KezdőlapbelépésregisztrációFórumkosárfacebookyoutube

Kapucziner Etióp Gyémánt - Etiópia színe java

Kapucziner Etióp Gyémánt szemeskávé teszt Boltunk, Gyõr belvárosának egyik leghangulatosabb részén, a Sarló közben található. Az üzlet 1994-es megnyitása óta, egyre bõvülõ kínálattal áll a kedves vásárlók rendelkezésére. A kezdeti édességkínálat az évek során csokoládé- és marcipánkülönleges-ségekkel, friss gyümölcsteákkal és helyben pörkölt kávéval egészült ki. A nyári idõszakban kis terasszal várjuk a kávézni vágyókat. A kávé helyben történõ pörkölése biztosítja, hogy mindig friss és aromás kávé várja a kávézás rabjait, hogy magas színvonalon hódolhassanak szenvedéjüknek. A Kapucziner kávémanufaktúra egy olyan kávé blend elkészítését tűzte ki célul, ami mind az eszpresszó és a tejes italok, valamint az alternatív kávék készítőinek is igazi élményt nyújt. Ezért a sokféle kísérlet után a kávék őshazájára irányult a figyelmem. Egy bátor, bár megvallom elég kockázatos kísérlet után, 4 Etióp kávé blendjéből került megalkotásra az Etióp gyémánt kávénk. Azt gondolom hogy nagyon sokan kutatták, hogy a kávék között miért az Etióp kávé a Petrus? Remélem aki megkóstolja erre megtalálja a választ. A kávé tartalmazza a sidamo régió honey feldolgozású alapanyagát, a nedves feldolgozású Zege kávét, és két száraz feldolgozású Yirgacheffe-ből, illetve a Harrar régióból származó alapanyagot. Ez a széles merítés adja , hogy egy blend visszaadja az Etióp kávé virágos, jázminos, gyümölcsös, narancsos, eper, áfonya, fűszeres fahéj és kardamom ízvilágát. Mindezt cukor hozzáadása nélkül javaslom - tudtuk meg a forgalmazótól.

Tisztelt Olvasó!

Tesztünk óhatatlanul szubjektív, eredményeink függnek a rendelkezésünkre álló gépektől, és a tesztelők egyéni izlésétől,  mindazonáltal elég jól megközelítik azt a végeredményt, amit egy fogyasztó fog tapasztalni otthonában a hozzávetőleg hasonló képességű háztartási gépei birtokában. A kereskedelmi minőségű (tehát kiváló) gépeket használó kávézók hozzáértő személyzettel sokkal többet is kihozhatnak a kávékeverékekben rejlő ízekből, de hozzáértés és a minőség iránti elkötelezettég hiányában a mi eredményeinket is alulmúlhatják.

A Kapucziner Kávémanufaktúra tulajdonosától, Németh János -tól kaptuk a lehetőséget a tesztelésre.

Pontozás:

Krém egységessége, tartóssága: 1-5 pont
Íz harmónia: 1-10 pont
Testesség: 1-5 pont
Ár/érték arány: 1-10 pont

A tesztelés szempontjairól bővebben itt olvashat!


Kávé típusa: Kapucziner Etióp Gyémánt

Pörkölés ideje: 2014.02.10, Lejárat ideje: , Csomagolás: 250g-os szelepes csomagolás
Ár: 7.950- Ft/kg, Forgalmazó adatai


Paljoc:

A Kapucziner manufaktúra mintája szép világosra pörkölt, különböző méretű és formájú arabika szemekből állt. A zacskót megnyomva nagyon kellemes illat áradt ki az egyirányú szelepen, mindenképp gyümölcsös, talán túlérett eperre emlékeztető aromával. Az első próbát joker álláson őröltem és viszonylag nagy dózist használtam, ahogy ezt a világosra pörkölt arabikák esetén szoktam. Az eredmény mellbevágóan jó lett, etalon lefolyás mellett az illatban megjelenő jegyek ízben is szépen mutatták magukat, nem túl harsányan, de valóban eper és trópusi gyümölcsök formájában öltöttek testet, meglehetősen magas komplexitás mellett. További játékra nagy szükség nem volt a tesztelés során, mind a szimpla, mind a dupla csapolásoknál magas dózissal, normál, fejhőmérő szerint nálam 94 fok környékén konstansan jöttek az etióp kávékra jellemző ízjegyek. Crema terén semmi kivetnivalót nem találtam, testessége közepestől jobb volt, szépen csapolható, igazi élménykávét ismertem meg benne amit végig élvezettel fogyasztottam mind tejes italnak, mind rövid ristretto formájában. Be kell vallani, hogy nagy kedvelője vagyok az etióp kávéknak, így egy jól eltalált pörkölés esetén nem szoktam fukarkodni az elismerő szavakkal.

