krém: 4,5 / Íz, harmónia: 3,5 / Testesség: 4,5 / Ár-érték arány: 4,5 / Összpontszám: 17
Weinmaker:
Sötét, olajtól csillogó kávészemek jellemzik a mintát. A babok épek, egészségesek, de illatuk nem túl jó. Az átlagosnál finomabb irányba kellett elmozdulnom, hogy megfelelő lefolyást kapjak, majd következett a játék a helyes hőmérséklet megtalálásával. Ez a blend is alacsony hőfokon hozta a legjobbat, csakúgy mint a korábban kóstolt Puntin kávé. A lefolyása szép, és a krém bőséges, mintázódásra hajlamos. A cukrot süppedősen nyeli el, és kitart a fogyasztás végéig. Sajnos ízek tekintetében már nem ennyire rózsás a helyzet. Az erőteljes pörkölés rányomja bélyegét az ízekre. Cukorral némileg javítható az összkép, de a kesernyés, füstös íz még így is végig megmarad. Persze ott vannak a kakaós, pörköltmagvas, nugátos ízjegyek, de a nem túl kellemes kesernyésség és füstösség is.
Kávégép: 2elle Eletta (Bezzera Giulia) / Kávéőrlő: Anfim Caimano Titanium
Pontszám: Krém: 4 / Íz, harmónia: 3 / Testesség: 4 / Ár-érték arány: 4 / Összpontszám: 15
Név | Krém | Íz | Test | Ár | Össz: |
Paljoc | 4 | 3 | 3,5 | 4 | 14,5 |
Monyesz | 4 | 3 | 4 | 4 | 15 |
Toobee | 4 | 5 | 5 | 5 | 19 |
Lorien | 4,5 | 3,5 | 4,5 | 4,5 | 17 |
Weinmaker | 4 | 3 | 4 | 4 | 15 |
Összegzés: Sötét pörkölésű, egészséges, olajosan csillogó kávébabok. Illatuk nem túl kellemes. A legjobb eredmény érdekében az átlagosnál finomabb őrlési, és alacsony hőmérsékleti beállításokkal érdemes próbálkozni. A lefolyása szép. A krém mennyisége bőséges, állaga és olajossága jó, mintázódásra hajlamos. A cukrot süppedősen nyeli el, és a csésze falát megfestve kitart a fogyasztás végéig. Ízében a hagyományos olasz stílus köszön vissza: kakaós, nugátos, gabonás, pörköltmagvas, karamellás ízjegyek képében, amire azonban rátelepszik az erőteljes pörkölés miatt egy kesernyés, füstös takaró. A cukor jelen esetben jótékonyan hat az ízérzékelésre, és fogyaszthatóbbá teszi a keveréket. Testessége jó. Leginkább eszpresszónak ajánljuk.
A teszthez használt 2elle kávégépet a Pasco Kft. biztosította.
Ha kóstolta már ezt a kávét pontozza le Ön is a mi pontozási rendszerünk alapján, illetve írja le véleményét!A tesztel kapcsolatos véleményét elmondhatja fórumunkban. Kattintson ide!