Tisztelt Olvasó!
Tesztünk óhatatlanul szubjektív, eredményeink függnek a rendelkezésünkre álló gépektől, és a tesztelők egyéni izlésétől, mindazonáltal elég jól megközelítik azt a végeredményt, amit egy fogyasztó fog tapasztalni otthonában a hozzávetőleg hasonló képességű háztartási gépei birtokában. A kereskedelmi minőségű (tehát kiváló) gépeket használó kávézók hozzáértő személyzettel sokkal többet is kihozhatnak a kávékeverékekben rejlő ízekből, de hozzáértés és a minőség iránti elkötelezettég hiányában a mi eredményeinket is alulmúlhatják.
Pontozás:
Krém egységessége, tartóssága: 1-5 pontÍz harmónia: 1-10 pont
Testesség: 1-5 pont
Ár/érték arány: 1-10 pont
A tesztelés szempontjairól bővebben itt olvashat!
Kávé típusa: Drago Mocambo Brasilia
Pörkölés ideje: , Lejárat ideje: 2015.10.23, Csomagolás: 1kg-os szelepes csomagolás
Ár: 5.500 - Ft/kg, Forgalmazó adatai
Paljoc:
Ha pár szóban kellene jellemeznem a heti tesztmintát ennyit mondanék: az igazi olasz. Az ok egyszerű, a trieszti útjainkon fogyasztott eszpresszók zöme nagyon hasonlított arra az élményre amit ez a kávé nyújtott a héten. Érezhető robuszta tartalom, a múlt hetitől kicsit sötétebb pörkölés, de olajkiválás nélkül. Enyhén tarkabarka, néhány babszem jóval világosabb volt a társainál. Őrlőt a középállástól finomabb irányba tekerve, hőfokkal az alsó tartományt célozva hamar meglett az optimális lefolyás, az italt bőséges és mintázódó crema koronázta. Ízben stabil csokis, rumos, sportszelet aroma, pici fűszeresség, a jóféle klasszikus vonal minden jellemzője megtalálható. Karakteres íze a tejen keresztül is mutatta magát, finom kapucsínókat ittam belőle. Koffein tartalma jócskán érezhető volt. Néha kedvem támadt picit megégetni, ilyenkor az olasz városok azon kávézói elevenedtek meg, ahol fortyogósra hangolt La Spaziale gépekből tolták elénk a pulton a risztrettókat.
Kávégép: Magister Stella / Kávéőrlő: Catler CG8010
Pontszám: Krém: 5 / Íz, harmónia: 7 / Testesség: 5 / Ár-érték arány: 7 / Összpontszám: 24
Monyesz:
A tesztkávé illata már a zacskó bontásakor elárulta, hogy egy robusztás keveréket tartalmaz. A pörkölés jól eltalált, nincs nyoma olajkiválásnak, felesleges túlpörkölésnek. Az első próbálkozásoknál az is kiderült, hogy a minta friss, és hogy finom őrlést kíván. Viszonylag sokat kellett finomítani az őrlésen a zéró ponthoz képest. A 19grammos adag így simán befért a kétszemélyes szűrőbe. A 30mp-en túli csapolást nem kell erőlteni, ugyanakkor a mennyiséget bőven túl lehet lőni, mert a crema oly bőséges, hogy miután letisztult, majdnem egy centit esett össze a csészében. Az vízhőfok beállításra viszonylag kevéssé kényes a kávé, a durván keserű ízeket - melyeket a megégetett a robusztás keverékek általában könnyen adják - nehéz kiprovokálni. Persze széles ízspektrumra ne számítsunk, malátás édesség, rumos-csokis, sportszeletre emlékeztető fő ízvonal, melyet a pörkölt mandula színez. Utóízében - főleg cukorral, melyet egyébként jól elvisel - némi fűszerességet is mutat: szegfűszeg és vanília keveréke jön át. A testességgel természetesen nem lehet gond egy ilyen kávénál! Az egyszerűség viszont unalmassá is válhat, de aki szereti ezt a vonalat, azért mindig tartsa készenlétben ezt a blendet!
Kávégép: Gaggia Baby '80 / Kávéőrlő: Compak K6
Pontszám: Krém: 4 / Íz, harmónia: 7 / Testesség: 5 / Ár-érték arány: 6 / Összpontszám: 22
Blaze:
A teszt minta közép-olasz pörkölésű, ép szemekből áll, ránézésre olyan 25-30% robuszta hányadot tippelek. Őrléskor pörkölt magvas, szotyis illatot érzek, a darálást igencsak finomra kell venni a szép, vékony lefolyáshoz. A keverék hőfok igénye igen alacsony, ne fűtsük túl a gépet, figyeljünk a víz hőfokára. A krémre panaszunk nem lehet: bőséges, mintázódik, igencsak olajos, így a csészét is megfesti. A blend a klasszikus Olasz vonalat hozza: csokoládés-kakaós alapon egy pörkölt magvas íz nyugszik, melyet egy pici vanília vesz körbe. Ennek a kávénak jól all egy pici cukor! Kapucsinónak, macchiátónak sem rossz, én legszívesebben rövidre véve risztrettónak szerettem. Nagy meglepetéseket, savakat és gyümölcsöt ne keressünk : ez a keverék nem azt adja! A régi iskolát kedvelők biztosan nem csalódnak benne.