Kávégép: Magister Stella / Kávéőrlő: Catler CG8010
Pontszám: Krém: 4 / Íz, harmónia: 8 / Testesség: 4 / Ár-érték arány: 8,5 / Összpontszám: 24,5

 

Monyesz:

A többszörös díjazott pörkölő legfrissebb mintáját vehettük teszt alá ezen a héten. Szerencsére nagy meglepetés nélkül, mert egy jól sikerült pörkölés ez is! Kiváló alapanyagot szerzett be Németh János, de nyilván a pörkölési tapasztalat is kellett ehhez a valóban élvezetes kávéhoz. Ízeiben egy gyümölcs íz-orgiáját vonultatta fel nekem, és bár az ízek összetételét a teszt alatt változni éreztem, alapvetően ez az összetettség jellemezte számomra. Megjelent benne egy kis citrus, az édeskés-fanyarkás eper, egy kis savas ribizli, és az édeskés-nektáros barack, valamint az aszalt szilva kissé tömény édeskés íze. Különösebben nehéz sem volt bánni vele, az átlag hőfok feletti, de még nem zubogó vízzel jól elvolt. Végig szép lefolyást produkált, és csak a teszt utolsó napján éreztem, hogy finomítani kellene a daráláson a nulla-ponthoz képest. Kiváló tejes italt, kapucsínót készítettem belőle egy héten keresztül a mostani alkalommal. A testesség jó volt, csak az utóíz csengett le kissé gyorsan. A crema hozta az elvárható szintet, így gyakorlatilag csak jót tudok írni a kávéról. Kóstolja meg mindenki!

Kávégép: Gaggia Baby '80 / Kávéőrlő: Compak K6
Pontszám: Krém: 4 / Íz, harmónia: 8 / Testesség: 4 / Ár-érték arány: 8 / Összpontszám: 24

 

Blaze:

Február hónap utolsó heti mintája arany zacskóban érkezett,a Kapucziner Manufaktúrától. Sajnos megint megtörtént, ami legutóbb: a zacskó az első nyomásra az alján kidurrant, és ömlött szerteszét a kávé. Pörkölt kávénk eszelős eper illatot árasztott, olyan kandírozott eper illat lengte be a konyhát. A pörkölése egyenletes a mintának, a szemek azonban már nagyon vegyes képet mutattak: a normál méret mellett apró „peaberry” szemek is jelen vannak,ránézésre több féle keveréke. Darálást illetően viszonylag finomra vettem,így szép vékony egérfarkas lefolyást, vagy csepegőst kaptam,így volt a legjobb. Krémje viszonylag vékony,mintázódásra azonban hajlamos,de a cukrot éppen csak tompítja. A kávé ízében is hozta az első egy-két napban az epret, méghozzá egy eper dzsem ízében megtestesülve. Nálam a második nap után az eper visszahúzódott és erősödött egy trópusi gyümölcsös mix, mellé finoman tejcsokoládé-marcipán kombóval. Nagyon kellemes,hangsúlyos a gyümölcs – de savaival nem tolakodó. Testessége nem kiugró,szimpla esetén 10-11, duplánál pedig 19-20 gramm őrlemény felhasználásával „élt” igazán. Ne spóroljunk,meghálálja! Nálam leginkább eszpresszó formában volt sikere,de tejjel sem kell szégyenkeznie! Aki kedveli a gyümölcsös ízvilágot,de nem akar egy túl savas (újhullámos) kávét,bátran kóstolja!

Kávégép: Grimac La Uno / Kávéőrlő: Mahlkönig Vario
Pontszám: Krém: 4 / Íz, harmónia: 8,5 / Testesség: 3,5 / Ár-érték arány: 8 / Összpontszám: 24

 

Lorien:

A csomag nyitásakor közepes pörkölésű, tejcsokoládéra emlékeztető színű, egészséges szemek fogadtak. Az őrlési finomság eltalálása nem nehéz, nálam a joker környéke bizonyult ideálisnak. Többfajta hőmérséklettel csapolható, ha kevésbé gyümölcsös profilt választunk, akkor magas, egyébként inkább a közepesen magas hőfokot érdemes becélozni, nekem ez utóbbi tetszett, akkor értem el a legjobb eredményt, amikor a krém okkersárság árnyalatú volt, és enyhén mintázódott. A krém mennyisége egyébként nem túl bőséges, hajlamos magától is elillanni, 2-3 perc után már foszlányokban kivillan a kávé alóla. A cukrot nem tartja, és a fogyasztás végéig sem tart ki minden esetben. Ettől eltekintve igazán szépen eltalált pörkölésről van szó, amely jól mutatja az alapanyag erényeit. Az ízeket tekintve a sült szamóca a fő motívum, és e köré épül a többi jegy: bogyós- erdei gyümölcsösség, mandula, enyhe virágos-fűszeres vonulat, valamint egy kis marcipán, és mindezt szépen ellenpontozza a lágy, szinte már bársonyos csokoládésság. Tejjel is nagyon szépen működik, kiváló kapucsínót és macchiátót készítettem belőle.

