KezdőlapbelépésregisztrációFórumkosárfacebookyoutube

Drago Mocambo Gran Bar - olaszos crema folyam

Drago Mocambo Gran Bar szemeskávé teszt A Drago Mocambo céget 1984-ben Németországban alapította az olasz születésű Giuseppe Drago. A céget jelenleg már a harmadik generáció képvisel és napjainkban körül-belül 3000 m2 területet fed le, IRC (Integrated Roasting Controller) automatikus programvezérlésű kávé pörkölő üzemmel rendelkezik, amely gépi támogatást nyújt a nyers kávébabok töltésében, a különösen lassú és gondos pörkölést garantálja és a legújabb generációs csomagoló géprendszert használja. A Drago család 30 éve tartó nagyszerű tapasztalatának köszönhetően Ön megízlelheti a kávé igazi titkát mely ellenállhatatlan krémes íz és zamat – aroma, ha belekortyol egy csésze Mocambo kávéba. A család minden tagja követvén a kávé előállításának minden folyamatát a kávébabtól a csészéig, a Mocambo átadja tapasztalatát partnerei részére, hogy támogassa mindazokat, akik terjeszteni szeretnék az olasz eszpresszó kultúráját folyamatos összhangban és lelkesedéssel. A Gran Bar egy kiváló blend, amit kiváló minőségű dél-amerikai, és indiai kávék alkotnak. Intenzív aromái, mint a finom csokoládé, és a fűszeres vanillia teszik egyedivé, és felejthetetlenné ezt a keveréket - tudtuk meg a forgalmazótól.

Tisztelt Olvasó!

Tesztünk óhatatlanul szubjektív, eredményeink függnek a rendelkezésünkre álló gépektől, és a tesztelők egyéni izlésétől,  mindazonáltal elég jól megközelítik azt a végeredményt, amit egy fogyasztó fog tapasztalni otthonában a hozzávetőleg hasonló képességű háztartási gépei birtokában. A kereskedelmi minőségű (tehát kiváló) gépeket használó kávézók hozzáértő személyzettel sokkal többet is kihozhatnak a kávékeverékekben rejlő ízekből, de hozzáértés és a minőség iránti elkötelezettég hiányában a mi eredményeinket is alulmúlhatják.

A Drago Mocambo kávé hivatalos forgalmazójától, a East India Trading Kft-től kaptuk a lehetőséget a tesztelésre.

Pontozás:

Krém egységessége, tartóssága: 1-5 pont
Íz harmónia: 1-10 pont
Testesség: 1-5 pont
Ár/érték arány: 1-10 pont

A tesztelés szempontjairól bővebben itt olvashat!


Drago Mocambo Gran Bar szemeskávé teszt csomagolásKávé típusa: Drago Mocambo Gran Bar

Pörkölés ideje: , Lejárat ideje: 2015.10.23, Csomagolás: 1kg-os szelepes csomagolás
Ár: 6.500 - Ft/kg, Forgalmazó adatai


Paljoc:

A tesztminta a héten is a klasszikus vonalat erősítette, de ezúttal egy világosra pörkölt verzióval találkozhattunk. A keverék robuszta tartalma nem magas, de észrevehető. Jokertől kissé finomabb irányt célozva lett meg az optimális lefolyás, a minta friss, elképesztő a crema mennyisége és nagyon szépen mintázódik is, igazi "látványkávé". Hőmérséklet a középtartományban enged kis mozgásteret a készítőnek, magasabbra kalandozva nálam volt hogy megégett. Íz terén kakaós, mandulás, földes-fás jegyek, indiai és brazil összetevőkre tippelnék. Gyümölcsösségnek nyomát sem találtam, enyhe marcipános íz viszont esetenként megfogható volt. A fenti ízspektrum egyébként markánsan jelen van még tejben is, olyan csokis-kakaós feeling kapucsínóként fogyasztva. Koffein tartalma a világos pörkölés és a robuszta miatt igencsak érezhető, testességére sem lehet panasz. A klasszikus vonal kedvelőinek ajánlom, akik nem szeretik a sötét, olajos pörkölést.

