KezdőlapbelépésregisztrációFórumkosárfacebookyoutube

Il Pastrone - olasz ízek itthonról

Il Pastrone kávé teszt Sokáig Olaszországban éltem, így az ottani gasztronómia az életem részévé vált. A tészták, rizottók, a finomabbnál finomabb ételek a mai napig az otthoni étlap szerves részét képezik! Csakhogy itthon bizonyos olasz alapanyagokhoz nehéz hozzájutni. Barátaim unszolására végül úgy döntöttem, hogy másodmagammal nyitok egy olasz élelmiszer nagykereskedést. Ebben sokat segített Magyarországon élő Pino barátom. Úgy gondoltam, behozhatnánk egy, itt még nem ismert kávémárkát. El is kezdtük keresni, de sajnos vagy nem ízlett a kávé, vagy ami ízlett, azt túl drágának találtam a magyar piacra. Keresés közben itthon ráakadtam egy kávépörkölő üzemre, ahol éppen egy oktatással egybekötött bemutatót tartottak. Társammal el is mentünk az eseményre, melynek végén már mindketten tudtuk, hogy számunkra a legjobb megoldás, ha saját márkás kávét pörköltetünk magunknak. Jöttek a kísérletezések, a próbapörkölések eredményeit régi kollégáim és barátaim között kiosztottuk véleményezésre. A harmadik próbálkozás sikerrel zárult. Elkészült az első Caffé Pastrone. Ennek már két éve, azóta aki csak kipróbálta a kávénkat, újra vásárol belőle. Az otthoni kávézás még teljesebbé vált, hiszen ez a kávé a mi ízlésvilágunkat tükrözi - tudtuk meg a forgalmazótól.

Tisztelt Olvasó!

Tesztünk óhatatlanul szubjektív, eredményeink függnek a rendelkezésünkre álló gépektől, és a tesztelők egyéni izlésétől,  mindazonáltal elég jól megközelítik azt a végeredményt, amit egy fogyasztó fog tapasztalni otthonában a hozzávetőleg hasonló képességű háztartási gépei birtokában. A kereskedelmi minőségű (tehát kiváló) gépeket használó kávézók hozzáértő személyzettel sokkal többet is kihozhatnak a kávékeverékekben rejlő ízekből, de hozzáértés és a minőség iránti elkötelezettég hiányában a mi eredményeinket is alulmúlhatják.

Az Il Pastrone kávé hivatalos forgalmazójától, az Il Pastrone Kft. -től kaptuk a lehetőséget a tesztelésre.

Pontozás:

Krém egységessége, tartóssága: 1-5 pont
Íz harmónia: 1-10 pont
Testesség: 1-5 pont
Ár/érték arány: 1-10 pont

A tesztelés szempontjairól bővebben itt olvashat!


Kávé típusa: Il Pastrone Espresso

Pörkölés ideje: , Lejárat ideje: 2015.01.17, Csomagolás: 250g-os csomagolás
Ár: 4.500- Ft/kg, Forgalmazó adatai


Paljoc:

Heti mintánk a klasszikus vonalat erősítette, közepesen sötétre pörkölt vegyes méretű szemek, melyeken minimális mértékben olajkiválás is tapasztalható. A keverék robuszta tartalma jelentősnek tűnik, melyet a későbbi tapasztalatok is alátámasztottak. Őrlése joker állástól kissé finomabb irányba mozdulva volt ideális, hőfok tekintetében az alacsonyabb tartományt céloztam, normál 25 mp körüli lefolyással. A cremára nem lehet panasz, de ez a keverék összetétele miatt nem is csoda, bőséges, mintázódásra hajlamos, cukrot sokáig tartja. Ízben különösebb izgalmakat ne keressünk, magas hőfokon elő lehet csalni belőle kellemetlenebb ízeket a robuszta miatt, de az alsó tartományban maradva a klasszikus csokis vonal, mintha tömény kakaópor lenne az ember szájában egy kis vízben feloldva. Ezt a kávét egy ismerősnél is elkészítettük PID-es R58 Rocket kávégépen, az őrleményt szitálásos technika alkalmazása után a szűrőbe töltve. Így pici cukor hozzáadásával megmutatott egy enyhe aszalt gyümölcsre, talán ananászra emlékeztető vonalat is, ami üdítően hatott az alap kakaós íz mellett. Élénkítő hatása erős, reggeli koffein és crema bombának ajánlott.

