KezdőlapbelépésregisztrációFórumkosárfacebookyoutube

Moak Stella - Meg kell hódítani

Moak Stella szemeskávé teszt A Moak kávéházat 1967-ben alapította Giovanni Spadola Modicában, Szicíliában. Néhány éven belül megkezdődött a legjobb minőségű nyers kávészemek importálása Indiából, Afrikából, Dél- és Közép-Amerikából. Fia, Allessandro, és lánya, Annalisa, csatlakozásával a cég növekedése és evolúciója elérte a második generációt, mely különösen a HoReCa-ra és a minden kontinensre kiterjedő terjesztésre specializálódott. A minőség, a kávé iránti szenvedély, a professzionalizmus, a vezető innováció, a belső kémiai labor és a barista tréningek csak néhányak azok közül a tényezők közül, melyek nagy részben hozzájárulnak ahhoz, hogy a Caffé Moak egy fontos céggé váljon. Továbbá, a sokéves tapasztalatnak és az évek során elsajátított tudásnak köszönhetően a cég versenyképes és innovációk sorát vezeti be azért, hogy a vendégeket megismertesse a kiváló minőségű termékek sokaságával és a különböző szolgáltatásokkal. A cég rendkívül széles kínálattal rendelkezik. Ennél fogva ahhoz, hogy a legspeciálisabb igényeket is kielégítsék, a választék magában foglalja a legkiválóbb minőségű, kis kiszerelésű keverékeket éppúgy, mint azon keverékeket, melyek a költségkímélőbb piac számára készülnek. Ezen kívül az olyan termékek, mint a forró csokoládé, a tea és a koffeinmentes kávé biztosítják, hogy a választék teljes körű legyen a világ 57 országában. Zamatos keverék, mely napsugaras tájakat idéző citrusos jegyeivel először meglepi, majd csokoládés-marcipános aromáival elkényezteti az ízlelőbimbóinkat. Magasabb hőfokon készítve mogyorós-dohányos utóízzel ajándékoz meg. Hosszan tartó aromája sokáig érezhető a szájban - tudtuk meg a forgalmazótól.

Tisztelt Olvasó!

Tesztünk óhatatlanul szubjektív, eredményeink függnek a rendelkezésünkre álló gépektől, és a tesztelők egyéni izlésétől,  mindazonáltal elég jól megközelítik azt a végeredményt, amit egy fogyasztó fog tapasztalni otthonában a hozzávetőleg hasonló képességű háztartási gépei birtokában. A kereskedelmi minőségű (tehát kiváló) gépeket használó kávézók hozzáértő személyzettel sokkal többet is kihozhatnak a kávékeverékekben rejlő ízekből, de hozzáértés és a minőség iránti elkötelezettég hiányában a mi eredményeinket is alulmúlhatják.

A Moak kávé hivatalos forgalmazójától, a Caffé Moak Magyarország Kft. -től kaptuk a lehetőséget a tesztelésre.

Pontozás:

Krém egységessége, tartóssága: 1-5 pont
Íz harmónia: 1-10 pont
Testesség: 1-5 pont
Ár/érték arány: 1-10 pont

A tesztelés szempontjairól bővebben itt olvashat!


Moak Stella szemeskávé teszt csomagolásKávé típusa: Moak Stella

Pörkölés ideje: 2013.09.26, Lejárat ideje: 2015.09.26 , Csomagolás: 1kg-os szelepes csomagolás
Ár: 7.410- Ft/kg, Forgalmazó adatai


Paljoc:

A heti minta tesztelése meglehetősen érdekes feladat volt. A zacskó sötétre pörkölt fényes, de nem olajos felületű kávét tartalmazott észrevehető robuszta hányaddal. Az első próba átzubogott, nagyon gyors lefolyást produkált, a darálóval a joker állástól jócskán el kellett mozdulni finomabb irányba. Ennél a kávénál igen összetett feladatnak bizonyult az optimum megtalálása, ugyanis számomra kizárólag vékony, egérfarkas lefolyással és viszonylag alacsony, fejhőmérő szerinti 90-91 foknál adott értékelhető italt. Itt a klasszikus kakaóporos-csokis íz mellé mutatott egy pici fűszerességet, esetenként jelzés értékű citrusosságot, de eltérve a fentiektől akár a fogyaszthatatlanság fogalmát is kimerítő, gyógyszeresen keserű eredményt kaptam. Különösen igaz volt ez az egérfarkas, meg-megszakadó lefolyástól gyorsabb extrakció esetén. A hőfok még engedett némi játékot, de a fenti csapolási szabályok be nem tartása esetén azonnal büntetett. Crema szép, megfelelő mennyiségű, testességre sem lehet panasz, koffein tartalma érezhető, de nem vészes. Mondanám, hogy az elkészítésre való érzékenység miatt csak haladóknak ajánlom, de mégsem teszem, mert ha sikerül elkapni, akkor sem mutat különösebb extrát, ami miatt érdemes lenne küzdeni vele. Tejes italként átlagosan jó eredményt adott.

Kávégép: Magister Stella / Kávéőrlő: Catler CG8010
Pontszám: Krém: 4 / Íz, harmónia: 5 / Testesség: 4 / Ár-érték arány: 6 / Összpontszám: 19

 

Monyesz:

A Moak e heti tesztkávéja egy dél-olaszos pörkölésű keverék: a szemeken olajkicsapódás, a közepesnél sötétebb pörkölés. Az alsó hőfok-tartományból indultam, és a crema színéből ítélve jól is tettem. Próbálkoztam aztán feljebb vinni a hőfokot, de a kávé egyre jobban kiüresedett, illetve dominánsá vált a gyógyszeres-émelygős íz. Ebből ítélve a keverék robuszta része rosszul viseli a magas hőmersékletet, nem érdemes ilyen irányba próbálkozni! Az alsó hőtartományban maradva egy átlagos bár-keveréket kaptam pörkölt gabonás, enyhén fűszeres ízvilággal. A kevés cukor jót tesz a kávénak, édes szájúaknak kifejezetten ajánlom tehát. A tankönyvi időhöz igazítva a lefolyást minden alkalommal crema nélküli fekete lé jött le az elején, mintha nem lenne friss a kávé. Az egyébként is az átlagosnál finomabb őrlést tovább finomítva a lefolyás csöpögősen indult, a crema szépen mintázódott, a cukrot is jól tartotta, és a csésze falára is feltapadt. Az ízek is valamennyivel teltebbek lettek, de érdekes, hogy a szimpla szűrő nagyon nem tett jót ennek a blendnek, testessége erősen visszaesett. Tejes italként közepesnek ítéltem. Számomra összességében nem emelkedett az átlagos szint fölé.

Kávégép: Gaggia Baby '80 / Kávéőrlő: Compak K6
Pontszám: Krém: 4 / Íz, harmónia: 6 / Testesség: 3 / Ár-érték arány: 6 / Összpontszám: 19

 

Blaze:

Idei első teszt mintánk igen sötét, dél-olasz pörkölésű, jó fényes, csillogó szemekkel fogadott a zacskó nyitása után. Illata őrléskor mokkás-fűszeres. A darálást jó finomra kell venni, egyébként az italunk könnyedén átzubog. A lefolyás-hőfok tekintetében se számítsunk egyszerű képletre: a lefolyást nagyon vékony ún. „bébi egér farok” lefolyásra kell vennünk, így hozza a legjobb formáját. Hőfokot is nagyon el kell találni, úgy tapasztaltam 0,5 fok tartomány után már kiüresedik, laposodik az ital. Nálam az E61 fejhőmérőn 90 fokos csapoláskor volt az igazi, felette már kiüresedik, sőt meg is éghet. Első két napban a tökéletes őrlemény-hőfok-lefolyás triumvirátus megtalálására koncentráltam, mivel sejtettem ez a keverék többet tud, mint amit kihoztam akkor belőle. A krém megfelelő, mintázódásra visszafogottan hajlamos, a fogyasztás végéig kitart, de lehetne vastagabb. Ha minden paraméter stimmel akkor a korty elején egy kellemes citrusosság fogad (talán grapefruit), melyet utána körbe ölel egy kakaós-csokoládés test, utóízében nagyon enyhe fűszerességgel. A kávé szimpla és dupla csapoláskor is kéri a mennyiséget, szimplában csak 10 gramm felett él, kitűnő duplákat készítettem belőle, de itt is kérte a minimum 18 grammot. Koffein tartalma közepes, az érzékenyek vigyázzanak vele délután, este. Legszívesebben ristretto, espresso formáját szerettem, de tejjel sem okozott csalódást. Ez a kávé nem kezdő baristák álma, megdolgoztatja készítőjét, minden paraméternek kíméletlenül stimmelnie kell, ellenkező esetben lapos,üres(ebb) italt kapunk a csészébe!  

Kávégép: Grimac La Uno / Kávéőrlő: Mahlkönig Vario
Pontszám: Krém: 3.5 / Íz, harmónia: 6 / Testesség: 3.5 / Ár-érték arány: 6 / Összpontszám: 19

 

Lorien:

Sötétbe hajló, nem teljesen egyenletes pörkölésű, általában ép, fényesen csillogó szemek fogadtak, olajkicsapódás nyomai nincsenek. Nagyjából 20% lehet benne a robuszta. Tapasztalataim alapján nem kezdőknek való játékszer ez, csak precíz beállításokkal működik, annyira, hogy a vékony lefolyás és a befulladás között tömörítésben nincs is jelentős különbség. Extrém finom állásban kell őrölni, a gyors lefolyásokban csúnyán kiszól a robuszta, amelynek nyoma sem maradt a csöpögősen meginduló, bégiegérfarok-szerű csapolások esetében. Hőfok tekintetében kicsit nagyobb mozgásteret enged, mindazonáltal valahol átlagos hőmérséklettel vagy valamivel hűvösebben az igazi. Bőséges krémmel igazán nem kényeztet, a robuszta mennyiségét figyelembe véve pedig inkább szűkösnek mondanám. Szerencsére, amit kapunk, annak szerkezete nagyon jó, a csésze falára feltapad, összességében ez csak annyira elég, hogy a cukor esését tompítsa. Az első néhány, nem túl fényesen sikerült próbálkozás után magam is meglepődtem, hogy mennyire jó ez a blend: igazi mintapéldája, hogyan lehet dél-olasz stílusban nagyot alakítani. Ha nem lövünk fölé a hőmérsékletnek, akkor a korty rögtön egy határozott, de mégsem eltúlzott citrusos-grépfrútos gyümölcsösséggel nyit, majd azonnal megjelenik az étcsokoládé és a kakaó, amelyet mandulás, marcipános, grillázsos, keleti fűszeres jegyek kísérnek, illetve megjöhet hozzá az éppen lehullott, még kissé tejes dió édeskés-fanyarkás íze is. A magasabb hőfok sem teszi tönkre, viszont szűkíti az ízspektrumot a csokoládés-kakaós jegyek köré, továbbá a fűszerességet is erősíti, hogy cserébe a gyümölcsösséget eltüntesse. A természetes édessége megfelelő, ezért cukor nélkül élvezhető, de egy kis barna nádcukor természetesen nem rontja el. Ilyenkor viszont érdemes hosszú, akár 40 másodperces lefolyású, szűkbe szabott risztrettónak csapolni. Tejes italban is hozza az elvárhatót. Koffeintartalmát nem éreztem magasnak, így a késő délutáni betevő risztrettónkhoz megfelelő alapanyag.