Kávégép: La Cimbali Domus Classic / Kávéőrlő: Mazzer Mini
Pontszám: Krém: 3 / Íz, harmónia: 8 / Testesség: 4 / Ár-érték arány: 8 / Összpontszám: 23

 

Weinmaker:

Világosra pörkölt, vegyes méretű, és összetételű kávébabok jellemzik a mintát. Az elkészítés nem volt különösebben nehéz. Nagyjából a őrlő alap beállításánál, és átlagos, vagy picit magasabb vízhőfokkal hozta legjobb formáját. Aadagolásnál viszont nem érdemes spórolni, mert átlagos dózissal messze nem hozta azt, mint mikor rendesen megtöltöttem a szűrőkosarat. A lefolyás szép, bár a krém nem túl vastag, a cukor átesik rajta, ettől függetlenül szépen mintázódik. Ízében azonban nagyon klasszul eltalált kávét sikerült alkotni. Egy erőteljesn gyümölcsös, de vissszafogott savakkal rendelkező komplex blendet kóstolhattam. Ízében a trópusi gyümölcsök, eper, narancs szépen előjönnek a csokoládé mellett, amit virágos, fűszeres jegyek tesznek kerekké. Semmi nem lóg ki, egyben van. Testességben is egy picit többet vártam volna, de arabikához mérten elfogadható. Leginkább eszpresszónak foasztottam, de tejes italnak is nagyon finom volt.

Kávégép: 2elle Eletta (Bezzera Giulia) / Kávéőrlő: Mahlkönig Vario
Pontszám: Krém: 3,5 / Íz, harmónia: 8 / Testesség: 3,5 / Ár-érték arány: 8 / Összpontszám: 23

 

Név Krém Íz Test Ár Össz:
Paljoc 4 8 4 8,5 24,5
Monyesz 4 8 4 8 24
Blaze 4 8,5 3,5 8 24
Lorien 3 8 4 8 23
Weinmaker 3,5 8 3,5 8 23

Kapucziner Etióp Gyémánt teszt kávébabokKapucziner Etióp Gyémánt teszt kifolyásKapucziner Etióp Gyémánt teszt csapolás
Kapucziner Etióp Gyémánt teszt krémKapucziner Etióp Gyémánt lefolyásKapucziner Etióp Gyémánt shot

Összegzés: Közepes pörkölésű, változatos méretű, nagyjából egyenletesre pökölt kávébabok. A legjobb eredmény érdekében átlagos őrlési, és vízhőfokkal érdemes próbálkozni. Úgy vettük észre, hogy magsabb hőmérsékleti tartományban, csökken a gyümölcsösség aránya. Elkészítéskor érdemes magas dózist használni (szimpla 10-12, dupla 18-20g). A lefolyás szép, a krém vastagsága átlagos, a cukrot nem tartja, mintázódásra hajlamos. Ízvilága igen összetett: eper, trópusi gyümölcsök, bogyós gyümölcsök, citrusok mind jelen vannak, amit bársonyos csokoládé ölel körbe. Feltűnnek még marcipános, virágos, fűszeres jegyek is. Jól sikerült, komplex ízvilágú blend, nem túl tolakodó savassággal. Testessége jó. Egyaránt ajánljuk eszpresszónak, és tejes italokhoz is, mert mindkettőben szépen teljesít. Érdemes megkóstolni.

 

Jellemzők
Pörkölés: közepes pörkölésű
Összetétel: 100% arabika
Ajánlott kávékészítési eszköz
Karos gép:
Automata:
Filter:
Ajánlott kávéital
Risztrettó:
Eszpresszó:
Tejes ital:

A teszthez használt 2elle kávégépet a Pasco Kft. biztosította.

 kávékorzó kávészaküzletA termék megvásárolható webáruházunkban!

Ha kóstolta már ezt a kávét pontozza le Ön is a mi pontozási rendszerünk alapján, illetve írja le véleményét!
A tesztel kapcsolatos véleményét elmondhatja fórumunkban. Kattintson ide!