Kávégép: Magister Stella / Kávéőrlő: Catler CG8010
Pontszám: Krém: 5 / Íz, harmónia: 5,5 / Testesség: 4,5 / Ár-érték arány: / Összpontszám: 21

 

Monyesz:

A tesztkávé igényes csomagolásban érkezett. Az első daráláskor intenzív pattogatott kukorica illatot éreztem, amiből magas robuszta tartalomra következtettem. Ez a cremán, a lefolyáson visszaigazolódott. A darálást az átalgosnál finomabbra kellett venni, hogy a 25-30mp-es időt tartani lehessen, de közepes hővel a kávé még nem égett meg, sőt azt tapasztaltam, hogy a normál, mogyoró színű crema esetén az ízek nem voltak egyben. Sőt, egy kellemetlen gumis íz volt érzékelhető. Jobban teljesít tehát a blend, ha a cremára figyelve, kicsivel több hővel készítjük. Fő ízvonalában a hagyományos olasz vonalat viszi, első sorban a kakaós vonal dominál. Utóízében érezni egy kis játékosságot, felfedezhető némi gyümölcsösség. ha ebből kicsivel többet tartalmazna, egy egészen kiváló keverék lenne! Reggeli indító kávénak így is nagyon kiváló, a vastag crema látványossá teszi, jó testessége hosszan tartó utóízzel párosul. Kevés cukorral is jól fogyasztható , de túlzásba nem szabad esni e téren. Tejes italként is elfogadhatót nyújtott.

Kávégép: Gaggia Baby '80 / Kávéőrlő: Compak K6
Pontszám: Krém: 5 / Íz, harmónia: 6 / Testesség: 4 / Ár-érték arány: / Összpontszám: 21

 

Blaze:

A minta fekete, 250 grammos zacskóban érkezett, szelep nélküli változat. A babok átlagos közép-Olasz pörkölést mutatnak, egységesnek mondható. Őrléskor enyhén dohány illat érezhető, az őrleményben már inkább keserű csokoládés illatra vált. Őrlése az átlagosnál picit finomabb, hőfokot illetően az alsó hőtartományban próbáljuk, érezhetően robusztás keverékkel van dolgunk. A krémre nem lehet panasz: bőséges, mintázódik, cukrot tartja, és a csészére is szépen felül. Ha a hőfokkal túllövünk a crema jelzi rögtön, bőrösödésre hajlamos. A keverék ízeiben a klasszikus Olasz vonalat hozza: étcsokoládé, kakaópor ízek jellemzik, lecsengéskor egy picike olajos magvak jönnek még. Utóíze kakaós, enyhén dohányos. A magasabb robuszta hányad nem zavaró, nem lóg ki, jóféle robuszta lehet a keverékben, nem disszonáns. Tejben kakaóssá válik, én szívesen fogyasztottam risztrettó-eszpresszó formában. A teszt vége felé lementem hőben a normál hőfok alá 2 fokkal, és ott a kávé némi enyhén fanyar gyümölcsös arcot is mutatott, visszafogottan, de előcsalogatható ez is. Koffein tartalma magas, az erre érzékenyek figyeljenek erre oda! Ne várjunk egy cizellált keveréket, de amit tud azt rendesen tudja. Reggeli kávénak tökéletes választás lehet.

Kávégép: Grimac La Uno / Kávéőrlő: Mahlkönig Vario
Pontszám: Krém: 4,5 / Íz, harmónia: 6 / Testesség: 5 / Ár-érték arány: / Összpontszám: 21,5

 

Lorien:

Eheti mintánkkal ismét a robuszta világába tettünk kirándulást: a vegyes méretű és pörkölésű (átlagban közepesen sötét), ép szemek között jócskán található belőle, tippem szerint kb. felesben. Viszonylag tág határok között őröltem, miközben a lefolyás alig változott, mindazonáltal inkább az átlagosnál finomabbra véve működött jobban, tankönyvi vagy annál picit rövidebb ideig csapolva. Értelemszerűen alacsony hőfokkal érdemes készíteni, a kapott ital színe elég jól mutatja, ha beletaláltunk. A krém mennyisége bőséges, és noha ennyi robusztától már láttam többet is, de igazából nem köthetek bele. Mintázódásra hajlamos, a cukrot tartja, a csésze falára feltapad a klasszikus krémgyűrű, jár a maximális pont. Ízvilágában egyszerű, de megbízható, meglepetésektől és sallangoktól mentes kávéról van szó, domináns eleme a kakaó, amelynek legtöbbször volt egy határozott kakaós nápolyi illúziója. Mellette borsos fűszeresség, némi pörkölt magvas-mokkás beütés, szolid marcipán, és időnként felbukkant a háttérben egy kis nehezen definiálható gyümölcsösség is. Cukorral nekem kevésbé tetszett, és risztrettónak sem igazán működött. Tejes italban hozta a kötelezőt.

Kávégép: La Cimbali Domus Classic / Kávéőrlő: Mazzer Mini
Pontszám: Krém: 5 / Íz, harmónia: 5,5 / Testesség: 5 / Ár-érték arány: / Összpontszám: 21

 

Weinmaker:

Közepesen sötét, nagyjából egyenletes pörkölésű, vegyes méretű kávészemek jellemzik a mintát. Nálam átlagos, vagy annál kicsit finomabb állásban, és alacsony vízhőfokon hozta a legjobb formáját. A magas robuszta tartalomnak köszönhetően a krém bőséges, mintázódásra hajlamos, és a cukrot jól tartja. Állaga, és olajossága sem hagy kivetnivalót maga után. Kitart a fogyasztás végéig, szépen megfestve a csésze falát. Ízében a kakaós vonal a domináns, némi pörköltmagvas jegyekkel. Mondhatni klasszikus olaszos ízvilág. Nálam több alkalommal is előjött egy halvány trópusi gyümölcsösség. A blend szépen egyben van, nem lóg ki a robuszta belőle. Koffein tartalma érezhető. Leginkább eszpresszónak fogyasztottam, de elég jól működött kapucsínónak is.

Kávégép: 2elle Eletta (Bezzera Giulia) / Kávéőrlő: Mahlkönig Vario
Pontszám: Krém: 5 / Íz, harmónia: 5,5 / Testesség: 4,5 / Ár-érték arány: 6 / Összpontszám: 21

 

Név Krém Íz Test Ár Össz:
Paljoc 5 5,5 4,5 6 21
Monyesz 5 6 4 6 21
Blaze 4,5 6 5 6 21,5
Lorien 5 5,5 5 5,5 21
Weinmaker 5 5,5 4,5 6 21

Il Pastrone szemeskávé teszt kávébabokIl Pastrone szemeskávé teszt csapolásIl Pastrone szemeskávé teszt kifolyás
Il Pastrone szemeskávé teszt gaggiaIl Pastrone szemeskávé teszt cukorIl Pastrone szemeskávé teszt eszpresszó

Összegzés: Vegyes méretű, közepesen sötét, nagyjából egyenletes pörkölésű kávébabok. Elkészítése könnyű, elég toleráns blend. A legjobb eredmény érdekében átlagos, vagy annál picit finomabb őrlési beállításokat, és a magas robuszta tartalom miatt alacsony vízhőfokot érdemes használni. A lefolyás szép, a krém mennyisége bőséges, mintázódásra hajlamos, állaga, olajossága jó. A cukrot sokáig megtartja, és szépen megfesti a csésze oldalát. Ízében a klasszikus olasz ízvilág köszön vissza, melyben leginkább a kakaós- étcsokoládés vonal a domináns, némi pörköltmagvas, fűszeres jegyekkel kiegészülve. Halványan felbukkanhat egy kis aszalt gyümölcs is a háttérben. Testessége jó. Leginkább eszpresszónak, risztrettónak ajánljuk, de tejes italban sem vall szégyent.

 

Jellemzők
Pörkölés: közepes pörkölésű
Összetétel: 50% arabika 50% robuszta
Ajánlott kávékészítési eszköz
Karos gép:
Automata:
Filter:
Ajánlott kávéital
Risztrettó:
Eszpresszó:
Tejes ital:

A teszthez használt 2elle kávégépet a Pasco Kft. biztosította.

Ha kóstolta már ezt a kávét pontozza le Ön is a mi pontozási rendszerünk alapján, illetve írja le véleményét!
A tesztel kapcsolatos véleményét elmondhatja fórumunkban. Kattintson ide!