Kávégép: Magister Stella / Kávéőrlő: Catler CG8010
Pontszám: Krém: 5 / Íz, harmónia: 6,5 / Testesség: 4,5 / Ár-érték arány: 6 / Összpontszám: 22

 

Monyesz:

Egy átlagos pörkölésű keveréket kaptunk tesztelésre. Daráláskor illata prökölt gabonás, a Maci kávét idéző. A hőfokkal a középső tartományt céloztam meg, ez nagyjából meg is felelt. Darálási igénye a joker állástól finomabb, a lefolyási időt nem célszerű a 25-30 másodpercnél rövidebbre menni, mert a crema színe az elvárhatótól elmarad, és a testesség és az ízek is kárt szenvednek. A lefolyás egyébként érdekes volt, az elején egérfarkasan indult, aztán vastagabbra váltott és bugyogva jött le. Ez a bőséges crema hatása, gyakorlatilag a csésze cremával telik meg, szépen mintázódik, a cukrot lassan nyeli el, nehéz úgy elkeverni, hogy kivillanjon a kávé. Jobbat nehéz is lenne elképzelni! A testességgel sincs gond, az ízek pedig egy elég szűk körben mozognak. Leginkább a malátás, pörkölt gabonás, szotyis, grillázsos, utóízében kakaós hagyományos ízvonalon belül mozog. Semmi kiugró, ugyanakkor semmi kilógó, vagy disszonánsnak mondható nincs ebben a keverékben. Visszafogottan cukrozható is. Kiváló reggeli kávé, tudjuk mire számíthatunk, egy fix ponttal indulhat a nap. Tejes italként közepes, nem mondanám hogy ebben a műfajban nagyot alkot.

Kávégép: Gaggia Baby '80 / Kávéőrlő: Compak K6
Pontszám: Krém: 5 / Íz, harmónia: 6 / Testesség: 5 / Ár-érték arány: 7 / Összpontszám: 23

 

Blaze:

A tesztre érkezett mintában a babok épek, közepesen sötét pörkölést mutatnak, nem olajos. Robuszta tartalommal bíró keveréknek nézem, ezt az első próbák be is igazolják a bőséges cremaval. Őrlést tekintve viszonylag finomra állítva értem el a szép, optimális lefolyást, a minta friss, egyenes nem táncoló lefolyást kaptam. Ahogy már jeleztem a crema bőséges, mintázódik is, és megfelelően olajos, a csésze falát szépen megfesti. Hőfok tekintetében igen tág tartományt bír el: kisérletezetünk, kóstolgassunk : nem könnyen ég meg. A blend ízeivel sok izgalmat nem ígér, a klasszikus talján vonalat hozza. Az uralkodó íz a kakaós-étcsokoládés, mellé még pici mandula aroma hozható be –hőfoktól függően- illetve stabilan van egy pörkölt magvas (szotyi?) oldala is, nagyon enyhe fűszerességgel. Tejjel fogyasztva is hozza az átlagot, nem vall szégyent egyáltalán. Savasság nem jellemzi, koffein tartalma van, este óvatosan fogyasszuk. Ez a keverék számomra egy átlagos, régi iskola szerinti Olasz kávét hozott, hibáktól mentesen, ámde izgalmakkal sem borzolva idegeinket. Ha az ára jó akkor reggeli kezdő kávénak igen jó választás lehet.

Kávégép: Grimac La Uno / Kávéőrlő: Mahlkönig Vario
Pontszám: Krém: 5 / Íz, harmónia: 6 / Testesség: 5 / Ár-érték arány: 6,5 / Összpontszám: 22,5

 

Lorien:

A minta többnyire ép, egészséges, nem teljesen egyenletes, közepes pörkölésű szemekből áll, melyek közül kivillan néhány világosabb árnyalatú is. A kávébabokon olajkicsapódásnak nincs nyoma, mattos fényűek, tapintásra is szárazak, kb. 15-20 százaléknyi robusztát sejtek benne. Az átlagosnál valamivel finomabbra kellett őrölnöm, és bár elsőre nem tűnt logikusnak, mégis a magasabb hőmérsékleti tartományokat szerette. Krémje bőséges, jó szerkezetű, mintázódásra hajlamos, a csésze falára feltapadt. A cukrot megtartotta, igaz, épp csak a fotózás erejéig, mindig sietnem kellett a cukorpróbás kép elkészítésével. Ízvilága nincs túlbonyolítva, hozza a klasszikus vonalat: étcsokoládé, kakaó, pirított magvak (leginkább tökmag), karamell, kis fűszerességgel, mandulával, marcipánnal. Utóízét a pörkölt, kesernyés jegyek határozzák meg, amelyeket a hőfok emelésével lehet kordában tartani. Tejben hozza a kötelezőt. Koffeintartalmát a “már az érezhető” kategóriába sorolnám.

