KezdőlapbelépésregisztrációFórumkosárfacebookyoutube

Amit tudni szeretnél a kávéról

A kávé eredete, és bemutatása

Számos feltételezés létezik a kávé eredetével kapcsolatosan. Az egyik legenda egy kecskepásztorhoz kötődik. Egy másik legenda szerint Gábriel arkangyal adta a kávét Mohamednek. Egy harmadik történet szerint...

Kávékészítési eszközök és használatuk

Az eszpresszó koronája: a crema (krém)

Minden kávéital tetején, a készítés során keletkezhet több-kevesebb hab, de ha egy kávé tetején a csészében nincs összefüggő, sűrű és kellő vastagságú krémréteg, akkor az nem nevezhető olasz eszpresszónak. Az...

Vásárlási tanácsok

Kávéfőzőt vennék, de milyet?

Kávéfőző vásárlási tanácsok eszpresszóhoz, és egyéb kávékészítési módszerekhez: Gyakran felmerülő kérdés, hol szóban, hol a fórumon, és úgy gondoltuk, hogy összefoglaljuk az erre általában adott válaszokat.   Milyen kávéfőzőt vegyek 30.000.-ig? A kérdés teljesen...

Lájkolj minket!

Beszélgetés Nagy Krisztián barista bajnokkal

Nagy Krisztián (Bruce)Nemrég zárult le a X. Magyar Barista Bajnokság, amelyen a jól ismert régi arcok mellett, sok új versenyzővel ismerkedhetett meg aki kilátogatott az eseményre. Ilyen új versenyző volt Nagy Krisztián is, akit a barátai és kollégái csak Bruce-nak szólítanak (azt hiszem az okokat nem kell ecsetelni). Krisztián szépen összerakott programmal, higgadt versenyzéssel, el is hozta a Barista kategória első helyezését. Sikerült pár „villámkérdéssel” utolérni a bajnokot, aki készséggel válaszolt kérdéseimre, hogy a Kávékorzó olvasóinak is bemutathassam.

Kérlek, mondj néhány mondatot magadról azoknak, akik még nem ismernének.

Most érzem magam a legjobban abban amit csinálok. 15 éve vendéglátózom, s ezen belül 3 éve a barista szakmával foglalkozom. Tavaly beválasztottak a 2013-as év legjobb 10 baristája közé. Idén pedig én nyertem meg a X. Magyar Barista Bajnokság - Barista kategóriáját, a többi remek versenyző között.

Mikor kezdtél el kávéval foglalkozni?
Közelebbről 3 éve, de a kávézás már régóta érdekelt, kb. 10 éve kóstolom, ahol csak tehetem a kávét.

Hirtelen ötlettől vezérelve neveztél be a versenyre, vagy tudatos felkészülés eredménye? Ha jól tudom korábban nem nagyon indultál Magyar Barista Bajnokságon?
Ez volt az első Magyar Barista Bajnokság amin elindultam. Nem volt hirtelen vezérelve.:-) Előző évben egy iskolai vizsga miatt nem indultam el, és akkor elhatároztam, hogy idén semmi sem jöhet közbe.

Ki, vagy kik segítettek a felkészülésben?
Sokan segítettek. Legyen a segítség akár tudásbeli, anyagi, eszköz, kóstolás,...stb. Legnagyobb támogatóim a főnökeim: Nagy Dávid, Hermán Róbert, Tersánszky Péter.  Mentorom: Molnár Attila. Ezúton is köszönöm mindenkinek aki felhívott előtte, közben, hogy szükségem van e valamire.

Milyen kávéval indultál, mik szerepeltek a programodban? Mesélj erről picit részletesebben.
Has Bean - Ethiopia Yirgacheffe Kochere Debo kávéval győztem. Készítettem 4 espressot, majd 4 cappuccinot, s ezután készítettem újra 4 espressot, amit felhasználtam a kreatív italomhoz..:-) Amihez friss szedret, friss áfonyát, liofilizált (fagyasztva szárított) gyümölcsöket, és egy cold brew ( hideg csepegtetős filter) eszközzel készített kávét használtam fel. Ez így lehet, hogy könnyűnek hangzik, de ezer dologra kell figyelni közben. :-)

Végig magabiztosan versenyeztél, érezted, hogy jól sikerült a produkciód?
Legbelül, amikor az elődöntőn túl voltam akkor azt éreztem, hogy ez közepesen sikerült, de a döntőben meglepően nyugodt voltam, és egy olyan műsort tettem le az asztalra, amivel elégedett voltam már akkor, ott a versenyen (hisz ez volt a "második" versenyem). :)

Mit gondolsz mivel győzted meg a bírákat, hogy téged hozzanak ki győztesnek?
Hogy mivel? Nem is tudom. Nagyon jó kávém volt, összetett műsorral, a higgadtságommal, és hogy belefértem az időmbe.

Jelenleg hol dolgozol, hol kóstolhatják meg az érdeklődők az általad készített kreációkat?
Jelenleg az Expresso Cafe-ban dolgozom. Legtöbb időt az Emke Irodaházban található kávézóban vagyok megtalálható.

Hogyan készülsz a VB-re?
A VB-re teljes energiámmal dolgozom. Mentorom és a főnökeim továbbra is mellettem állnak, de minden egyes kategória győztesének, beleértve engem is, szükségünk van minden kollégára, kávés barátra, mindenkire, még ha csak annyiban is, hogy nézőnek eljön a próbákra, már az is segítség.

Milyen eredménnyel lennél elégedett?
Elégedett akkor leszek, ha mindent sikerül megcsinálnom amit előtte megbeszélünk a csapatommal. ( De legbelül szeretnék a legjobb 15-be bekerülni )

Van kedvenc kávéitalod, és ha igen melyik az?
Én az espresso híve vagyok, de ha tejes kávé akkor flat white..:-)

Gratulálok az eredményhez, és sikeres felkészülést kívánok a VB-re a Kávékorzó olvasói nevében is!

Fotó: Branyai Ferenc