Kávégép: La Cimbali Domus Classic / Kávéőrlő: Mazzer Mini
Pontszám: Krém: 3,5 / Íz, harmónia: 7,5 / Testesség: 4,5 / Ár-érték arány: 7 / Összpontszám: 22,5

 

Weinmaker:

Fényesen csillogó kávébabok, sötétbe hajló pörköléssel dél-olasz minta szerint. Elsőre kissé befulladós lefolyással, magas hőmérsékleten készítettem, ahol egy kellemes, csokis, marcipános kávé fogadott. Kissé túllőve a célon egy gyors lefolyás következett ami egyszerűen büntetett. Ezt a verziót senkinek sem ajánlom, annyira gyógyszeresen bántó ízek jöttek elő. Némi játszadozás után azonban megmutatta valódi arcát, ami egy nagyon kellemes, citrusosan (grépfruit) induló, majd csokoládéba átváltó, marcipános, fűszeres ízjegyeket felvonultató itallá kerekedett. A citrusos ízjegyet, csak alacsony hőfokon lehet előhozni, és ahogy emeljük a hőmérsékletet, úgy tűnik el, és erősödik a csoki, marcipán vonal. A krém vastagsága jó, a cukrot csak tompítja, de állaga teljesen rendben van. Összességében egy kellemes kávé, amihez kell némi türelem, és kitartás, hogy kihozzuk belőle a maximumot. Testessége jó. Én leginkább eszpresszónak fogyasztottam 10-12g-os szimpla, és 20g-os dupla dózissal. Tejes italban is hozza a kötelező szintet.

Kávégép: 2elle Eletta (Bezzera Giulia) / Kávéőrlő: Mahlkönig Vario
Pontszám: Krém: 4 / Íz, harmónia: 6 / Testesség: 4 / Ár-érték arány: 7 / Összpontszám: 21

 

Név Krém Íz Test Ár Össz:
Paljoc 4 5 4 6 19
Monyesz 4 6 3 6 19
Blaze 3,5 6 3,5 6 19
Lorien 3,5 7,5 4,5 7 22,5
Weinmaker 4 6 4 7 21

Moak Stella szemeskávé teszt kávébabokMoak Stella szemeskávé teszt kifolyásMoak Stella szemeskávé teszt csapolás
Moak Stella szemeskávé teszt krémMoak Stella szemeskávé teszt vékony sugárMoak Stella szemeskávé teszt eszpresszó

Összegzés: Sötétre pörkölt (dél-olaszos), nem teljesen egységes pörkölésű, fényesen csillogó, egészséges kávébabok jellemzik a mintát. A legjobb eredmény érdekében az átlagosnál finomabb őrlési beállítást érdemes alkalmazni, úgy, hogy a kávé szaggatottan, vékony sugárban follyon le. Hőfok tekintetében pedig alacsony tartományban érdemes keresgélni, illetve addig érdemes emelni, amíg a nekünk tetsző arcát mutatja. Íze nagyban függ az alkalmazott hőfoktól. Alacsonyabb hőmérsékleten citrusos (grapefruit) jegy is felbukkan, míg magasabb hőmérsékleten ez eltűnik, és marad a csokoládé-kakaó, marcipán, némi fűszerességgel megbolondítva. Kellemes, de odafigyelést igénylő blend. Leginkább risztrettó-eszpresszó vonalon ajánljuk, de tejes italban is hozza az elvárható szintet.

 

Jellemzők
Pörkölés: sötét pörkölésű
Összetétel: 80% arabika -20% robuszta
Ajánlott kávékészítési eszköz
Karos gép:
Automata:
Filter:
Ajánlott kávéital
Risztrettó:
Eszpresszó:
Tejes ital:

A teszthez használt 2elle kávégépet a Pasco Kft. biztosította.

Ha kóstolta már ezt a kávét pontozza le Ön is a mi pontozási rendszerünk alapján, illetve írja le véleményét!
A tesztel kapcsolatos véleményét elmondhatja fórumunkban. Kattintson ide!