Kávégép: Grimac La Uno / Kávéőrlő: Mahlkönig Vario
Pontszám: Krém: 4,5 / Íz, harmónia: 6,5 / Testesség: 5 / Ár-érték arány: 6 / Összpontszám: 22
Lorien:
Ezen a héten ismét a Mocambo lépett porondra, ezúttal egy robusztásabb keverékük járt nálunk, legalább 30 százaléknyit tippelek benne. A szemek között aránylag sok töröttet találni, pörkölésük, nem egyenletes, általában közepesen sötét, olajkicsapódásnak nyoma nincs. Az átlagosnál finomabbra kellett venni az őrlését, és alacsony hőfokot kért. Érdemes volt csöpögősre venni a lefolyást, ami persze esetünkben enyhe képzavar, hiszen a gép valójában takaros kis krémgömböcöket fújt, tehát cseppek voltak, csak éppen a szokottnál jóval nagyobbak. A krémre tehát nem lehetett panasz, mennyisége bőséges, nagyon jó szerkezetű, mintázódott, a csésze falára feltapadt. A cukrot megtartotta, sőt a kanalat is. Ízvilága most nincs túlbonyolítva, szintén a klasszikus vonulaton mozog: marcipán, étcsokoládé, kakaó, földimogyoró a főbb jegyek, a pirított gabona, a karamell, illetve egy kis vaníliás fűszeresség említhető még. A robuszta jelenléte érezhető benne, de egyáltalán nem zavaró, sőt egészen szolidnak mondható. Tejes italban hozza az átlagot, és macchiátónak ennél is jobban teljesített. Koffeintartalmát egy picivel az átlagos felett éreztem, de még abszolút tolerálható szinten belül.
Kávégép: La Cimbali Domus Classic / Kávéőrlő: Mazzer Mini
Pontszám: Krém: 5 / Íz, harmónia: 6,5 / Testesség: 5 / Ár-érték arány: 6 / Összpontszám: 22,5
Weinmaker:
Kissé vegyes pörkölésű, de leginkább közepesen sötét kávébabok jellemzik a mintát. Az őrlőt a finomabb irányba kellett tekernem az átlagostól, míg hőfokban az alsóbb hőmérsékleti tartományban találtam meg az ideális beállítást. Törekedtem a vékony lefolyásra, de gyakorlatilag krém orgia fogadott. Mennyisége bőséges, állaga, olajossága nagyon jó, és szépen mintázódott. A cukrot (mondanom sem kell) könnyedén tartotta, szépen megfestette a csésze oldalát, és kitartott a fogyasztás végéig. Panasz nem lehet rá. Ízében a tradícionális olasz ízvilág köszön vissza. Étcsokoládé, kakaó, marcipán, rum (sportszelet), pörkölt magvak, és egy gondolatnyi vanília. Egyszerű, de szerethető blend, amelyből nem "könyököl" ki a robuszta, annak ellenére, hogy koffeintartalmában jól érezhető a mértéke. Leginkább risztrettó, eszpresszó formájában fogyasztottam, de kapucsínóban is szépen átjött az íze. A klasszikus vonal kedvelőinek érdemes kipróbálni. További jó hír a gyümölcsallergiában szenvedőknek, hogy azt még nyomokban sem tartalmaz.
Kávégép: 2elle Eletta (Bezzera Giulia) / Kávéőrlő: Anfim Caimano Titanium
Pontszám: Krém: 5 / Íz, harmónia: 7 / Testesség: 5 / Ár-érték arány: 6 / Összpontszám: 23
Név | Krém | Íz | Test | Ár | Össz: |
Paljoc | 5 | 7 | 5 | 7 | 24 |
Monyesz | 4 | 7 | 5 | 6 | 22 |
Blaze | 4,5 | 6,5 | 5 | 6 | 22 |
Lorien | 5 | 6,5 | 5 | 6 | 22,5 |
Weinmaker | 5 | 7 | 5 | 6 | 23 |
Összegzés: Közepesen sötét, olajkicsapódástól mentes, nem teljesen egyenletes pörkölésű kávébabok. A legjobb eredmény érdekében az átlagosnál finomabb őrlési, és alacsonyabb hőmérsékleti tartományban érdemes próbálkozni, a legjobb eredmény érdekében. A krém mennyisége bőséges, szépen minzázódik, állaga, és olajossága kiváló. A cukrot megtartja, szépen megfesti a csésze oldalát, és kitart a fogyasztás végéig. Ízvilága nincs túl bonyolítva, a már jól ismert hagyományos olasz stílus köszön vissza, hibáktól mentesen. Kakaós, étcsokoládés, pörköltmagvas, marcipános aromák jellemzik, némi rumos, fűszeres, vaníliás jegyekkel megbolondítva. Semmi nem lóg ki, az összkép igen csak kellemesre sikeredett, és az olaszos vonal kedvelőinek biztosan nem fog csalódást okozni. Testessége is nagyon jó. Leginkább eszpresszónak, risztrettónak ajánljuk, de tejes italokban is egészen jó végeredményt produkál.
A teszthez használt 2elle kávégépet a Pasco Kft. biztosította.
A termék megvásárolható webáruházunkban!
Ha kóstolta már ezt a kávét pontozza le Ön is a mi pontozási rendszerünk alapján, illetve írja le véleményét!A tesztel kapcsolatos véleményét elmondhatja fórumunkban. Kattintson ide!