Kávégép: La Cimbali Domus Classic / Kávéőrlő: Mazzer Mini
Pontszám: Krém: 4,5 / Íz, harmónia: 6,5 / Testesség: 4,5 / Ár-érték arány: 6 / Összpontszám: 21,5

 

Weinmaker:

Közepesen sötét, nagyjából egyenletesnek mondható pörkölésű, matt felületű kávébabok. Nálam az átlagosnál picit finomabb őrlési beállításon, átlagos vagy némileg magasabb hőmérsékleti tartományban működött jól. Készítéskor a krém mennyisége bőséges, állaga és olajossága jó, a cukrot tartja, és szépen kitart a fogyasztás végéig. Ízében a már jól ismert olasz vonalat hozza: kakaós-étcsokoládés alapon, pirított magvas, mandulás-marcipános jegyek, némi fűszerességgel, enyhe kesernyésséggel megspékelve. A hőfok változtatásával lehet egy picit az arányokkal játszani, hogy kinek mi ízlik jobban. Testessége jó. Leginkább eszpresszónak fogyasztottam.

Kávégép: 2elle Eletta (Bezzera Giulia) / Kávéőrlő: Anfim Caimano Titanium
Pontszám: Krém: 5 / Íz, harmónia: 6 / Testesség: 5 / Ár-érték arány: 6 / Összpontszám: 22

 

Név Krém Íz Test Ár Össz:
Paljoc 5 6,5 4,5 6 22
Monyesz 5 6 5 7 23
Blaze 5 6 5 6,5 22,5
Lorien 4,5 6,5 4,5 6 21,5
Weinmaker 5 6 5 6 22

Drago Mocambo Gran Bar szemeskávé teszt kávébabokDrago Mocambo Gran Bar szemeskávé teszt kifolyásDrago Mocambo Gran Bar szemeskávé teszt shot
Drago Mocambo Gran Bar szemeskávé teszt cukorDrago Mocambo Gran Bar szemeskávé teszt kremDrago Mocambo Gran Bar szemeskávé teszt eszpresszó

Összegzés: Egyenletes, közepesen sötétre pörkölt, egészséges kávészemek alkotják a keveréket. A legjobb eredmény érdekében az átlagosnál kicsit finomabb őrlési beállítást érdemes alkalmazni, nagyjából közepes hőmérséklet kíséretében. Ha jók a beállítások, akkor a lefolyás szép, a krém mennyisége bőséges, és szépen mintázódik. Állaga és olajossága nagyon jó, a cukrot süppedősen nyeli el, és kitart a fogyasztás végéig. Ízvilágában a klasszikus olasz vonal jelenik meg, amit hibamentesen prezentál is a kóstolónak. Kakaós, étcsokoládés, malátás, pörköltmagvas, grillázsos, marcipános jegyek jellemzik, némi fűszerességgel. Testessége nagyon jó. A magas arabika tartalom ellenére is érezhető a koffein tartalom, a világosabb pörkölés miatt. Leginkább eszpresszónak ajánljuk, de tejes italként sem fog csalódást okozni.

 

Jellemzők
Pörkölés: közepesen sötét pörkölésű
Összetétel: 80% arabika - 20% robuszta
Ajánlott kávékészítési eszköz
Karos gép:
Automata:
Filter:
Ajánlott kávéital
Risztrettó:
Eszpresszó:
Tejes ital:

A teszthez használt 2elle kávégépet a Pasco Kft. biztosította.

 kávékorzó kávészaküzletA termék megvásárolható webáruházunkban!

Ha kóstolta már ezt a kávét pontozza le Ön is a mi pontozási rendszerünk alapján, illetve írja le véleményét!
A tesztel kapcsolatos véleményét elmondhatja fórumunkban. Kattintson ide!